有冇人可以好具體講下 中左武漢肺炎會點?

670 回覆
1278 Like 61 Dislike
十萬老人家傷風感冒 死亡率無4%?
人地問中咗係點,你就剩係俾數據
就算死人地想知點死啊
完乜撚,你閱讀理解就真係完啦
通常係同流感比~
流感大概0.1-0.5%死亡率
應該係愛茲咁,到50歲果陣發出來
你睇吓死果啲,多數50歲以上
之前有巴打講過
發燒
會冇咁臭覺定味覺
肌肉痠痛
「初初以為病症都是流行性感冒和肺炎之類,但是後來接觸前線醫護才知超出我們的預期,就算不甚嚴重的病人,心血管和腎臟受傷的個案都特別多。」哈佛大學醫學院Kartik Sehgal醫生說。

https://hk.appledaily.com/lifestyle/20200717/45KMF4J4FTNIX5WNVUIWOTOEHE/
要怕都係長期病患班藍屍廢老怕
帶個口罩都中暑 咁你都幾撚廢
其實無嫁喎, 一係成世帶口罩 限聚 限飛。

生物演化幾萬年都係咁, 講真就係弱肉強食適者生存 係現代人咁樣戇鳩 會驚一隻病驚到停咗成個經濟
個個帶罩出街 就係為咗夾硬延長一啲本身已經好脆弱嘅生命 (老人家, 長期病患, etc)
媒體已經刻意唔講d確診病人嘅情況同下場就知係好惡劣
如果正正常常好返CCTVB點會唔報

英國首相話你知
https://www.bbc.com/zhongwen/trad/uk-52518928

約翰遜在3月26日確診新冠肺炎,起初他在家中隔離,仍然可以有限度地工作,但十天後,情況惡化需要入院,並一度進入重症病房。

「這是痛苦的時刻,我不會否認,他們已有凖備策略,應對『斯大林死亡』那一種狀況,」他說,「我當時狀況不是特別的好,我留意到他們有緊急備案……醫生們已為最壞情況有萬全的凖備。」

「他們給我帶上面罩,然後數公升、數公升地給我輸氧,這種狀態持續了一段時間。」

在送入醫院前,他在家中自我隔離時,仍然可以走在門外拍手,為醫護加油,官方多番強調他仍然可以掌管內閣及制定防疫對策。

但短短十天,他的情況突然惡化,消息震驚各界。他說,「監護器生理指標全部走向錯誤的方向」,同時,他意識到新冠肺炎目前是沒有藥物可以治理。

「我要怎麼做才可以走過這一難關?」他不斷問自己,「難以置信,我的健康可以在幾日內惡化到這一地步,我感到很氣餒,我不明白為什麼情況沒有好轉。」

「最壞的情況是到了一個50/50的關頭,他們在猶豫是否該切開我的氣管輸氧……他們開始思考慮是為了容貌上讓我好看一些呢(還是搶救我)。」
個世界幾細先會覺得全世界一講另類思考既就係pr
可憐哪
Johnson早排先日日跑步
2019年冬季流感期間共錄得601宗嚴重流感個案, 包括356人死亡
武肺暫時有1886宗確診個案 12人死亡 1294人出院
唔明點解d人冬季流感高峰期唔驚

政府依家一步一步推緊健康碼 俾錢大陸拎市民DNA
禁堂食打壓黃店 抗疫基金批勁多錢俾美心周大福
再強制市民戴口罩 叫市民唔好有社交活動
公權力慢慢變大 若然去到後期吹個疫情嚴重到要宵禁
到時肯定好多人支持 而依堆人包括上年反送中出嚟嘅黃絲
說什麼不自由毋寧死
過左成年 個政府做咁多嘢都睇唔出佢想點
你叫啲熱狗情何以堪
咁老人家同長期病患本身就死亡率高啦
Sheila(陳淑蘭飾):醫生啊,佢有啲乜病徵啊?
醫生(周志輝飾):哦,佢嘅病徵就包括有:抑鬱……癲癇……精神分裂……
常歡:邊個淫蕩啊,你淫蕩;邊個淫蕩啊,我淫蕩!
醫生:輕佻驕傲……
常歡:哼!
醫生:冇大冇細……
常滿:嘩,大嫂你都錫,你真係冇大冇細啊你!
醫生:就係噉喇。有犯罪傾向……
常歡:家陣老笠啊,除咗條底褲出嚟!唔係要錢啊,要你條底褲啊!乜話?底褲都唔著?
醫生:月經前緊張……
常歡:你玩我啊,四眼仔!
醫生:哦,啊,呢樣嘢啊,女病人至有嘅。不過嚴重到佢噉呢,男病人都可能會有嘅。仲有,佢會有自殺嘅傾向。
(常歡撞櫃子)
眾人:阿歡!
常滿:誒呀,佢暈咗!
醫生:暈咗咪仲好!橫掂佢唔死都冇用嘅嘞。
常騷:喂,我問你啊,佢嗰個乜嘢無歇乜間乜性乜乜乜……
醫生:哦,無定向喪心病狂間歇性全身機能失調症。
常騷:係啊係啊!
醫生:你唔好心急,聽我講啊。所謂無定向呢,就即係話……啊!啊啊啊啊……大家明啦!
個問題係
病毒好明顯已經變咗種
傳染性變得更加高 同時, 亦都冇咁勁咁大威脅。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞