[極長文慎入]從電影500 Days of Summer學習感情要點!

543 回覆
439 Like 15 Dislike
男人睇外表,女人睇慕強擇偶
我明啊,你上面講咗
淨係用來性角度睇愛情會唔會太局限?
兩性*
自膠
呢d就係男女關係巧妙之處,男人係高位係會對女人產生吸引力
但tom其實唔算弱,只係summer唔鍾意佢既強
但summer又要揾佢嚟攝下時間,攝到咁上下就揾佢真心鍾意既個個人
佢強乜?成段關係推進tom完全無主導過,呢d唔係強者,一個男人所為
所以先比summer本能上(所謂唔夠feel)拒絕
原來你要靠人開post先識反省自己
你說的對,這就像「我努力健身,自然有好身材了。」,方向上是對的,但裡面的細節,鐵怎麼舉,幾百種鍛練法則,對不同的人,不同的情況產生不同的影響。

一般人你只要找到了方向,可能看幾本書,確實就可以簡簡單單的去練一下,拿到一些成績那就ok了。

但如果你遇上問題,那你就要找更專業的人告訴你細節,更多健身裡面你不知道的運動或生物學原理,或者自學更加多的東西。

比如tom更早有過類似經驗,懂得更多的東西,他甚至可以讓summer喜歡上他,所以這箇中的原因,是值得學的。
感情上的挫折都是很不幸,但我們不該像面對天災一樣只能躲避而無能為力,因為人與人之間的學問其實是很深的,凡事都有原因,也有方法,不單單是愛情,友情,職場,都有它們一套,人際關係明明就是人類最大的煩惱來源,我們卻沒有系統性的受教育面對它,就像學校沒有直接教我們賺錢一樣。

但既然醒覺了,我是會想要爭取自己真正想要的生活動態,而確實能得到。
睇完套嘢覺得故事唔係啲著世經典,但就係因為平平無奇,大家都經歷過先夠貼地,所以先咁好睇 btw 最近先同女朋友嘈完,明明好小事都可以咁大反應,明白再氹落去妥協都冇意思,好似樓主講嘅主動面對,3口6解決個問題可能仲好
好睇磨牙
The graduate個幕原來好重要 仲要分分鐘佢喊係因為Tom冇喊,唔明白佢
喺草地定公園大庭廣眾大嗌penis嗰幕
換轉係tom鐘意野戰屌閪兼要俾人望到, 或者鐘意做愛拍片放上網同其他人開心share, 咁summer接唔接受? 妥唔妥協?
tom唔可以覺得失禮/唔可以唔鐘意大嗌penis?

tom喺酒吧出手打鳩條友嗰下, 雖然tom最後話係為咗summer
但到底係因為條友笑summer揀埋d咁嘅男朋友所以tom幫忙出手教訓, 定係因為tom本人覺得自己被冒犯而主動出手, 又或者係both?
呢一幕好有意思好正

一凸一凹, 點解一定係凹=廢=妥協
最後嗰幕, tom話唔明summer logic
如果以logic去睇, summer跟本駁唔到
summer"先"提出分手/"先"結婚代表係tom輸咗?
summer嘅行為點樣推翻美國極高離婚率? summer從此包幸福美滿?

唔通下下溝女第一步駁到佢無地自容先破後立跟住條女沉船就=男方係贏家?
最後唔夾姐, 各有各底線, 唔係打機咁打下話
玩到一半覺得唔好玩但係玩埋佢或者放棄轉新game, 本質始終係"唔再好玩"
tom就算有多次機會重新黎過, 改哂option去fit summer, tom又係咪真係開心從此包幸福美滿? 時間一耐tom遲早發現summer唔係佢想像中咁完美, 到tom主動分手再結婚先, 按現時社會刻板印象/價值觀睇, tom下場/個朵應該好慘好臭

Lucy Danko
1 年前 (已編輯)
Tom says the same things that summer says when they're in the car and Tom asks what their relationship is. I don't know if its intentional I just noticed it after watching this movie like 12 times

If u wanna know in the car tom asks "what are we doing" and summer answers "I don't know, I don't care, I'm happy aren't you happy?"
And tom says it again in this scene except a lot sadder lol

https://www.youtube.com/watch?time_continue=28&v=up58hkyvX_w&feature=emb_logo&ab_channel=hotjonn
點會冇主導過啊
TOM 想確立關係,summer拒絕喎

想樓主推介多啲愛情電影
支持
Bookmark咗呢個post好耐
但每隔一排都會拎返出來睇

喺呢個吹捧暖男嘅時代,
Live your life對男人來講顯得更加重要
經一事蔡一智
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞