拍拖八年求咗婚買咗樓 想分手

1001 回覆
1616 Like 237 Dislike
因為你係眼中
30歲後嘅女人都不值一顧?

30大關呢個諗法應該係嚟自生育年齡
首先要諗係咪要小朋友
唔生仔嘅,不論男女都仲有大把人生
其實唔只女人有呢啲所謂期限
咁多呀叔要返大陸娶支那雞
最後俾人呃埋間屋
係我眼中佢哋都係錯過咗組織家庭嘅機會
而付出代價嘅人
所以男人同女人同樣有代價
只係社會只討論女性嘅代價
先有呢種唔平等嘅錯覺
有時唔見棺材唔流眼淚,唔到求婚先知自己唔夠愛姐,起碼樓主依家有個掙扎係到,覺得放手對大家都好,唔通樓主硬食,娶左樓主女友做老婆,佢女友就會幸福咩
2個人行得太耐,太近,反而忘記左彼此的臉。(其實你都係,不過你女友嚴重d).

而家結婚,其實賭博緊雙方會唔會有日識得回頭望對方。但其實機率好細,除非突然有大事發生(意外,天災等等)。

反而呢刻揀和平分手,俾到時間同空間,將彼此距離拉開d ,咁先可以重新對焦,望清對方。

可能分手之後,大家會各自有新對象。到時,你可以聽下劉若英首"後來"

如果你地真係有緣分,兜一圈總會回到原點。

總好過結左婚,礙於道德責任,變成怨偶,甚至出軌
巴打我理解你既觀點

不過我認為樓主其實有決定,想人支持下佢
最大問題係佢地有共同資產
唔可以好似一般男女朋友話分就分
其實你自己都諗好左啦
首先,要樓主真係有條件搵個好少少
冇乜人真係會end up同一個配唔起自己嘅人一齊
佢哋一齊到8年都風平浪靜
基本上現實已經話咗俾佢哋知
呢個人已經係大家deserve嘅水準
樓主如果再搵到下一個同佢8年嘅人
除非佢有改善自己(但根據唔少人留言覺得個女仔好難改缺點,我相信樓主都同樣好難改到自己嘅缺點啦)
否則好大機會只會搵返同呢個女仔差唔多嘅人
到時樓主就真係浪費咗時間啦
其實同意你講既野既,結婚係一種責任,但如果段婚姻入面已經完全無愛既存在,只有純責任感,就會變得番工咁,好辛苦

所以唔係話淨係講鍾唔鍾意,只係每個人睇重既野都唔一樣,有人覺得責任大於一切,有人覺得感情大於一切,有人覺得感情責任同樣重要
我唔相信有一世既愛情
愛情經過時間磨合,成功就變親情、習慣
好簡單,你經過咁多年,
明明見到呢個人個樣係無咩感覺,甚至有點乞人憎
又講唔出有咩優點,缺點一大堆

但幾日無見,會無啦啦諗下佢做緊咩
遇到咩事都會先諗起對方
買咩都會買埋佢果份等等

我覺得咁就可以一世,因為放唔到手
講分手都只會拖拖拉拉,無乜謂

相反,如果你可以完全唔care呢個人
佢喊佢笑你都唔覺得關自己事
咁分手啦!唔好浪費時間
有都唔會喺度講啦 想俾人公審咩
熱戀期大家都唔熟大家 又扮哂野驚俾到個壞形象人地

你要返去熱戀期唔止講愛唔愛 仲要洗埋腦添
Plan 得結婚仲要求埋,除非條女比帽你帶,否則仲求咩丫,仲拍到8年。定係有個性生活好夾既第三者呀

賤格就認左佢啦
Sor 無追哂成個post
都唔排除呢個可能性既,始終每個人都有傾向filter自己既錯,而去合理化自己既action,但我覺得即使真係樓主有新對象,樓主係世人眼中做左衰人,佢都值得擁有屬於自己既幸福快樂,始終好過婚後先出軌好多
唔愛就係唔愛
唔係結婚可以解決既問題
如果結婚解決唔到,係咪用生仔解決?
如果生仔都解決唔到最後先離婚
你個仔會好可憐
你唔好咁痴線啦 定係你就係樓主條女?
冇人話要一黎就自動波 點解你咁極端
講緊8年都唔肯喎
8年咁多機會慢慢試
你有心想令另一半開心睇下AV睇下文學下好難?
仲要女上狗仔10套有9套都有又唔係咩重口味野
分左手,可能搵唔倒另一個夾嘅,要有心理準備
唔分手,你要學識睇開d
自己諗啦

女仔大左,keep得唔好
就好難再搵另一個
過來人經驗 當一段感情已經淡咗 淨係睇到好多對方缺點嘅時候 就算將呢啲問題拎出嚟傾都好 都好難改變到大家性格/諗法 就算對方話肯改 你自己都會成日凝住佢死性不改/做得未夠好(例如: 性價值觀, 錢銀概念) 始終呢啲問題累積左咁耐 唔係話大家願意拎出黎講下就會慢慢改善 咁當然唔係叫你一刀切 咁多年年感情你始終都要同佢講下先嘅 但好多野真係唔好死頂 結左婚生埋仔就一世嫁啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞