[極長文慎入]從電影500 Days of Summer學習感情要點!

543 回覆
439 Like 15 Dislike
呢套戲神呀
一套係佢,一套係married story
佢地簡直係愛情路上同婚姻關係上既教科書
咁有緣,謝謝
睇完係時候要重溫
married story無睇過呢,會學到d乜?
值得既,呢套戲同我其中一段經驗有8成似,感受太深
500days 係教緊你點樣拍拖,而佢係教緊點樣維繫一段婚姻。
你快d睇啦,睇完等你出文
btw我打錯左套戲名
我都試過鐘意一個女仔 以為同佢天生一對 最後發覺其實大家好多野都唔夾
所以開頭睇會同情ar tom 但之後再睇又會明summer點解會走
e套真係好解釋到現代愛情觀常見ge現象
支持樓豬
你認為tom應該要點做呢?
又出,好累呢
遲d睇下
有時都想怪自己當年太青澀,不過諗番都無計,唔跌過點成長
要開宗明義,自己需要正式關係。
如果你不高興,你可以離開。
如果你不同意,我離開。

咁以佢地早期熱戀情況,對方會俾機會Tom,
因為後來睇得出Summer係有用心過的。

中期還有機會。
但到後期就幾乎不可能了,大家無心裝載。

還有就是相處上的盲點,要看得見,否則Tom淨係自己爽,難怪人地無同感。
套戲幾好睇
哩一套戲真係好好睇
我都做過Tom,公園果幕完全反映到果種唔甘心,又偏偏開始醒覺,帶點自責同解脫既糾結情緒
好文一推
呢套都出名
strong post lm
分析得好好
有遇過類似tom咁嘅男仔 但唔知係佢太被動或者太遷就我? 又太欣賞我?好驚我走咁 處於一個女尊男卑嘅狀態
遷就女仔唔係唔好 但唔識形容 反正就會慢慢冇興趣 即使對方好好...
有時主導權係自己到 反而會冇咁珍惜
因為太易得到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞