有冇人可以好具體講下 中左武漢肺炎會點?

670 回覆
1278 Like 61 Dislike
就咁由個人睇梗係好小事
但隻病傳染性咁撚高
一失控就全城攬炒 到時一齊中晒 每日百幾單咁確診 邊有咁多人醫你 邊有咁多床位輪到你訓
小病唔理佢都屈到變重症啦
你慢慢啦
真心覺得你好好笑,無point,強加自己既諗法落人度,自我成咁,人生一遇到失敗都幾慘,晚安
其實睇彩數....感冒都可以死人 大家都唔會想搏
佢ig話自己仲未keep到最好狀態
感冒同登革熱一嚴重起上黎可以死人+重症病人長期霸住個床位
會死
開始諗緊以前仲有天花嗰陣啲人生活點過
咁你好難因為經濟發展放棄呢堆人既,唔講人道問題,政治上更加唔會咁做,想個個國家都「正常地」過返以前生活都仲要經過一段時間俾佢地決定點樣取捨
肺組織放射狀玻璃樣混濁變化
肋膜積液,個肺擴張唔到
肺入面全係水,肺泡縮哂
好似浸親咁
成身冇氧
唔死得器官都五勞七傷
班台灣KOL因為有中華民國(台灣)政府嚴陣以待防疫+台灣鎖國防疫把關,佢地已經執撚到啦,佢地先鳩噏唔駛本
你都識講變種
隨時可以變得有更強殺傷力傳染性
最唔應該做既就係輕視
香港人經歷過沙士洗禮
一開始當全世界輕視既時候就如臨大敵
所以第一波先守得住
最後輕視既後果大家有眼睇
香港人係靠自己既高危機意識
唔係靠個口罩都比唔到你既垃圾政府

當然冇得同台灣比
呢個係政府施政既比較 高下立見啦
計亞洲香港的確係算守到

而家香港第一二波都追蹤到源頭
唔似第三波
多撚謝林奠比幾十萬人免隔離又唔封關
開始日日過百而且過半追蹤唔到源頭
所以條數點計都係而家比第一二波危險
你就偏偏叫人輕視有乜居心?
以前冇全球(支蟈式國際化)化
年年流感都死幾百人, 點解唔全港年年都24小時全天侯戴口罩保護佢地?
年年因為食垃圾食物搞到幾多人癌症糖尿, 點解唔禁晒佢?
由唔由得佢地死唔係單單人道問題, 而係絕大部分人都同意寧願死早d都想大家生活舒適d
「起初我們以為這只是嚴重流感,然後覺得這是有嚴重肺炎的嚴重流感……及後我們發現這是一種全身系統性疾病,令血管受損、影響腎臟、腦部,我們遇到其他需要進行透析治療的腎衰竭狀況、中風、急性心肌梗塞、及很多其他由病毒引發的併發症及狀況,有很多人遭受病毒帶來的慢性破壞」。

https://hk.appledaily.com/international/20200715/B5N54XHVHPZ6SKZ6VLP3C7CJRY/
我覺得高估佢好過輕視佢
起碼大家各樣防護都做齊減少傳播
而加無事姐 但隻毒每一日都係到變種
而加個毒比起年頭果時已經變種左傳染%高左
驗到既病毒量都比起之前高好多

而加全世界咁多人染 基數大變種範圍愈大
點知佢到時變咩超級病毒
同埋而加無事係因為醫療仲頂得順
醫療都爆埋病左無人理唔夠人手醫理得你後生輕症變重症都係死
咁不如一開始大家防範於未然

就算唔講病症 比人隔十四日掟入醫院手停口停都唔爽啦
同普通感冒差唔多
我公司有同事同佢同住女友中。
同事係男,三十幾歲,感覺係重感冒,攰,肌肉酸痛。留醫一星期之後,出院,冇後遺症。不過佢話d 藥副作用重。停左藥一個月以上,個人都仲好攰。
佢女友就陽性 冇任何病徵,冇食藥。驗到冇野就出院。

另外,有舊同學既親人中左,四十幾歲,除左感冒,仲要呼吸困難。入過ICU,爭啲以為會死,最後武士。由於唔太熟,冇問到後遺症同近況。
新加坡半封關(同支那坡隔絕孟加拉同印巴外勞),同新加坡二世祖雖然份人仆街+唔厚道,但新加坡都會有team專人送你去隔離區同指定酒店隔離,而家新加坡唔玩鳩垃圾家居隔離

港共大開中開(中蟈人同唔知自己中左中蟈肺炎既船員),香港連半封都唔係
問題係危殆會長期霸住(睇下595個老人家)醫院病床,如果發展到個個都係595就真係個個全香港醫院一鑊熟
年年,你都識講年年,無返10年8年俾各國有呢個共識都唔使指意除低個口罩

仲有,依家係絕大部分人都寧願戴住個口罩生活保住條命,而唔係你口中既寧願早啲死,就算想,都係想人地(老人)早啲唔係自己
絕大部分人係因為唔想俾人歧視先戴住口罩咋
真係咁怕死就無人出街, 就唔會一入室內就除低口罩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞