國安法立咗,都要繼續賣眼鏡之你問我答

1001 回覆
67 Like 27 Dislike
佢應該想做平光
點晴 我個個做
咁400元左右都有啦
有埋底不反光高質鏡
做廚房多油煙
想防花防霧
散光300度遠視100度
有咩選擇 同埋大約幾錢
唔該巴打
豬巴, 我本身350度散, < 100 度近, 鈦薄方框, 配鏡畢直約5,000 (折後), 想薄啲, 請問邊個牌子邊款鏡片最fit我?
1) ZEISS (SmartLife?)
2) NIKON (SeeMax Infinite?)
3) TOKAI (1.76 AS?)
4) 其他?
有冇埋coating比較?
我覺得你求薄真心seemax infinite 2.0 好薄
同埋1.67其實都好夠

但起碼用雙非或蔡司非環面
平嘅有土炮
靚嘅可以考慮zeiss energize me/remark type a
圖模式有標價
1.5都夠,當然 1.6更薄更靚
Energize me 連optima都慳埋
Coating

Tokai usc >> tokai msc = Hoya hvll >seemax =z
講防花
對唔住呀我唔知咩叫點晴🙈
我有入房度眼
之後拎眼鏡已經覺得個鏡睇個位同我平時戴果副唔同
所以佢有用部機(入邊focus 去綠光到)(我估係你地講既pd 機?) 度就60
同本身64有出入(其實佢用部機度我眼鏡係66添,但舊果個視光師寫64 我姑且信佢)🙈
我本身左右眼各8xx同7xx
按樓主話1,2百度正常
係咪姐係我唔正常😭😭
鍍膜係唔係hvll比較適合?
dvb就通透 hvll就防花五倍
Optima 同Mets 一樣係遠視鏡恩物
Seemax Infinite 散光修正最正
不過衰在Seecoat Blue隻膜同HVLL/DVP/MSC比都係舊咗d

你都玩到無限Budget咁滯,我都係齋講最高階嘅鏡啦

1. Zeiss Smartlife 比起Superb Asiana更高階,更考慮年齡同立體空間嘅視覺

2. Nikon Seemax Infinite 主要消除埋最困擾用家嘅「矇」嘅問題,個方法係用iPad app測試數據化你嘅視覺體驗

3. Tokai 1.76 針對深度數多過深散光。如果你有視疲勞,不如用東海rest
https://www.tokaiopt.com/en/html/rest/

4. 同樣係頂級,Hoya Nulux V+經常會比人遺忘
因為香港同鬼佬網實在無乜夠Juicy嘅介紹,呢樣日本人就識sell啦!
https://www.vc.hoya.co.jp/products/singlevision/nulux_rfi.html
以前高階眼鏡佬一定要識嘅term: 非點收差,d客一聽到就濕撚晒磅水
你都係搵第三方幫你睇吓度數同焦點穩陣...
去到咁深度數無記錯誤差唔可以多過2mm....
1)要最薄應該揀邊隻?
2)要最清應該揀邊隻?

Btw, 東海rest係咪即係漸進?
https://link.medium.com/qPIpcsSyE8
折射率越高係越薄
不過你咁少度數最高折射率嗰幾隻分別唔會太大

要最清,Seemax Infinte啦,佢就係處理配足度數仲覺「矇」呢個問題

抗疲勞鏡同漸進原理相近,效果唔同
巴打 想請教下如果5xx度 1.67 同1.74係咪只有厚薄既分別?會唔會仲有其他大分別?例如變形之類?唔該晒
https://www.2020mag.com/article/winning-the-high-index-numbers-game

一般嚟講,越高折射率嘅料光學品質就越差

不過1.67同1.74喺呢方面嘅表現又無咩別

揀鏡片物料,可以睇兩個層面:

1. 光學表現:折射率,阿貝數(色散),透光率

2. 力學表現:韌度,表面硬度
其實阿貝數1.67仲低過1.74
菜記唔係玩薄
最薄一定Nikon
或者東海176超薄型 但有試過客話唔舒服要轉番清晰型
呢個幾窩心 強調番雙非既取態

最清都係Nikon 個八軸係變型少到不得了
香港Hoya v+太貴.....

Rest 抗疲勞 sync3 全部都係類似漸進用法
眼向下望紓緩壓力
但optima唯一要關心是要再收費......
返工對電腦多,有冇啲鏡片冇咁易眼攰?
試下做抗疲勞鏡

反正你試過新藍光。番工做野唔怕黃少少就energize me
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞