國安法立咗,都要繼續賣眼鏡之你問我答

1001 回覆
67 Like 27 Dislike
其實一個客最多都係試3個 (極少4個)
咁其實都唔係花太多時間

呢d係應該做
8成客人都是簡單

要求清 知道想清過之前 試左唔暈就ok 了
我每個客都比佢出嚟試5分鐘
當然都有客最後唔舒服 但老實說都盡做左了
側埋咗一邊喎
你唔介意香港島嘅話,你可以搵我較吓
咁講啦
點解視光師嘅角色唔係我比咩度數你就戴乜呢?因為每個人用眼習慣都唔同,最簡單,減25與否其實同佢對望遠要求高唔高同埋敏唔敏感都有關係,仲要考慮埋佢睇近工作有幾近,做幾耐。我可以講單純從紓緩視疲勞角度出發,減25度係無乜作用,更多係因為足度數個客唔舒服,唯有犧牲少少清晰度去令個新度數比較客易適應。同埋喺驗眼房理論上已經要處理好晒個度數同埋睇過眼睛健康,出嚟比佢試嘅只係按佢需要做微調。即使做咗咁多嘢,都一樣會有客要保養期內返嚟改度數,甚至跟返舊眼鏡度數(va係無新度數咁好,但新度數唔舒服,無計) 我個人認為,人嘅視覺感覺係非常主觀同埋比較難量化,但視光師又只可以靠科學客觀方法將可以量化嘅嘢處理好(例如視敏度VA),但質化嘅嘢,都係要靠個客比feedback你。

同埋我想講,醫生點會問都唔問就開藥比你呢?望聞問切呢四樣嘢中西醫都會做,唔了解晒你有咩sign and symptom 同埋食物/藥物敏感點知開panadol定ibuprofen呢? 又點知開唔開抗生素呢?

好多客覺得醫生或者optom甚至較眼鏡嗰個應該要望一望我就即刻知道晒我所有嘅情況,一下就處理好晒,問得多即係唔夠叻。如果大家試過砌機,都知道出問題,唔著機,就要拆呢樣拆嗰樣慢慢試,比部電腦複雜多千萬倍嘅人體,又點可能一眼pinpoint到個問題呢? 唯有多d互動先可以嘗試更好咁解決客人嘅視力問題。

有感而發
好多客覺得醫生或者optom甚至較眼鏡嗰個應該要望一望我就即刻知道晒我所有嘅情況,一下就處理好晒,問得多即係唔夠叻。如果大家試過砌機,都知道出問題,唔著機,就要拆呢樣拆嗰樣慢慢試,比部電腦複雜多千萬倍嘅人體,又點可能一眼pinpoint到個問題呢? 唯有多d互動先可以嘗試更好咁解決客人嘅視力問題。

呢段有感而發

有客人copy 都話唔舒服(舊架舊pd舊高 估計因為新鏡coating 太清)

有客人減25度話蒙到同冇戴冇分別(講緊300度up)

有客人加25度話暈同作嘔

所以根本無咩最好度數

我地用番routine check 到你最佳度數

比你試先係負責任

你話要近舒服 未比埋部電腦你試
你話要遠清比夠1.5 你試(比標準要細好多的字)

還有太多客話點解con 會清d

所以我prefer 視光師角色係解釋同建議但唔會決定
請問點樣拆醋酸纖維全框既既鏡片?係唔係要先加熱個frame再推塊鏡片出黎? 因為個框有D花,我想DIY拋光一下個框。
其實....呢d唔攪好過
自己整冇烘爐又易爛

風筒吹乾d水又會裂

等於你都唔會開部手機除塵
因為個框唔貴又唔係名牌框,只係我幾鐘意個款。出去眼鏡workshop搞一搞收幾百可能仲貴過個框本身,所以先唸住試下自己黎....
配鏡都會送打磨都係幾百
洗乜番修幾百元
等鏡花再諗
唔好加熱
拆片九成九唔使加熱, 裝片就要
咁佢都要裝
Yes there are various eyesight standards (for example potential pilots will need much better eyesight than most other applicants). The standards for roles will vary, but the majority of the army will need to have a prescription better than +6 or -6. The most up to date information will be available from the medical team once you start your application. Unfortunately military doctors do not work in recruiting and so I am unable to be more specific, but I hope that helps!

上文係British Army Medical Officer就eyesight requirement 既回覆。想請教佢地講既+6 /-6,對應返香港常用既度數,即係幾多度?
https://youtu.be/XH4BdcfKSug

如果照條片咁直推推唔到出嚟就唔好再夾硬
拎落去眼鏡舖叫人幫你拆啦(話要影相就會肯,記住禮貌地問佢影完相可唔可以幫手裝返)
遠視近視600
入英軍 勁
唔該哂,巴打。
少過遠視600或近視600

但應該要考慮埋散光
唔該哂兩位先
如果要考慮埋散光,應該點計?
通常係total power (近視/遠視+散光)計
頭po有ig
IG 見到尼間有50-60年代Tart,不過晤知係咪celluloid

https://www.instagram.com/p/CBhqGulBv_w/?igshid=11fovjw6uytke
邊個話你知舊tart用celluloid?
100% Acetate
你係時侯出手教吓我同巴絲們
Celluoloid 一般唔用芯
肶係純膠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞