有冇人可以好具體講下 中左武漢肺炎會點?

670 回覆
1278 Like 61 Dislike
想問下發燒係持續發淨係 發1-2日就完?
發燒係一開頭嘅事> 係咪即係發1-2日之後就冇再發燒
上面唔係有人覆咗你?
屋企人 30歲左右 女有行開山跑下步
中左唔知 不過係外地返香港 所以係機場交口水
係屋企隔離14日內通知佢中左
入院 >無味覺>選擇唔食藥
日日驗你有無病 到有一日兩次呈陰性 就出咗院
出院後 照舊行山跑步
咁唔錯丫 你屋企人好番 有抗體
中左好似唔錯
免疫系統越勁 免疫反應唔係越勁咩?
理論上同數學上 你錯唔哂 只需要病死嘅人越多 + 中武肺然後康復有抗體嘅人越多 易受感染嘅人就越少 理論上可以大部分人都有抗體 做到難以傳播嘅效果
但有好多野要考慮 有經濟上 有人道上
我自己係覺得唔太得人驚
一場自然淘汰賽咁 戴個口罩 洗下手
驚既話盡做自身防疫 真係要死都無辦法
第一批中左唔知會點 以為好似沙士咁 會好快死會好驚
早一日打電話去政府指定診所
但好難book
弱化先傳染得快
早期有相由中國傳話會肺部纖維化, 但係近期上網又搵唔到資料。
有冇人知係未真?
呢兩三句係你地既standard wording?
每格一排就有人打呢兩句推post。
假設您一覺醒來時,忽然咳嗽得很厲害,發燒,而且味覺都無埋😱,您馬上就去睇醫生,unluckily,您被確診中左COVID-19。

在過去的兩星期中,您一直沒有意識到自己已被感染,並且忽視了“規則”。 您已經和好幾個fd聚在一起飲紅酒,嘆咖啡,high 埋tea。有幾個人甚至去左離島海灘享受自由的空氣。 你想,“我無病, 我有權繼續過正常既生活。 無人可以講what I shouldn't do! ”

確斷後,接下來的十數天您在醫院裡度過,感覺很悶。 但是年輕又強壯的您又恢復了健康,you're the lucky one!

但是您既best fd 在您們的happy gathering中都中左招😓,而且因為她不知道自己已被感染,孝順的她又探訪了她82歲的爺爺。爺爺住在老人院,身體較虛弱,因為他是長期病患,心臟衰竭,現在他過左身,而且病毒在老人院中大爆發傳開了。

您個同事在大型公眾活動期間也中招了,他患有哮喘。 現在他在ICU中,並且也將病毒傳左俾他的屋企人,但是他們又要等十日八日先知自己都中招了。

您在餐廳無意中打噴嚏,收執碗碟的server將病毒傳染左他的太太,他的太太患有系統性紅斑狼瘡,她的免疫系統受到抑制。 她沒有你那麼幸運,她因為呼吸困難而需要插喉。她因為用藥治療covid-19而令她的免疫系統受刺激,繼而引致其他併發症。她可能無法與親人道別,床旁沒有家人而離世。

都是因為你受不了口罩的不便。
留在家裡短時間更改您熟悉的例程, 因為您比其人都擁有繼續正常生活的權利? 沒有人,我的意思是沒有人有權告訴您what should I do!

#SocialDistancing =與您無關!
#WearAMask =與您無關!
#StayHome =與您無關!
#GetTested =與您無關!
#MaskItOrCasket =與您無關!

請複製並廣傳 😞
問題不是99.5%嘅人無事
問題係在於,只要感染人數夠多,當中0.5%的人嚴重,就可以使醫療系統崩潰
到時死亡率會爆升

其實個問題係,一過左醫療系統可負荷嘅水平,死亡率會exponential咁升(香港而家未過)

個情況係咁:
1.無事就輕微,有事會好嚴重,要用7-10日呼吸機
2.傳染力太強

3. 1+2>>>因為可以野好多人,就算病重嘅percentage好細,個數目都好多
例如,10萬人受感染,入面0.3%病重已經有300人,即係要300部呼吸機
仲未計其他併發症

4. 無咁多呼吸機同icu床位,有一批人失救等死

5.另一批唔關肺炎事嘅長期病患/老人得唔到呼吸機/無床位,又等死

香港/玻:感染人數受控,因此病重人數少,呼吸機床位都夠用
例如,1萬人野到,0.3%人病重,要30部呼吸機,仲頂得住

武漢/意大利:幾十萬人野到,需要過千部呼吸機同床位+專科醫護
頂唔住,無咁多機,醫療系統全面崩潰,死亡率爆升

武漢要出動流動火化車燒屍
我諗邏輯上黎講 佢地應該覺得 太快毒死宿主 病毒冇得依從經宿主嘅咳嗽呀 打乞嗤呀 或者性接觸呀 黎傳染出去 變相少左機會
大家唔好因為頭6隻字就屌鳩佢住
佢之後講嘅都好正確 最少以依家病毒學咁短暫嘅發展暫時發現: 演化使毒力降低 傾向於病原體和宿主之間造出一種「比較理性的互相容忍局面」
總有班on9,醫療系統未爆,就覺得個病冇事,死亡率低。
仲有on9攞肺結核嚟比,然後話其他人恐懼撚
世界總有啲人係咁,你屌唔醒佢
點解揀唔食藥既?驚副作用?
一黎可能有副作用
二黎其實個病你身體頂到就會自己好
食藥幫助唔太大 發炎係開啲消炎藥發燒咪食退燒藥
除咗重症要插哂喉之外 大部份人入醫院都係隔離左你
喺入邊食下訓下hea下等出院
有d醫院無得揀添
醫生覺得你唔洗食就無得你食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞