[極長文慎入]從電影500 Days of Summer學習感情要點!

543 回覆
439 Like 15 Dislike
呢一兩日我都諗緊呢樣野
覺得我係咪應該再比啲時間佢同我自然
唔好諗太多 隨心
但朋友叫我唔好勉強
我覺得你早期投入太多,
你給的全是舒適感和安全感,
女人要這東西,但她們也要那種不可控的優秀男人所帶來的野性和吸引,這是真正讓她們濕的開關,但當你太專注在她身上,她感覺不到這點的,當你愛一個人,不是因為她愛你,而是她身上有吸引你的東西。

所以你要把過量的關注收回來,重新專注在一些增加吸引的事情上面,比如衝事業,比如讓自己的社交圈更廣一點,認識男女更多點,個性更Summer老公一點等等,對於關係上模糊的東西,像Tom那樣,如果你沒法領導關係,一定要先破後立的。

舉例我甘心入朋友圈曖昧的話,我即使變好,還是工具人,情緒垃圾桶,因為我默認了這種關係,那是必須大膽說不的,Tom就是不敢嘛。

所以框架是一開始要帶領好的東西,那就沒之後那些鳥事了,
像一家公司,員工有不同意見,你做老闆你是不需要完全說服他們的,
你領導,然後他們賺到錢,就ok了,反而你放權讓大家一起做決定,那就死定了,不要只去解決她的問題,去帶領,所以說別妥協是這樣。

如果太遲了真的沒救,她不夠尊敬你是不會讓你帶領的,希望你來得及。
好,努力有回報的,別放棄希望。
可能你要自信啲
有自己嘅朋友圈同社交都好重要
識多啲朋友或者約多啲朋友去玩
陪屋企人又得

唔係話你全心全意對佢唔好
但係當你情感上嘅投放全部都擺晒係佢身上
壓力都大
佢未必比到相對嘅回應你

女人就係咁樣,當你當佢係你嘅全世界,其實佢要嘅又未必係咁

我會話係個比例錯咗少少
擺多啲心思時間喺自己身上啦
唔代表被愛嗰一個唔介意
我自己就好介意回應唔到對方嘅愛

唔夾都得嘅
你睇下嗰啲俾人供養嘅港女,佢都唔在意對方同自己夾唔夾,對方愛自己就得喇。大家開心咪得囉。

前提係,你要搵一個夠自我中心嘅人去接受你嘅愛,然後你又要接受到自己得唔到相對嘅回應

某程度上你都可以話呢啲係夾
又或者咁講,大家相處到 開心就係夾
溝通是有用的,你要把問題找出來,但找出來之後,有時候是無法解決的,那就只能離場,但如果只是一些情緒錯位,那有機會處理。
夾不是全部,但會是hard mode
都係,佢都有叫我放鬆啲,識多啲人,關心多啲其他人,可能係屋企人,但自己就係嗰種想對愛嘅人最好,成個世界圍住佢,當佢陪唔到我可能就會唔開心,又會呷醋,可能不知不覺添加咗壓力,自己又會唔開心,結果惡性循環
都明嘅,只係有時覺得中意一個人就想無保留,但就好似tom 咁,用咁自己嘅方式愛人,但對方未必係想要呢種,唔陪唔代表唔愛,但你過份佔有就會令人唔想愛
我覺得你要看遠一點,如果他不愛自己,那真的無法,
如果只是有矛盾,你跟他長久走下去,快樂多還是痛苦多,你會有答案
是呀,Tom也覺得常常帶Summer行IKEA,可怎麼後來都沒反應呢,
原來這個真的不是對方想要的,這只能算是娛樂。
你要找到她要的點,如果找不到,那就真沒法了。
也是,打扮好自己外在,內涵談吐,待人接物,等等,女生的價值大致在於個人上。
你都知個問題喺邊啦
呢個都可能係佢成日唔想答實你嘅原因
如果係自己令自己唔開心 咁就可能要改變吓喇

有冇啲咩興趣開發吓呀?
轉移下注意力先囉 霎時間要改又難啲嘅
當然唔夠愛,但有時候是沒辦法去愛,就是想拉你也拉不上來,那也是很糾結的,有時本身都有愛,慢慢搞到心淡。
重未睇但有睇過劇透,
不過我覺得經歷過愛情既人都會好有感觸。

btw,先留個名先。
Lm
講得幾好
有留意開巴打你既文 加油!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞