有冇人可以好具體講下 中左武漢肺炎會點?

670 回覆
1278 Like 61 Dislike
輕症係睇唔到
X光照唔到,要CT先見到
利申識人康復

而家大把病毒勁過佢
講咗幾多次要睇埋康復率死亡率先可以判斷到呢個病嘅嚴重性
成班兒登恐懼撚一見到有人中就成班叫曬春喊苦喊忽咁
你唔睇吓每日有幾多人出院

就係你哋班恐懼撚喺度endorse港共嘅政策幫佢哋護航
想問下停兩日嘅用途係咩?
依個好撚驚
其實後生中真係無乜事
反而可以清洗班廢老藍絲
係真攬炒
入黎想睇有咩症狀,結果比講死亡率既騎劫哂
Standford嘅研究
45歲以下死亡率:接近0%
45-70歲死亡率:最就0.3
70歲以上死亡率先會慢慢上升
啱呀
好可能其實你都中咗,好返都唔知
理性討論 個病既既後遺係真係吹大左
最煩其實係傳染力高/難發現同對長期病患好傷
仲有好難好返
不過其實無人知有無其他後遺
有 但我都仲有搵佢
3月既事 6月先出到黎
嗰陣時仲有去醫院俾物資俾佢

但係冇得見 淨係可以放喺樓下姑娘送上去
問題係傳染率高
控制緊都咁多單 唔控隨時全民中招
就算0.5%都死好多人
The most common symptoms of COVID-19 are fever, tiredness, and dry cough. Some patients may have aches and pains, nasal congestion, runny nose, or sore throat. These symptoms are usually mild and begin gradually.

Most people (about 80%) recover from the disease without needing special treatment, and for the majority – especially for children and young adults – illness due to COVID-19 is generally minor. However, for some people it can cause serious illness.

簡單而言
同普通流感冇太大分別
八成人會自然康復

但吸煙、過重、長期病患、基因問題呢啲因素可能會令武漢肺炎發展成重病、甚至死亡
唔識咪鳩up喇恐懼撚
你好返之後antibody緊係會減少
好返之後如果你antibody仲係咁多先有問題
重症嘅有啲會有
輕症嘅多數冇
不過始終個病未完,所以好難講
七日?
四月果陣係連續兩次neg(兩日)
如果睇死亡率, 要睇埋當地個醫療系統承載力同檢測數
例如新加坡, 四萬幾人中, 得廿幾人死
但佢地國家得五百幾萬人, 即係近1%人中左
以衛生意識黎講應該唔會衰過其他地方
同埋佢地醫療人員比例比香港高
香港大爆發後醫療承載力到極限, 死亡率就會升

正解
外國人根本唔驚。香港政府要煲大佢先可以永續限聚令。阻止721、831上街
咪撚鳩up喇
報紙講乜就信乜
自己又唔睇多啲
pin呢個啦
報憂不報喜

佢試下報
20/7再多30人不藥而癒,武肺致癒率或超越抗藥性肺癆
係咪個個唔同
我個朋友 不知幾想出嚟
但係又有菌
我日日都笑佢下個月啦下個月就有得出
其實住院率都好恐怖
一成左右嘅病人係重症,需要住院
香港地病床仲要一向嚴重不足
咁係外國人自私啫
班細既無事但成家老人家死哂
咪傻啦阻止人上街
佢唔搞返好經濟就黎藍絲都反佢
咁停工法一日個損失係上一次街既十倍有多啦
你講呢d嘅時候唔該俾d數據嚟睇下
唔好淨係空口講白話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞