國安法立咗,都要繼續賣眼鏡之你問我答

1001 回覆
67 Like 27 Dislike
幾百元成套都有 好番d先
真心 英國就嚟有疫苗
明白 thx ching
BTW呢個時勢我都唔係好想去配
個舊框爛左,鏡片都彈埋出黎無計
用aa痴住塊鏡頂左幾日,柒到成個邊都係膠水漬
舊框係Ultem都爛
想請教一下
近視100-200度 + 散光50度
可唔可以配夜間矯視con?
大約幾錢先岩? 幾耐要換一次con?
Ultem如果車鏡嗰吓對鏡大咗少少, 好易爆圈

同埋依家好多平Ultem架拉到好薄去慳成本, 更加容易有爆圈呢個問題
Ortho-K? 咁淺度數成功率好高
一般建議一年換一對
至於價錢就可以差好遠
太子有間出名平, 不過我都收到唔少來自佢嘅鑊case
你要訓覺夠鐘數同pattern 好 先決條件
Ultem😂試過手工眼鏡返唔到轉頭
咩鏡片無咁容易花,
用眼鏡布抹都好快花曬
超音波機又唔乾淨
現有嗰啲鏡會唔會冇咁好?聽講係冇咁準
我近視同散光佢會咁啱有嗰個組合㗎咩?個個都唔同㗎喎
鏡片咁細塊,唔會好佔位
例如近視0-500,散光0-200度,每25度為一級,有189個組合
咁我當你每個組合keep2塊,先得378塊,熱門組合(例如淨近視)keep多幾塊都ok
搵個大架已經搞掂
香港起碼keep 1000
Hoya質素相對好
公司D野我唔方便透露 我只可以話公司比的鏡是某日本品

牌的鏡片,但如果藍光同變色就係另一個非日本品牌的鏡

片。

鏡片質量方面係唔駛擔心

另外你任何近視遠視散光度數都係統一$480
學到野thanks brother
多謝巴打
你覺得480係咪咁上下?抵唔抵配鏡?
我有睇過owndays個網 佢話480嗰隻最basic嘅鏡都有抗UV 99%以上 / 防汙鍍膜鏡片加工

我上年年頭喺某紅底舖頭配 佢冇講有呢啲「功能」 我又唔記得配咗幾錢
巴打多唔多落元朗間鋪
想得閒過去配一副
元朗唔關我事了
點解
分左家
你當情侶分手💔
咁有冇邊間好介紹
遠d都冇所謂
我在旺角
其實我想問下你地員工點接受到車鏡個陣膠味
想驗眼
想買太陽眼鏡
公司有medical 可以claim
香港買嘅現成鏡嘅度數同訂製鏡受同一套標準監管
分別只係現成鏡片倒模大量生產

當然有d牌子嘅訂製鏡會用freeform等技術提醒研磨嘅精度同做唔同嘅修正,呢d現成鏡片就唔會有

不過以現時技術,數控車床製作嘅模具一樣可以大量生產雙非非球面鏡片。

現成鏡片通常有度數範圍,而由於驗眼嘅屈光度數係 -0.25D一跳(即係一般講嘅25度),不論球面(即係遠/近視度數)定柱面(即係散光度數)都係,所以其實個組合又想像中咁多。

一般來講,現成鏡片散光在-200以內

以-100近視為例,就有呢幾種組合:
-100,-100/-025,-100/-050,-100/-075,-100/-100,-100/-125,-100/-150,-100/-175,-100/-200 呢9個組合
而一般現成鏡通常係 +300 - -600(如果無計錯現成片keep嘅近視散光大概有360個組合),所以雖然多,但唔會keep唔晒

至於散光線位更加係車邊時師傅根據處方,旋轉隻鏡片定出嚟,所以唔影響庫存的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞