國安法立咗,都要繼續賣眼鏡之你問我答

1001 回覆
67 Like 27 Dislike
IG 問左尼間古董眼鏡舖,佢哋話50-60年代tart 係用板材造。Celluloid 當時已經被禁用於眼鏡框生產,因為燃點低,好易燒著😱,曾經有好多意外燒傷。。
其實歐美禁左好耐
正解
因為celluloid生產要用硝酸同樟腦,以往嘅電影菲林都係用celluloid。所以好易播播吓燒斷片(因為投影機燈膽好熱)甚至喺外國連戲院都燒埋,燒死觀眾。
所以當醋酸板料普及之後celluloid迅速收皮。
依家得返乒乓波係全球都用celluloid造

咁當然眼鏡你唔搵明火燒佢佢唔會自燃嘅
我左眼-2.5,右眼-5.0,因為要長時間對住電腦工作,如果配一副兩邊降50度既眼鏡會唔會比較護眼?
唔會
因為見過有人減度數戴,結果要哄近先睇到電腦
(嗰個on9仔就是我)

通常係足度數眼累,視光師檢查後關調節力事先會減度數,同埋都要睇吓減50夠唔夠
I see. 因為我見有啲人配三副眼鏡(遠,中,近),分別做黎出街,長時間睇電腦,近距離閱讀。話減少對眼既壓力,令對眼無咁累。
你去到嗰個年紀先諗啦
係日本買左副金子,但前排撞彎左…
香港有無邊d舖可以幫手較番
影張相睇吓彎到咩地步
其實只係條柄上下唔對秤
戴上眼成副好似斜左咁
你唔嫌港島東遠可以拎比我整
點解唔試energize me
我住港島 求地址
唔喺連登自爆
Add Ig問我啦

有人發出江湖姦殺令
唔係有無用
係會比人瘋狂追擊
唔係男嘅姦我就得
三姐or email?
Why not both
臉大應該配咩類型眼鏡會比較岩
揀眼鏡除咗睇咩面形襯咩款,其實更加要留意眉位耳位同焦點,好難籠統講

不過有一條rule就真嘅:

你嘅雙眼距離(PD)如果同frame PD接近一致嘅話,咁樣個眼鏡就唔會戴到睇落鬥雞咁
但呢家我見好多快速眼鏡個大細好似亂標😂
有d標datum length
有d就標 box length
難搞
塊面成粒波咁帶埋眼鏡好
前排唔知點解帶完眼鏡睇野都係好濛咁,好似無端端深咗幾百度咁,但係宜家好似又無咩事,究竟係發生咗咩事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞