有冇人可以好具體講下 中左武漢肺炎會點?

670 回覆
1278 Like 61 Dislike
驚依樣驚個樣做乜?
你又唔係老人家七老八十.
死咁D 老野. 立法會建制派又少D人投. 有咩唔好?
港共做緊嘅嘢就係每日放負 不停講每日幾多人感染 咩咩群組一鑊熟 康復及有冇後遺症呢 你唔撚提?
1.係呀,所以而家政府叫人唔出街就係唔想大家同時中(但可以慢慢中),因為大批人同時中,就會變武漢/意大利
你要俾時間部分重症患者醫好/死亡,空番啲床位同機器出黎

2. 0.3%點黎
0.3%我係根據死亡率作出黎,目的係用數字demonstrate番點解會唔夠床位同呼吸機
因為無分母,有啲on9見死亡率0.5%會以為好小事,其實完全錯重點

而家香港死亡率(crude fatality rate)係0.52%,考慮到有一部分重症可以康復,重症率應該高過0.5%
我用0.3已經係好樂觀,純粹俾你感受下個數字係點
你計香港死亡率條數 就係我第1個回覆話點解依條數錯
因為你淨係計左驗到出黎既人數 實際感染左幾多人雖然我唔知 但係諗都諗到唔止依個數 睇返我用美國同伊朗既例子
所以我用0.3,已經讓左步
伊朗既例子死亡率只係0.0幾% 不過大家都唔係實數 我都無謂堅持 只係講我既睇法同解釋依個睇法
所以我用0.3,已經讓左步

同埋點計條數都唔夠呼吸機同icu床位
問題在於就算當重症率0.1%
如果大批人同時中,都唔夠床位同呼吸機

所以政府要人唔出街,減慢傳染速度其實合理

起碼唔好同時大批人中
問題在於就算當重症率0.1%
如果大批人同時中,都唔夠床位同呼吸機

所以政府要人唔出街,減慢傳染速度其實合理

起碼唔好同時大批人中
全世界D 政客都係扮晒野姐.
佢地都想老野快D死架啦.
會醫療系統崩潰
事實就話恐懼撚,醫療系統負荷有限有幾難理解?
醫護人手做到冇停,叫人留係屋企係咪冇聽過呀?

講緊醫療先進嘅國家都爆到驚,你呢啲人咪扑街囉,日日話冇事冇事,其他人制造恐慌,自己on9咪害人。

死亡率低,但傳染力勁呀,明唔撚明呀。
好返出院嘅人快過中左入院嘅人?床位冇上限?醫護冇上限?

呢啲人崩潰咁死亡率咪變高囉。
Thanks! 咁希望無事啦 我諗positive應該唔會唔叫我地隔離再驗左先掛
有冇方法拎到呢方面嘅資訊
冇可能阻止到人出街 只要有得返工嘅話
我可以唔帶呀
但人地肯唔肯聽我嘅解釋先
我4月果陣已經唔帶口罩出街
搭車 行街都唔帶
係有d餐廳要我帶入去我先拎出黎帶下
X2
我次次都係係袋拎個未開包裝嘅口罩行入去
D鋪都唔撚理我
你地錯左重點
重點唔係99.7%人無事
重點係0.3%重症引起的醫療系統崩潰,令死亡率升到某啲國家嘅4-5%

其實個問題係,一過左醫療系統可負荷嘅水平,死亡率會exponential咁升(香港而家未過)

個情況係咁:
1.無事就輕微,有事會好嚴重,要用7-10日呼吸機
2.傳染力太強

3. 1+2>>>因為可以野好多人,就算病重嘅percentage好細,個數目都好多
例如,10萬人受感染,入面0.3%病重已經有300人,即係要300部呼吸機
仲未計其他併發症

4. 無咁多呼吸機同icu床位,有一批人失救等死

5.另一批唔關肺炎事嘅長期病患/老人得唔到呼吸機/無床位,又等死

香港/玻:感染人數受控,因此病重人數少,呼吸機床位都夠用
例如,1萬人野到,0.3%人病重,要30部呼吸機,仲頂得住

武漢/意大利:幾十萬人野到,需要過千部呼吸機同床位+專科醫護
頂唔住,無咁多機,醫療系統全面崩潰,死亡率爆升

武漢要出動流動火化車燒屍
邊隻$50驗?
你地錯左重點
重點唔係99.7%人好番
而係重症果0.3%人引起嘅醫療系統崩潰
以致之後某啲國家死亡率升到4-5%

其實個問題係,一過左醫療系統可負荷嘅水平,死亡率會exponential咁升(香港而家未過)

個情況係咁:
1.無事就輕微,有事會好嚴重,要用7-10日呼吸機
2.傳染力太強

3. 1+2>>>因為可以野好多人,就算病重嘅percentage好細,個數目都好多
例如,10萬人受感染,入面0.3%病重已經有300人,即係要300部呼吸機
仲未計其他併發症

4. 無咁多呼吸機同icu床位,有一批人失救等死

5.另一批唔關肺炎事嘅長期病患/老人得唔到呼吸機/無床位,又等死

香港/玻:感染人數受控,因此病重人數少,呼吸機床位都夠用
例如,1萬人野到,0.3%人病重,要30部呼吸機,仲頂得住

武漢/意大利:幾十萬人野到,需要過千部呼吸機同床位+專科醫護
頂唔住,無咁多機,醫療系統全面崩潰,死亡率爆升

武漢要出動流動火化車燒屍
咁請問而家武漢肺炎有咩Treatment
Not suppress symptoms but cure the disease.
有論點就講出黎 掉低一句就走左去扮曬高人咁
願榮光歸香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞