True Wireless 真無線耳機討論 (44) 再爆肺炎

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
生得好靚仔不過個盒好柒
朋友送左ett比我 我本身用開fender nine 1 覺得好似帶緊幾廿蚊個d耳機咁 好細聲
thanks
但aft2 有20米距離又好似幾好
用緊e8 1.0
換唔換buds plus好 邊個靚聲啲
其實codec唔關音質事
想問下iPhone AAC 聽歌係咪會比aptx, aptx hd 聽少好多細節? 如果iPhone串流藍牙耳機聽MOOV ,16bits 24bits係咪冇用?
fender nine 1轉呢隻
知唔知咩叫psychoacoustics model,qualcomm整aptx唔係因為音質,而係因為android玩唔掂aac,所以要個延遲低又穩定嘅codec黎
你話aptx hd / ssc / ldac 660kbps有noise level分別都算,aptx我唔多信你聽到分別咪又係placebo
https://www.rtings.com/headphones/learn/sbc-aptx-which-bluetooth-codec-is-the-best
https://www.google.com/amp/s/www.soundguys.com/high-bitrate-audio-is-overkill-cd-quality-is-still-great-16518/amp/
24bit係無用 至於aac同aptx hd聽唔聽到分別,只能講如果你係室內安靜地方專心聽,有可能聽到雜訊量嘅分別,至於安靜地方以外你就唔洗諗聽到分別。 睇圖就當然會顯示損失左好多“細節”,但其實aac設計本身就係透過聲學將一啲人耳聽唔到嘅無謂細節cutoff節省流量

與其擔心codec,不如諗下其他影響因素更大嘅野(調音風格,耳塞,聽音環境等) 學innerfidelity同鬼斧話齋,correlation coefficient 咁多你地唔追究,去追啲影響極低嘅線材/codec
有咩評價 buds plus好啲?
有冇人有Defunc True Plus? 想揾隻通話質素好既true wireless
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞