[極長文慎入]從電影500 Days of Summer學習感情要點!

543 回覆
439 Like 15 Dislike
https://corrupttheyouth.net/2017/02/13/500-days-of-summer:如果你不曾感到對方是命中注定,你未曾嘗/

From 好青年荼毒室

推薦睇依篇,有更多細節分析同哲學思考

500 days of summer到依家都係我心中no1 愛情電影
入面其實有好多文藝元素,文青去睇真係j撚死
其實我只是舉例
女主魅力太勁 男主覺得女主係佢prefect one 從而令到認為女主都係相同諗法 可惜只係男主錯覺 女比到男100分感覺 但男只係比到50分個女
其實複雜的問題有兩個簡單的解決方法。

價值帶來吸引,你價值愈高,別人對你的配合度也愈高。
所以第一就是盡快衝各方面的價值。

其次就是框架,如果你足夠有領導力,一開始就帶著這段關係,就不存在後來的什麼各種「適不適合啦」這種情況,當你沒能帶著關係,就像tom那樣,把主導權交給Summer,那就會跌落別人的遊戲規則裡面。

如果已經出現左問題,已經妥協了太多,就只能盡量一點一滴收回多餘的關注,凡事以自己為導向,做想做的決定,亡羊補牢,也是盡人事,聽天命。
這篇作為影評很好,我這邊是寫感情操作方面的。
其實好多呢d人,性格放,有一定姿色,超自信。
我係絲
唔知係米女仔先係咁
我上一段感情就係覺得對方係命中注定
於是不斷投入不斷妥協
最後受傷嘅都係自己
之後就覺得真愛可以係任何人
任何真心愛你嘅人
但其實到你遇到下一個
未必會付出返咁多
未必會再咁愛
如果只有你單方面付出同投入 你終有一日會覺得好累 一段健康既感情關係唔應該覺得累

你會累 好大機會係因為不合適
佢講過愛自己多過愛我,雖然會承認一齊,但係未去到可以結婚嘅位
其實好多嘢都係好睇人
又或者應該話係人夾人
如果到佢好有自信好主動嘅話
可能又有女仔會覺得「死mk懶係嘢」
靚仔做嘅就冇問題 毒撚就最忌有自信咁樣樣

我反而覺得如果明知個女仔都唔想有正式關係
都仲要繼續問 然後或者嘗試用自身嘅力量去改變佢嘅話
(然後發現佢根本上冇心的話)
咁其實真係好傻仔同做兵冇乜分別

佢連咩事唔開心都唔會同我講
淨係話冇咩 無啦啦有啲down姐
就冇講點解down
再追問都係講鳩野遊花園
我就廢事逼佢講
咁可能我唔係好女性化
我唔鐘意啲人咩都收收埋埋
講出口有幾難?我唔開心一定會講出口
唔會扮冇事

同ex會因為呢啲野嘈一兩句
佢成日話 用下腦咪會諗到囉
我就屌番佢 我唔係你條蟲點撚知
佢係知道你唔會鍾意佢個答案
所以先答你都廢事
答左盞搞,仲要氹你
有 當然有
我地因為咁而分手

每次佢都唔會表達自己點諗
淨係一味唔想 唔願意 再唔係唔出聲但黑面
我表達完自己嘅意見
會問佢 你覺得點?你點諗?點解?
但佢唔答架喇 淨係識講唔知 唔知自己想點
搞到好似有我講冇佢講
但其實我係不斷比位佢發言
咁我都衰嘅 可能聽到唔滿意嘅答案又會嬲

佢係好優柔寡斷
我都唔係話啲好果斷嘅人
但去到人生重要嘅位我會好知自己想點
我都好努力去幫佢搵出口搵答案
奈何佢唔領情 咁我心灰咪走
佢嘅人生佢自己話事啦
同意
物以罕為貴
真係
好怕太投入 比太大期望
又會更傷
佢只係想拍下散拖,得閒有西屌下
你ff太多
唔係你明唔明
係我想氹佢開解佢
係佢唔講咩事唔開心

不過算啦 已成過去
冇撚有錯!
算 唯有等下個會對我認真嘅人
答返你樓上個問題,呢個就係你想知道既答案
答左咪即係即刻分手
不過女人問男人自己野係一段好既關係
佢有主導權要唔要你,主動同被動既方法
姐係靚仔風趣同唔好專重女人
一開頭係幾傷心
因為佢唔係犯好多錯
但啲問題係好大 但佢又唔肯解決
話題 興趣 日常生活各樣都非常夾
就係咁先唔捨得
以為自己幫埋佢努力
佢會有一日想改變

追我個陣咪好主動囉
有問題個陣咪好被動囉
好似我唔嬲就乜事都冇
明明佢都有問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞