[極長文慎入]從電影500 Days of Summer學習感情要點!

543 回覆
439 Like 15 Dislike
我覺得她是有一些東西不滿意你的
我分析電影一點都不厲害。只是談談兩性。
乜撚野分析黎
有時係咁,失去左先想去愛
酒吧開拖點解summer 咁嬲? 唔明
我們先不要講理論, 你回想一下個場面,當時係幾老尷, tom係幾被動, 幾冇辦法控制場面,你就明個feel
正post, 推下
巴打 我明白你所講嘅價值論 男人真係要做返自己
但如果我今日遇到一個女版Tom 佢對愛情充滿幻想同憧憬 世界圍住我轉 同時都想我毫無保留地愛佢就最開心
而我都好愛佢好樂意去為佢付出所有 咁其實係咪冇問題?
抽離啲好 人係會變
push
想睇
不一定。
因為你要搞清楚這個「愛」的起點是什麼。
女生對男人的深愛,更多的是一種崇拜/傾慕,
在不懂這個框架的前題下,你盲目付出一切,很容易,
真的非常容易就把這一層崇拜給自己破壞掉了。

就像一個球隊領隊想要隊員信任他,不斷「平等友好」地與隊員相處,不斷徵詢隊員意見,全力避免衝突,維持表面的和平,最後反而失去了領導力,隊員只覺得很不安「頂,我的領隊好像都搞不清楚方向,還要來問我。」這時候他只想要一個更強大,更有答案的人把他帶走。
睇囉
喺曾經好傷心嗰陣 有人介紹我睇呢套
睇完我覺得佢係想我明白 唔好將失去嘅人當係真愛
而唔相信日後遇到嘅人 唔好過度美化回憶中嘅人

今日又睇多次 覺得自己同Tom有啲似
將命中注定睇得太重 但係緣份只係契機
後續係要靠自己爭取 而唔係揮霍
但係我好羨慕Tom 因為summer會同佢講點解
點解佢唔係Tom嘅真愛 有答案係件好幸福嘅事
真愛應該係互相承認 單方面嘅叫一廂情願
我也慶幸遇過一位會講點解的summer
講咁多其實有乜用?
我唔係咁覺得summer其實係鍾意tom,只係好感,可以得閒拎嚟攝下時間。

對方妥唔妥協其實都有d代表佢會唔會想同你deal一個平衡點出嚟,令大家可以舒服又可以繼續段關係。但如果有是但一方唔係鍾意對方,根本唔會想揾個平衡點去盡力保持段關係。
Summer根本唔鍾意tom,所以其實tom講乜野,summer都唔會當一會事,亦都覺得唔需要做乜野,同時都覺得就算無咗tom呢段所謂愛情都無所謂。

點解Summer最後會同另一個男仔行得埋,最簡單講就係summer鍾意個個男仔。

現實生活一樣,鍾意個個人就乜都得,唔鍾意就唔洗講咁多。

但當然,呢樣野都係我自己經歷,對方係咪鍾意另一個同對方係咪鍾意你,真係鍾意個個人,就算隔咗幾耐,對方求奇講一兩句都會覺得對方講既野好合理,相反,唔鍾意個個人,你講乜野都當你講廢話。
咁你都係解釋唔到鐘意呢樣野,但red pill解釋到
同意巴打所講既野,比起套戲更加貼更現代。唔鐘意你既話,你呼吸都係罪,鐘意你既話打你都係愛。
不過鐘意唔鐘意真係好難去段定,正如而家大家屌完閪都可以只係普通朋友,條界線根本因人而異。

好老實講,如果TOM係佢地感情最高峰既時候主動同SUMMER求婚,SUMMER一樣可以係睇完戲/訓醒又收埋自己,話TOM唔係佢想要既野。

我覺得成個故事最帶出到比我既野就係錯既時候遇到岩既人
如果TOM係女主遲一個識到既男人,或者TOM都係同緊SUMMER結婚。女主同男主兩個一開始跟本未摸索到一段關係入面應該係要點,淨係識得吃喝完樂,當互相都經歷完大家,SUMMER知到自己要咩揀到老公,男主就反省振作遇到下一個。

BTW樓主正仆街,如果你早兩個月開呢個POST我就可以早啲反省到自己
red pill?你講多少少我唔係咁明or miss咗d乜野
我又唔係咁睇,我覺得tom無論之後先遇到summer,summer都唔會同佢一齊。
當中,可能summer已經同佢最後結婚個個一齊咗。

現實最殘酷既就係,只要鍾意既話就幾時都得。就算對方同緊你一齊,講話鍾意你,但其實心入面有另一個先係真正既鍾意,當個個人一出現係對方面前,再講下說話,對方就乜都認為係個個人講既野係啱,極端講句係"唯命是從",就算講幾句上埋床都重得。

最少我已經試過承受過兩次咁既經歷...
當然唔可以話全世界都係既,但最起碼係依家我既世界係咁...
慕強擇偶係女人天性
樓上講得好清楚

女人對強者先會產生欲望
咁我又唔認同,應該再specific講係,只要男方身上個樣野係個個女仔覺得強就得

但其實分分鐘個樣野所謂強既野,係其他人眼中不值一提。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞