國安法立咗,都要繼續賣眼鏡之你問我答

1001 回覆
67 Like 27 Dislike
聽嘅版本
喺cam見你襟電話就出warning
大粒落到舖見舖容唔好又一封

呢d 無fc過
可能真係差到要cut人,就用呢d warning letter搏唔補水炒人啩
試過舊鋪有同事一日收五封warning
簡單而言 就係上一代coating
始終一分錢一分貨
hoya 就選hvll 防花五倍coat
zeiss 就選 dvp coat
budget 有限就選 synchrony ( 副蔡)
可以用相同既BUDGET 下感受下蔡司既光學同車工
咁炒咗未?
即執嘢啦個時
Synchrony HMC+
Stellify VP

依家大廠係爭Nikon未upgrade鍍膜

大廠鍍膜:
Hoya HVLL
Zeiss DVP (小心有舖話平比你然後用DV Chrome, 因為zeiss訂製片依家有coat揀)
Essilor Crizal Sapphire
Dv chrome唔係即係LT咩
Zeiss Sales: DV Chrome好過LT, 平過DVP
係疫情之前嘅事,果陣佢地都多生意架。
所以話,我對o記冇咩好感。果時最後幫屋企人起zoff配,點知後尾發現zoff嘅香港代理藍到黑
1980果隻係seiko漸進黎

可能佢報錯你價
O記勝在假多
咁我唔係呢行嘅。
不過O記其實幾抵屌,質素對得住價錢。
想問下大家,如果想配薄鋼。 Ic!Berlin , linberg, mykita 或同級。工藝,穩定,上有無邊隻係比較好?

或者有乜要注意,真心求教,謝謝

連鏡10000 以下。
Lindberg用的是titanium

但設計上比較少像ic Berlin之類

Icberlin是原創

但其中一個設計師另起爐灶開mykita

個人覺得mykit較位比較好
不容易鬆
你預第一隻面價1200

第二隻面價1380

因為你要做1.67

咁正廠hoya 167 hvll原價都係1980
Lindberg唔係薄鋼

Mykita 同ic Berlin新嘅幼架個款唔錯
不過兩隻都見過客戴爛

Not my cup of tea
感謝兩位

我就算買都會買上面幾個牌子的titanium , 咁如果係咁又有無牌子推介一下??
自己有Markus T
不過唔會建議,多鑊
Must有冇試過? 都係德國野 都係見以前D師兄帶多
Must係個鉸位差少少
始終粒膠用耐會蝕

你問我嘅話最傳統ic berlin就最好
或者有隻韓牌叫DOC都可以留意吓

減咗價之後,蔡司訂造鏡最抵玩嘅一定係energize me
雜廠可以收皮

近排都做多咗抗疲勞鏡片要訂造度數嘅客,因為價錢差唔多甚至更低,效果又唔錯
點解你蔡司個餐價同我唔同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞