『薪火post』BNO 續期資訊(91) 睇頂置 HMPO簽收後60個工作天內更新

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
6月10話received 未update
啱啱又收到HM話未交documents
睇咗google doc
係咪真係會畀返本舊BNO我留念?
係呀 你會拎得返你舊嗰本
我6月9簽收咗但未update
啱啱都收到email話未交
係咪唔使理佢

呢啲問題連doc 都唔撚使睇都有答案啦下嘛,不如我問你憑乜嘢會覺得會唔畀返你?

真係救撚命
屌你地 唔睇topic名 都追下po啦
大把人都係咁啦
問問問 問乜撚野姐
呢啲問題係連護照都未拎過既先會問
same
6月1左右寄去,入左黑洞
有冇ching有HMOP既email address?
有問題想問問佢地
巴打們 我同兩老一齊交文件 佢地兩個張出世紙正本就跟返佢地兩個隻申請啦 咁我隻申請要交佢地兩個嘅出世紙 我係咪用影印本交 寫信解釋話父母嘅出世紙正本attached咗係邊隻申請度就可以
唔理想不過ok
最緊要寫返清楚張出世紙喺邊個pax堆文件入面
寫信 話 original copy of my father’s birth certificate attached with application number PEX XXXXXXXX 咁樣可以嘛?
問多樣野 你地會唔會係每一個文件上面mark返呢個係咩嚟 或者痴著啲memo紙係上面咁 同埋啲一疊疊嘅文件 你地係用夾夾實定釘起佢? 唔該巴打
父母出世紙同結婚証明都要寄正本?
得番唔係好多日咋喎咁咪要一日兩個post
我收到新bno但佢印錯左我生日
我email左去問仲未覆
有無人曾經試過咁,知5知大概流程係點
我幾時先寄返本野過去,同埋我都5知自己問既email岩5岩
你webchat 啦,好似開返喇,佢哋會快啲回應你!
由於hmpo有遺失正本前科,有錢可出核證副本,無錢可彩影做副本,影像要清晰唔過底,底面都要影,可以手機影自造成A4文件,可雙面印製。但hmpo有權要你補正本。如果真係決定俾正本,為減風險,請於所有文件上標示pex no,以免散失。風險自決!
Thanks ching
想問下巴打做標示係用memo紙做嗎?
5月27號落鋪頭寄
今日fedex終於扣左數
盛惠$228.65
你應該全家一封寄去,由於hmpo有遺失正本前科,有錢可出核證副本,無錢可彩影做副本,影像要清晰唔過底,底面都要影,可以手機影自造成A4文件,可雙面印製。但hmpo有權要你補正本。如果真係決定俾正本,為減風險,請於所有文件上標示pex no,以免散失。風險自決!

記得mark好邊啲文件要share,一份就可以了!同一封內所有申請,通常交同一pe同時批核。文件盡量唔好用釘書機釘。

舊年我同家人續,用本護照夾埋一份文件就得了,兩份申請同時入一膠folder內,外面雞皮紙袋封好寄空郵掛號,安全亦無閃失!如果你速遞,叫佢俾速遞封,唔使加咩folder同信封,一本護照夾返相關文件就可以,搞咁多嘢包到實一實,又釘死又盛,拆信嗰個會詛咒你!
我所有文件自造嘅,所以全部喺word度打好晒,又或者手寫上去,包括地址證明,只係本bno先貼張寫咗pex no嘅告示貼上去!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞