[極長文慎入]從電影500 Days of Summer學習感情要點!

543 回覆
439 Like 15 Dislike
其實係 怕表白冇fd做嘅人都係有種輸唔起嘅心態先咁樣
屎眼
當年我睇嘅時候仲未拍拖
其實唔明套戲有咩咁好睇
到我拍拖分手再睇返有個位好中

Tom覺得Summer係命中注定果個
如果唔係佢解釋唔到點解會咁愛一個人
到叫佢去party果個scene
先發現自己成段關係都係活係自己嘅理想入面
佢中意嘅係 自己美好化咗嘅Summer/命中注定嘅人設
現實嘅Summer唔符合佢幻想
所以佢覺得Summer好過分令佢好痛苦
當佢遇到Autumn都有心動嘅感覺
就帶岀真愛唔係某一個set好咗嘅人
每一個遇到嘅人其實都可以係
錯過咗分咗手嘅 唔使太執著失去
活係現實入面 唔好過份解讀愛情先可以長久

利申9up
梗係唔緊要啦你咁爽
其實套戲之所以經典,就係大家雖然批評男女主角有問題,卻正正係普羅大眾都會出現既問題,所以真係唔會睇小佢地。
無呢,你寫啦
我只係路過走入黎
但係睇完分析有d眼濕濕

雖然話唔好一味妥協
可惜唔係人人都可以做到咁收放自如
講到尾其實都只係可以接受自己未搵到岩既人 再好好放下
高質分析
岩岩睇完果陣覺得
Summer係臭雞
價值係基於共性之上的,咁當然每個人都會有主觀偏差。
客觀與主觀是一種共和,而不是二元對立。

但亦不需要執著真愛與否,排除人為加上去的意義,感情本質就是欲望,是天性,是化學反應,沒有真真假假,移情別戀亦不是怪事,像古代三妻四妾是一種制度,同時愛幾個人反而是正常的,在現代一夫一妻制之下,才會產生the one這種想法,所以也是一種時代文化,有其必要性存在,如果沒有了約束,社會就亂套。

所以要不要移情別戀,是一種取捨,而不是欲望上的結果。
嗯,講真呢d女內心有障礙,其實都傷人,只不過佢唔係壞人有心咁解。
係呀,要真係將價值觀落實到生活形態上面先有用,否則就是紙上談兵。
打鐵還需自身硬真係大陸人生用
其實感情係咪真係只要開心就好
唔好在乎是否真愛
tom很開心呀,你覺得好唔好?

至於愛就是愛,沒有真真假假,否則一但這個真愛不幸離世,不就找不到下個了嗎?如果是真的很愛,那就ok。
睇完之後完全明白tom嘅感受
Btw樓主分析得幾好 好有經驗
G持
但tom因為愛付出得多 但summer 做唔出對等嘅愛
難免會令Tom有失落感
係呢個時候Tom 應該收返佢嘅愛 定係等Summer慢慢愛上佢
留明
嗯,tom其實好無助
summer其實很愛他呀,只是女生很難告訴你一些理性邏輯的東西,現實中都係咁呀,能提醒男生應該怎樣成長與為什麼的人真的不多。

所以tom應該開宗明義,不要妥協,像Summer老公那樣做。
如果今日故事係對方唔夠愛,自己要有目標,比如我將呢段關係經營一段時間,發現都係咁,咁就bye了。
其實tom幾好不過達唔到summer心目中嘅要求
或者唔適合用於summer依種女孩身上
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞