國安法立咗,都要繼續賣眼鏡之你問我答

1001 回覆
67 Like 27 Dislike
其實對上一個Post被推爆都差唔多半年。
呢段時間都一直有反省作為眼鏡佬點可以幫手足。

除咗捐錢之外,另一個想法就係唔再開新Post,留返空間比其他黃店做推廣宣傳(始​​終自己老​闆一路唔敢表態,巴絲要幫襯就搵咗堅黃店先)

同一時間專心做Twitter/TVB任(Twitter多女睇都係動力之一

不過一兩個月前見到有人講起Zoff配眼鏡

竟然咁多人唔知Zoff香港係藍到仆街

於是我就諗,或者我嘅存在仲有用

反正國安法都立咗,想食住花生等睇戲,都要有副眼鏡先睇得清,既然係咁,我地一齊迎接強大支那祖國打贏美帝嘅一日啦!

提多幾次,咁多黃店你仲去Zoff呢間藍店配眼鏡?
想知有咩選擇,㩒入去睇啦
https://lih.kg/2012131

如果巴絲唔想喺公海問,或者想支持吓我,賜D Follow比我,等我可以唔使上淘實買Like都做到全香港第一個靠吹眼鏡搵食嘅人(學Beautybegger/Foodbegger咁好食懶非不嬲都係我嘅人生終極目標),可以睇吓呢度:​​https://www.instagram.com/852opticien/

同一時間,Medium之上,繼續鳩問鳩答龜速整緊FAQ
https://medium.com/@852opticien

由於唔鼓勵幫襯我,我喺連登唔會報價,最多影吓Official Pricelist
眼科專業相關問題我會問咗相關專業人士,盡量齊料再Quote比大家知
有眼睛不適,建議盡快求醫,李文亮都係武漢肺炎入眼而收皮
預期武漢肺炎喺香港越演越烈
越多越多人會去價格透明嘅速食眼鏡店配眼鏡,點都好
唔好幫襯jins/Zoff/egg/aojo !
終於有眼鏡店員工確診了
邊間?
東涌某數字公司
你地眼鏡舖點交租???
成日行過見到啲眼鏡舖冇單開咁....
係咪上左新聞
本身眼鏡單價唔會太低,因為深度數/漸進/兒童近視控制/變色/各類功能鏡片 嘅客都唔少。

但疫情收晒皮
所以呢幾個月執咗好多間

好多人都放無薪假
我未睇新聞唔知
仲有想問,你係咪嗰啲企喺門口話幫人教返副眼鏡嘅老職員?
呢d不良營商手法應該要取締
影響晒個行業!
巴打後生嘅🙈
想買副平光鏡有咩要注意
唔後生啦
有少少add
副眼鏡成日鬆係咪一定要落眼鏡舖搞
主要講鏡片啦:
最好有:
防UV, 因為依家都好大機會出出入入都戴住, 保護埋紫外光好緊要
不反光, 因為鏡片有倒影同鬼影睇嘢真係會唔舒服
至於防藍光, 如果UV420都係差唔多價我會建議做埋
你可以自己留意吓係邊度鬆, 有D可以自己急救
但如果方便梗係比人跟你面形頭形整啦
So Far無聽過整眼鏡要收錢
怕比人夾住買嘢走唔甩嘅, 搵D大D嘅公司幫手啦

真係怕嘅你可以搵我, 如果整得唔好嘅你仲可以上嚟呢度鬧我
太多客自己搞 爛埋
巴打你間舖啲貨咩價位左右?
無乜錢買
街坊場,幾嚿水有架連鏡

不過老闆唔表態,建議搵黃店幫襯先
長瘦尖面形 戴咩款好?
其實鏡片花左係咪冇得搞
齋講面形太籠統

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞