國安法立咗,都要繼續賣眼鏡之你問我答

1001 回覆
67 Like 27 Dislike
Sales過嚟update咖喎
連cost都update埋啦
啱啱問左SALES 原來SEND 緊一張貼紙UPDATE 價錢

如果唔介意黃黃地千幾元蔡司真係屌打
但試過Markus T ,又真係幾好睇😆😆😆,請問有無鑊氣
耐唔時斷腳同甩色咁囉
價錢牌仲有折?
如果搵藍光鏡邊啲會比較金身不破
買過2次唔同brand (香港製同日製)
都係1yr多啲就花咗
ok 咁我放棄😆,多謝晒。另外都多謝高登巴打。

可能都係lc berlin 或者 lindberg 啱我
咁如果用開 Zeiss DVP 1.67, 再上的話邊隻抵玩?
謝謝意見
Energize me 1.67
呢d時勢一定有啦

膜夠硬嘅:
藍光膜: HVLL Blue control/ DVP Blue Protect

UV420鏡片膜: Crizal Spphire/ Tokai MSC/USC
藍光膜=舊式防藍光
偏黃

Uv420 新藍光 冇咁黃
上面4款都一樣咁堅硬?有無邊隻特別堅
邊隻最抵玩
上面水牌1.74又貴太多
如果1.67大概幾折
特別堅
一定係USC
https://www.tokaiopt.com/en/html/usc/

個價錢真係特別堅

不過東海d膜又真係襟d
睇d客拎眼鏡返嚟整同洗就知
舊式定新式堅固啲
可以長期服務咁我都可以接受佢黃
其實都唔關事

直上usc就好正
好吸引咁
1.67嘅USC大概幾錢落到樓
自問度數都唔細
但係咪一樣唔落得alcohol pad抹

其實唔消得毒嚟講
係咪應該配多對普通鏡做嘢用算
樣樣都可以唔帶翻屋企
但無咗鏡會做盲毛
用alcohol prep pad抹其實無話唔得
不過九成九客用prep pad都抹彎隻架同抹花對鏡
完全唔明點解

依家疫情,我同同事們一樣會用酒精噴眼鏡再抹

你真係覺得洗眼鏡好難搞嘅,可以睇吓:
https://youtu.be/a94k9i0mcE4

你用普通洗潔精開水噴完再沖乾淨抹又得
買支專用噴霧又得
其實鍍膜抗刮能力同佢可以反射咩光無乜關係
兩個唔同工序嘅嘢

正如以前D人話越低反光越易刮花
唔通DVP/Sapphire會易花過LT/Forte UV咩
都唔好同快達GMC比
如果一樣正常使用下 usc可以長壽幾多
其他平少少嘅tokai藍光鏡防藍光功能係咪都差唔多只係抗刮大分別?
USC係tokai獨家?次選通常會揀咩
廠方數據話比次一級嘅MSC勁一倍
如果Budget有限
咁Tokai MSC/ Hoya HVLL/ Zeiss DVP/ Essilor Sapphire其實都不相伯仲
$800 鏡架連1.67 包近視散光防藍光uv有無伏
Usc同Msc價錢相差幾多到
會唔會2次msc先等於1次usc價錢
Limited budget 嗰4個選擇
有無分優先次序嘅

仲想請教埋話係titanium嗰啲金屬眼鏡框當中
有無話邊個牌子無咁易甩漆
同有無平民貼地或者中中地嘅選擇
個價夠做

睇你是否新藍光
面價未折計
Msc訂做價加800
usc 加1600
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞