[極長文慎入]從電影500 Days of Summer學習感情要點!

543 回覆
439 Like 15 Dislike
也是
之前都好多野唸唔明
睇完呢套真係幫左自己好多
呢個唔岩咪下一個
幾接近都好 唔夾就係唔夾
係呀,有d位都無計。
睇哂巴打你啲post 發現你對愛情嘅睇法都幾深
你現實對待愛情係咪都收放自如?
其實我都會有情緒,
在一些錯的方向努力,當然吃力不討好,先會顯得很吃力。
早期我也是tom呀,當後來懂得在正確的方向施力之後,其實就不會有大問題了。
好鐘意tom同summer 睇the graduate 果段
tom 唔明summer 點解睇完會喊 而summer就係果刻發現其實同tom 唔夾之後走左去

tom 一直比自己感覺主導左 剩係睇到同summer夾果一面 但就無真係去理解summer 最後導致sad end
分析得幾好
想問,啊Tom 應該點做最後先可以得到 summer
要去理解對方諗咩
每一個action都係有佢背後既諗法
以summer個角色,tom應該去了解點解summer對愛情無信心

但,有時無得勉強
唔夾就係唔夾,你就算幾想了解對方都未必有用
要去到邊個位先可以發現大家真係唔夾
還是其實段關係仲可以雙方一齊修補返?
識落係愈黎愈開心,定係愈黎愈痛苦,其實好明顯,當你要開始妥協一些你很難接受的東西,其實已經係唔夾,比如有些人習慣冷暴力,你因為很愛她忍了一次,後來你發現總是重覆發生,那就是不合適
像佢老公
感情中的Tom也會覺得,為什麼對方不肯講清楚,說明白。
只能說這就是感情,對方會覺得,自己是不對的人,人就是這麼主觀的。
自己本身鍾意睇愛情類電影

好認真咁睇完樓主既分析 內容好中肯

Tom 同Summer 雖然最後未能一齊 看似可惜
但係有時候 或者有啲人係為你帶黎成長 令你更明白咩係愛情

劉青雲講過 有些人 是拿來成長 有些人 是拿來一起生活 有些人 是拿來一懷念一輩子的

Tom 同Summer 無收穫到愛情 但係彼此都收穫左成長

曾經 你以為可以同對方一齊 你覺得同對方夾 你好愛對方 但最後仍然分手收場

或者有些人 角色只係你愛情經歷之中既過客 愛情無法勉強或將就

你會好傷心 好痛心 但係不代表你要放棄愛情 不代表要放棄愛人同被愛

可能目前既你仍然係單身 但係單身都可以抱著對愛情既期盼
無錯,每個人心中都有一個summer。
發現你嘗試同佢溝通
但佢點都係唔出聲唔開口
同埋對人生嘅方向唔同

好想好想再搵番佢
不過諗諗下 就算一齊番
個隔膜會比以前更明顯
我肯補 佢唔肯補
又冇乜為呢
如果好簡單一句概括,會唔會係summer 根本唔夠愛tom?佢只係愛自己?
其實算唔算係因為互相既唔理解
因為同對方唔夾而啱啱分手
我就好似tom咁覺得我地好夾
但佢對人生方向同我好唔同
嘗試過改變自己嘅諗法去就佢
不過都係唔work
然後我離開左佢 佢又欣然接受
但我都仲係好掛住佢 覺得好難再搵個咁夾嘅人

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞