[極長文慎入]從電影500 Days of Summer學習感情要點!

543 回覆
439 Like 15 Dislike
player黎
夾係配合你既姐
屌左你佢爆左機咪next
某程度係
我同你女朋友講過一樣嘅野
而我又真係家庭破碎又冇咩打算要結婚

依家搵到一個自己愛佢多過自己嘅人
但一諗結婚都好大壓力
然後覺得對方有趣就想試吓
因為我女朋友都係破碎家庭,有過好多段散拖,而且我都大佢超過6年,對我嚟講我係想同佢結婚,所以佢知我對佢好好,但係對結婚都有懷疑,佢都同我講過,佢只係鐘意我,未去到愛,而且係我愛佢多過佢愛我。我其實唔介意呢樣嘢,只係一直好驚佢唔要我,因為佢好多嘢都唔會答實我,令我覺得佢可以因為任何原因而離開
夾硬又未至於嘅
咁啲話題興趣本身冇睇開都傾唔到落去啦
人夾人係真嘅
改變自己去遷就同迎合 最後基本上都冇好結果

兩個人磨合還磨合 唔夾就係唔夾
唔夾就應該放底
一時三刻嘅感動 都係唔足以去改變一個唔夠愛你嘅人
又唔關個樣事嘅⋯⋯
我覺得冇話主動就一定係好
可能有啲人又會覺得chur
亦都有啲人係鍾意拎住個主導權
真係好睇人
喂「一直好驚佢唔要你」呢個感覺都幾出事
你唔介意唔代表佢唔介意啊
可能佢都驚自己傷害你
(未必個個都鐘意被愛)

唔答實你嘅原因可能係 佢驚承諾咗嘅事最後做唔到
如果佢唔係player 佢可能係驚是但一方受傷啫

聽落佢似係唔想俾承諾綁住先舒服
而你反而係要有束縛同commit先有安全感
岩啊
每個人接受嘅程度都唔一樣
Summer唔介意做主動,但係都唔想成件事得自己話事
Tom只係想愛護人同默默付出

之不過,有啲人嘅被動同遷就係出於自己冇性格、懶、驚對方唔鐘意
相反又會有啲control freak

係啦人夾人啦總之就
可能呢一個時期自己仲未成長未開竅
到到下一個就會學識
咁佢都有講過想順其自然,有時約佢佢都唔想覆實我,其實我係唔咪唔使在意呢啲承諾?
同埋佢都有講過,係驚自己做唔到所以唔敢承諾太多,所以有時會疑惑,冇安全感
男仔也會,其實睇你愛得幾深,之後你睇通左囉。
你講到佢好唔involve咁
咁不如話summer唔係佢真正想要果一個
同意!tom未拍過拖邊會睇得出summer諗緊乜,緊係要到後期先可以叫佢估啦
講完出口,對方唔做完係無意義...
掃一次個post睇大家嘅諗法都幾得意

唔係成日喺自己角度睇野嘅話
好多野都諗唔通
咁又唔係,係最近先咁,唉
不如咁講吖
你做多啲自己想做嘅野 愛自己多啲
又俾返空間大家
可能會吸引返佢呢

愛自己都好緊要啊ching
覺得我同你個佢好似 但我係絲
我覺得#216講得幾岩 知道有啲野係講左會唔開心
或者係一啲自己自私嘅諗法 總之有少少似大家想要需要嘅野唔同 但知對方唔係唔好
所以就唔講了
呢點最近睇書都明白,佢話我呢個令月好負能量,佢都叫我正面啲開心啲,以前唔係咁,所以自己都要改變下,就好似tom 咁,頹完就要改變人生,長期對住個負能量都會嚇走人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞