『薪火post』BNO 續期資訊(91) 睇頂置 HMPO簽收後60個工作天內更新

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
你真係等變蜜蜂竇BN(O)無得幫人副署都講得出
有啲巴絲話,藍絲?已簽夠上限了。

邊個話?阿爺話!
正確理解,依家只係提供寬鬆簽證政策,沿用現有機制提供成為公民途徑,基於BN(O)身份嘅實際權利無被修改,根本講唔上係平權。
「BNO唔係British 」係匪語嚟!
「BNO唔係British 」係匪語嚟!!
「BNO唔係British 」係匪語嚟!!!
算啦,呢個已經近來唔係最智障嘅問題
你最好搞清楚乜嘢人做你副署人先要畀護照個人資料頁影印本,doc 有寫
+1
我冇講過 BNO唔係British 喎
但係, 咁即係點...? 都係遲早要補交 copy of passport's photo page ?
定係有巴打試過冇交 copy of passport's photo page 都申請到?
技術上嚟講,佢只係修改入境條件,所謂真正平權要過common,難道大好多
以現時國會嘅形勢,政府肯食咗Hong Kong Bill 做government bill 嘅話,我又唔擔心過唔到,時間先係問題,table 上國會到表決同落實都係要時間。
幫人用張卡俾錢 上網方便d
好 唔該巴打
唉!如果話袋住先,真係袋唔落囉!其實一平權,咪所有問題解決晒,但英國人最驚攞福利,咁咪加少少條件囉,例如頭幾年俾錢用NHS,住滿幾年先可以攞福利,即刻開始計稅等!香港人大部份攞個資格,未必真係走人,亦都未必一定去英國,利用免簽各國住吓搵機會都得㗎!

即時嚟講,有新簽證條款係好過無,等睇吓細節點執行!
既然bno係British !British passport 持有人副署使鬼交資料頁!你份副署表咪寫咗英國同愛爾蘭護照持有人唔使囉!

係咪抵鬧先!
一年半載少不免
本身無住過英國嘅BC頭3年本身好似都係乜柒福利都無

樂觀咁睇嘅話,希望依家只係試水溫。其實特登搞個簽證出黎應該仲多嘢做過就咁派BC身份畀BN(O)
Hong Kong Watch眾籌捐咗未?人哋咁幫手,你哋唔係剩識攞著數呀!

https://www.justgiving.com/campaign/hongkongwatch2020
NHS 唔知,其他咩失業救濟金、公屋應該就無份,未有時間check ,有巴打得閒嘅可以睇下
大撚把早過9號都未update 咁又黑洞 on99
有無BNO人開左英國銀行戶口?
不過造一個新簽證出嚟,容易過上國會改國籍條例就真嘅。期待個簽證條款係每年續,另一方面正式推行平權,咁一年內最多兩年個個平權有bc,就唔係利用簽證,即時用bc身份計埋3年咁做!
覆佢都費事
6月5 DHL status話已經收到,但去到6月尾先有status話開始處理中
Sorry,
自隊一打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞