國安法立咗,都要繼續賣眼鏡之你問我答

1001 回覆
67 Like 27 Dislike
因為我散光深.要訂造
所以2380.佢7折比我.所以1660
想問下清係咪易暈d?
普遍係咪配返岩個度數?
好似我呢類長期對住個mon
係咪應該-25度唔配咁足會好d
因人而異
所以要戴試架試
其實配度數呢樣野比較復習,你去到香港唔同眼鏡鋪頭驗眼,或者理工大學果到驗,唔同視光師驗出嚟既度數都有機會唔同,所以-25度既意思不大,我個人認為你選擇一間比較信得過既鋪頭(黃),講你既要求,個視光師同你決定
HI又係我
想問下去蔡司度驗眼全套要幾錢左右
蔡司驗眼中心?
溥儀?
我意見從來唔係視光師決定

係客人透過親身試驗同聽意見去自己揸主意
….… 唉...........就係呢句已經......
點解有問題🤨
1660 再7折 ok呀

你最好戴個試架
比視光師比你比較吓加減-025有無分別
由你決定
係啊
正價應該

除左I Scription 得佢有 其他鏡都唔難找到
即係幾錢
最近隻眼有小小蒙,驚睇得太多電話有病
你擔心健康點解唔去眼科中心
以為佢地專業
而且用開ZEISS鏡,睇下度數有無改變順便想換鏡片
我冇話唔專業

不過問心驚眼有健康問題直接找醫生
視光師要比專業意見個客分析同比足夠資訊個客決定,比佢知道利弊
因為就算做足晒test, 吓吓full power大家都知鑊嘅機會好大

正如醫生一樣,做唔做手術係patient決定,但引導係絕對需要。
贊成👍
你副係咩眼鏡
有乜唔舒服
唔怪得咁多人又飛蚊又閃光又眼腫又眼痛都搵視光師

眼疾唔該去睇醫生
視光師係處理度數
當然一個專業嘅optom一見你係眼疾一定會即時叫你睇醫生,仲叫你配咗眼鏡先嘅已經係唔專業

香港對教育patient分ophthalmologist/optometrist/optician真係含混不清
無計,真係無人教
anyway thx
當然如果淨係覺得呢排對電話多咗然後覺得睇嘢無以前咁sharp
咁關乎度數機會會大d

但其實好多眼疾嘅表徵都係視力受損,真係要注意
師兄,我回應埋呢次就算,爭議無意思,我自問近10次睇醫生,佢地都無問我意見就比藥我,我同意做手術係要傾,如果配度數會影響佢睇野既習慣要傾同試幾個度數既選擇,但大部分情況只係根據客人要求比個度數客去試舒唔舒服。另外,之前個巴打問配唔配淺25度,其實巴打眼睛問題係要配25度定配抗疲勞定係有其他問題呢?大家都知一般眼鏡鋪個客話要足度數同減25度比佢試,其他野都唔會理,我覺得不如揾豬巴你仲無甩拖,睇下嘜問題再決定方案。
我只有佩服豬巴同旺角巴大視光師*每*一個客都係比2-3個度數以上去引導去選擇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞