[極長文慎入]從電影500 Days of Summer學習感情要點!

543 回覆
439 Like 15 Dislike
留名
信我,Time will deal.
summer有試過去愛,但tom太幼嫩唔識去肯定份愛,都係timing問題
有冇邊一場戲有呢個sense?
因為我一直覺得summer 從來都係展現到佢只係鍾意同tom 一齊,佢唔係想開始一段關係,可能因為有種自我保護機制,所以我先至覺得佢唔係想展開一段感情
FOLLOW 左你
真係好需要呢啲理性分析......

巴打既睇法都好中肯
唔係好明
bitch
講到出口 即係要對方刻意去改去遷就 其實係無意義的
但要經歷一段感情或者維繫一段感情,呢啲遷就係必要㗎喎
應該係話必然出現
假設tom真係唔識呢啲嘢 要人點一點醒佢呢?
改變又如果係改返好又唔會係冇意義喎 磨合嘅過程嚟架嘛
Timing好緊要?好似我同ex分手年幾,我開始了解佢需要乜同當時自己眨低自己做咗subordinate,但唔代表我哋仲有機會。

只可以話,嗰個moment嘅tomhandle唔到嗰個moment嘅summer,而當種impulse磨蝕哂,即使Tom恍然大悟亦已經太遲
咁總有人係比較遲鈍架嘛
佢遲鈍唔代表唔肯遷就
講到出口都可以係比機會嘅表現

同埋一段關係缺乏溝通係注定失敗
我父母就係咁而婚姻失敗
所以自己拍拖個陣
會同對方講我嬲啲乜 點解嬲
其實並沒有真正適合你的人,而是你要有價值讓別人對你心服,有辦法帶領好關係,而當你無價值既時候,那怕佢本身好好,亦會開始嫌棄你,人有兩面性,有些人放在戰場上是英雄,生長在都市可能變成殺人犯。

當然,總會有比較適合既人。
不可以,愛情,真的不是有愛就能經營,雖然總會話愛你就會包容你一切,但這也是有底線的,愛不是無限的,如果我們不懂裡面一些因素,好地地既關係都會破裂。
也是吧
每個人心中都有個summer
但你覺得summer 係有愛過tom?
同埋點睇呢句:我愛你,但愛唔一定要齊,咁即係同summer 一樣,佢愛tom,但唔會同tom 一齊?
summer結婚後,她是故意去那個地點諗住巧遇tom的,可能蹲不知多少次,才蹲到tom的出現,這也是非常不一般的心思。
不開心嗎
summer 跟tom的愛說不定差距不遠喔,
只是兩個人的需求不同,

假設A的觀點是我用物質証明我的愛,
B的觀點是我要你理解我才能感受愛,

那即使我知道你付出物質的本心是很愛我,但情感上我是接受不到。

「我愛你,但愛唔一定要齊」
看情況啦,可能真係好似電影般唔夾,又可能只係覺得你不夠好,這愛就不多。

電影中的Tom價值是ok的,但現實中更多的是價值不夠。
save 低遲啲睇

佢跟手搵到下一個不知幾開心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞