國安法立咗,都要繼續賣眼鏡之你問我答

1001 回覆
67 Like 27 Dislike
佢自成一家
但如果同全視線比又如何
帶紫

底色較白

獨家高清dvp
Zeiss photofusion grey同7代一樣
Extra grey會較貼近第8代
咁essilor都有獨家高清sapphire
瑞士寶都有獨家高清MV997
Essilor 好過以前
但都同蔡司隻不反光有距離
瑞xx直頭算了吧
見到ZOFF
transitions Gen 8
要1880蚊
有無賣貴到
又要1.6起跳

但我見有個網, 1.5 都有 先980蚊
唔洗買佢啦
呢口價東海都配到
made in japan
1.5好易花
講錯左 係asahi
Made in japan
https://www.instagram.com/p/CDJMKBWDw4C/?igshid=12t1mbz0l31hv

全視線同photofusion變色後嘅比較
zoff藍到黑
仲要中個頭埋去比佢劈

我真係恭喜你呀!

1.6 第8代仲要無牌子,大把黃店有平啦
1.5 980都唔係抵
而家見到唔去啦
有咩黃店介紹?
https://lih.kg/2012131
呢個post入面有list, 好多巴絲都有提及過部份黃藍app都有眼鏡店分類比你選擇

至於邊間好,我就唔作介紹啦,我無收任何人廣告費,亦唔會收。你揀間就腳嘅,問清楚晒資料,覺得ok就去馬啦

圖片模式有各大品牌鏡片嘅SRP, 有問題亦歡迎喺度問,我知嘅一定答

又係我,我想問其實香港多唔多鋪會做hoya同東海鏡片?
同埋寶利徠又算係咩級數?
Hoya香港都多戶口,多人做的。
東海就應該少d,因為要另外開戶口做。

香港有好多土炮工場,你見嗰d一百幾十架連鏡好多時都係用佢地嘅最入門鏡片(淨係得不反光同唔算防花嘅防花coat, 簡稱GMC或MC)
千零蚊有對1.74都係要多謝佢地

不過佢地唔止以平取勝,仲有好多奇難雜症先用到嘅鏡片佢地都會有存貨(例如遠視加深散光嘅現貨),所以都好多行家會幫襯,例如我

GIA Lens即係American Polylite, 就係其中一間,佢地比essilor香港分公司收購咗一段時間,所以有d工場都有提供essilor甚至Nikon鏡車邊服務,全視線8代都係同essilor一齊出。
同埋American Polylite自己有法國BBGR同美國Kodak嘅授權生產鏡片。香港好多人戴嘅平價漸進Sevo同Evolis就係佢地出品。
佢地嘅MC/ECC/Gemcoat就算嘅啦,不過U2 Formula/NEVA+ 鍍膜都幾好抹,算防花又唔算快甩coat (不過同Hoya比都係無得比)

另一間出名嘅就係用Apollo呢個名賣鏡片嘅明達,佢d現成鏡係幾抵,不過訂造鏡就好貴,佢地基本上係數字公司/蛋公司嘅指定供應商,如果你去呢兩間公司配Deluxe 鏡,其實即係Apollo鏡
鍍膜同GIA都係海軍鬥水兵,漸進直頭係垃圾級,極難戴! 仲有佢隻BRC防藍光膜又反光又黃。佢以前係精工嘅代理,依家就係Asahi Lite同Rodenstock嘅代理,呢兩個牌子都多人用。

另一間就係賣廣告賣得好勁嘅瑞士寶啦!係呀,瑞士寶係本地牌子,係土炮。咁點解叫瑞士寶呢?相傳佢一開始係喺歐洲引入鏡片起家,所以就改過歐洲名啦。呢間出名有超高清鍍膜Maxivue(即係MV997啦)。係真係幾通透,可惜實在太易花同甩coat,同佢嘅SF一樣兩年貨仔倒就出事,為免比客鬧,好少做呢兩隻coat。不過佢又唔係一無是處嘅,佢做深遠視刀邊訂製鏡,仲有水銀同偏光鏡嘅品質都唔錯,而佢地嘅漸進鏡亦都係好多香港私舖嘅首選。

最後講吓,其實東海鏡片嘅代理一樣係本地工場,佢有好多名,佢地一向以「快」同「迅」取勝,600散光都有現貨,絕對係急到瀨嘅客首選,再加上佢地夠晒平,好多私舖一百幾十架連鏡都係佢地包辦晒,有咩奇怪複雜度數,又趕急嘅話,都可以搵佢地研究吓先。所以對於佢地落重本,另外開一team人專門代理同處理東海鏡片,其實都幾驚訝。

仲有其他細d嘅,例如70年代已經做緊鏡片,漸進都可以兩小時取貨嘅朝陽,仲有出名做玻璃好手工,各大廠嘅玻璃鏡訂單都係比佢地處理嘅新朝輝,仲有阿利安(呢間做變色雙光多,不過依家醫療券客少咗,都少幫襯佢地了)

寫吓寫吓寫咗咁多
溥儀眼鏡個老細同麟伯慶祝生日
佢兩個不嬲friend
不過呢d店puyi/ isa 應該從來都唔係巴絲嘅選擇
除非你係自由行啦

題外話,有巴絲覺得得我幫到佢手揀眼鏡同鏡片,問可以點樣報答我
以前可能會講笑咁叫佢得閒經過買杯starbucks比我

不過自從伍淑清話要放棄我之後,我都決定永遠放棄佢個集團

所以如果巴絲覺得我幫到手嘅話,除咗follow我ig/facebook支持吓之外
慳到錢嘅不妨捐少少比各個為香港嘅眾籌啦

以下係list:

https://lih.kg/2157496

最後,買眼鏡揀黃店,願榮光歸香港!
寫得好詳細,thank you
所以睇完一大堆資訊
最重要係
睇你budget同要求fit落去

咁樣好過以非行內人角度無從入手
補充下

瑞xx多人用因為利錢高啫

對客係咪好?
一d都唔覺

蔡記隻energize me 漸進真係屌打哂所有同級漸進鏡
無論設計 鍍膜 光學質素
唯一係毛利低

千幾元用到蔡司防埋藍光真係唔用就自己蝕底

仲有黑馬Pentax

自從下放左訂做鏡有5倍防花

我一定推介巴打訂做鏡用佢

你講既刀邊佢一樣有
但coating 屌打同級產品

仲要NMIC
配咗副hoya sensity 2,點保養最好
室溫度水沖洗
清潔眼鏡布抹乾
https://youtu.be/a94k9i0mcE4

你想講究d嘅可以買枝嚟噴同洗眼鏡

利申收咗佢嘅眼鏡布同噴霧,幫佢拍咗呢條片,所以呢個擺明係幫佢R click rate
hoya 1.74 $2000 合唔合理
原價3680

留意番係咪hvll coat就ok 了

同你幾老友

員工價都係半價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞