[極長文慎入]從電影500 Days of Summer學習感情要點!

543 回覆
439 Like 15 Dislike
本身兩個性格都兩極嘅
偏偏焦慮同迴避依戀經常互相吸引。
加上Summer呢種人係極有吸引力,靚女,自信,主動,無視條條框框,呢種人係現實係屈機。
LM
咁咪即係俗語所講嘅:收兵

即使summer 自己冇主動,但佢唔抗拒,亦冇避忌
迴避依戀姐係咩?鐘意逃避?
佢行為上肯定傷人既。
只係有時候人真係就係咁,比如當我有超能力,做任何野無後果,我亦不可能控制住自己不做任何過界的事。

只能說至少佢都算係咁。
google搵到詳細好多,差唔多咁意思啦,比較拒絕他人接近。
我覺得summer 唔係依戀,因為佢冇逃避同人接近,佢只係自我保護機制超強,唔會肯定所有嘢,尤其喺關係上,因為佢經歷過離異,某程度上佢唔想別人離開,首先自己唔好咁投入,所以佢係拎得起放得低

佢充其量只係中意tom,佢唔介意同tom 仲情侶嘅嘢,因為佢只係鍾意,但係summer 要嘅唔係一段關係或者愛情,就算tom 好中意佢,佢都衝破唔到以往嗰種婚姻陰影,可能係因為tom 仲年輕、輕浮,而成為summer 老公嘅人,係一個年長啲、成熟、穩重嘅男人,我更覺得summer係有父戀多過依戀
我發覺破碎家庭嘅人對愛情觀都係咁,唔敢相信愛情,但人都係感性動物,所以佢唔抗拒同人接觸交往,但往往就付出唔到最真心,因為自己都唔相信愛情,或者佢一直未遇到令佢有信心嘅人,tom 只係岩拍拖,但summer 要嘅,係佢一直拒絕相信但其實係每個女人一直嚮往嘅婚姻,所以tom 不是佢嘅mr right
其實父戀這個東西,女人多多少少都有,從這個方面去做的話,一般溝女成績都可以的。
破碎家庭真係有影響,情感上係會有d位極端d,不過呢個年代都好正常
lm
睇完樓主分析,即刻想睇套戲
劇透哂,感受可能唔同
因為我女朋友都係對我有少少咁
不過成長會好大,刮骨藥咁
少少點?
你係男定係女
呢樣野需要大量異性相處經驗先可以改善到
女人係情感主導動物
講左對女人黎講已經無左意義

亦解釋到點解賤男可以食到咁多女人
Tom好似我自己 Summer好似我其中一個ex
結果現任就係同ex相反既人 仲被動過我
Tom算焦慮?summer迴避?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞