[極長文慎入]從電影500 Days of Summer學習感情要點!

543 回覆
439 Like 15 Dislike
唔是
如果你問的是挽回,也沒什麼,就問他要不要認真,不要就算了。
如果你知道挽回不了,那就識下其他人。
我最記得係套戲最後男主角去interview 見工遇到另一個女應徵者。佢終於都明白左d 野

by the way, 10年前同ex 睇第一套戲就係依套
個女仔係咩野心態?男仔想像既感覺耐左佢覺得真係果種感覺,但女仔係覺得
尷尬?害羞?先至好確認左佢唔係心中所需
個d叫主奴關係,另一樣野
呢個解釋爭少少。其實套戲激烈平反多年以來荷李活寫手係男人為主,當中女仔代表性非常不平等,寫到啲女人全部係啲冇自主能力嘅白癡。個Twist係中段由女仔主宰返成段感情。詳情:https://en.m.wikipedia.org/wiki/Manic_Pixie_Dream_Girl
由細到大最唔鐘意睇愛情片
意外地睇到樓主呢個POST, 又意外地因為覺得樓主寫得好好走去睇呢套戲
學到好多野, 樓主好高質, 令我對愛情片好大改觀, 多謝樓主!
呢d係女人本能,無得搞
本能直覺令你覺得佢唔係你要既男人
如果想睇關於長久感情關係嘅戲,樓主有無推介?
[member]呢個道理我明白得太遲喇
之前總係以為擺女朋友第一就啱
結果好多時就會變成做多咗
不知不覺間俾太多壓力對方
其他巴打如果同我一樣真係要改下
首先唔好覺得女朋友就係自己既全世界
然後要有自己既生活同埋要不繼增值自己
唔好好似我咁到明白呢個道理嗰陣 佢已經走咗
有幾可惜有幾唔捨得都冇用
宜家當係愛一個上一課啦/member]
Roses are red violets are blue fuck you whore
lm
我到宜家都覺得感情/拍拖/結婚 最緊要一樣野係開心
我地拍拖都係求開心 如果有一日因為妥協 令到你唔開心 或者 任何改變令到你唔開心 其實都係無意思 走吧

每一個男仔都做過阿TOM 正正就係因為我地做過TOM先會大 先會知點樣去處理感情

永遠唔好期望 誠意/妥協可以望你留住/追到一個人 佢地唔會 佢地只會一腳踩落你塊面到 再狠狠踩多下 做番自己啦 咁多位巴打
講多句 其實依個世界 好多好解讀愛情既文章 我以前都好鐘意睇
宜家人大過 睇番 期實好多野都係好垃圾

依個世界好多感情都係緣份 有時散未必係你錯或者佢錯 可能只係大家唔夾 可能只係果刻佢搵到另一個更符合佢要求既人 依D野從來都無得強求

大家畢竟一齊過開心過就已經夠

如果你有日拍拖/分手 都用開心過依個心態去拍 你就會知點做番自己 點樣尊重對方 唔係做死狗
開始變緊了,都有影下相,呢排失埋業,時間更加多,但佢都返緊工,唯有自己同自己相處下先
10年後變得更好了嗎
女主係不能確定,沒有安全感,不知道這算是什麼,又是不是正確的。
有可能,不過我幾乎不會。
沒,很少看戲。
我諗每個人都有過一個Summer,take care
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞