國安法立咗,都要繼續賣眼鏡之你問我答

1001 回覆
67 Like 27 Dislike
追唔哂POST
想問鏡片有咩推薦?
用緊ZEISS, 聽過HOYA
呢2個BRAND有咩特點,壞處
仲有無其他brand
Zeiss dvp 不反光能力最高
光學水平正 變型控制好

Hoya hvll (認清 不是stellify!)
防花能力強 性價比高

仲有最高技術最薄東海光學 日本做

仲有比如Pentax (hoya副線)

日本Asahi
香港最出名三大牌
Hoya Essilor Zeiss

Hoya 嘅HVLL 鍍膜暫時現成鏡最防花
漸進鏡香港銷量No.1

Essilor全球最大鏡片生產商,依家同Luxottica合併咗之後成為係地球最大嘅眼鏡公司

Zeiss 光學製品起家,上至太空望遠鏡,下至ASML最先進嘅光刻機無咗蔡司嘅光學加持都只係廢物

佢地都各自有入門、進階同頂級產品
唔好對錯級數就其實三隻品質都唔錯

當然仲有好多牌子
例如全球最薄1.76 纖維鏡料生產商Tokai
Essilor feel到cutcost 嚴重
隻physio愈來愈難交....
先多謝巴打
不過遲啲都要較下眼鏡,自從戴口罩之後個鼻位好跣
Physio 3.0 自從做過一次之後無再做過衰過Physio 2.0 DS

東海sereno IS 反而好驚喜,極易交
幫我完美處理晒深度數嘅客
同埋想問下點睇一副眼鏡框用料靚唔靚,造工工藝好唔好?
呢隻唔係cheap野咩

起碼用咩resonas
眼鏡佬會拉吓隻架
開開合合咁
試吓郁吓鼻托(金屬架)
或者甩吓隻架(膠架)

簡單講
睇吓上色同光澤均勻與否
接合位做得滑唔滑,貼唔貼
焊接做得好唔好
有錢嘅客上晒Varilux X/IDV+/Precision Plus

Hoya 蔡司免費d, 改光都包

就係平平地有1.76 Lutina漸進,有d睇budget緊,度數又有返咁上下嘅就介紹呢隻
呢隻好似底非
都易交
最衰無左精工

最中意精工em
巴打
近排轉工長期望電腦 想配副眼鏡
但見有人話鏡片會有色差(黃黃地) 又有人話戴完仲攰 有無建議
ps本身有少少近視
幾歲先
去過眼鏡鋪驗 佢話得百幾唔洗戴
但我好多時睇啲巴士幾多分鐘
啲同事一秒睇到 我就要行前多幾步
百幾要戴啦
影響生活

可能試下新式防藍光
白d
我都覺
遠少少都好似盲一半咁
Hoya hvll硬

Dvb 就防藍光 黃黃地
Dvp就高度不反光
屌..
玩幾年連登啱啱先第一次睇到個post

首先個coating 壽命理論一樣 同步出 同批次最對色

現成鏡老實講未必同時期出
一定有先後
去到高級光學 如非環面及個人化鏡
就一定係訂做更佳
唔用抗藍光膜, 鏡片就唔會明顯偏黃
近視唔單止影響睇遠
睇枱機都會辛苦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞