拍拖八年求咗婚買咗樓 想分手

1001 回覆
1616 Like 237 Dislike
條件好左 上進完咪心雄
當然有,呢D回憶可以話係keep到咁耐既原因之一,因為一有不和既時候,就係用以前甜密既回憶黎做止痛藥,但到左某個point就醒覺,呢D係毒藥黎麻醉自己,人係應該向前看,無謂勉強自己,浪費人地時間。到依家大家都move on左,大家都開心左,就知道個決定係岩

同埋都有上面巴打提過,好多人唔識得自愛,尤其拍得耐拖,好多時都係顧對方感受而忽略左自己既目標同需要,其實為左自己開心而分手,都係自愛既一種,所以到最後都係灑脫D好
咁直接洗嫌人柒得啦
寫咁多垃圾理由做乜
樓主其實好簡單 你打咁多嘢而又提唔到女仔有咩優點 咁你已經唔再愛佢
與其結咗婚每一日對住個你唔愛嘅人
不如結婚前解決晒佢好過
而家煩 好過結咗婚 要分身家要同屋企人交代 仲煩
講緊結婚要對往後既幾十年
如果未步入婚姻都已經咁樣
不如及早分手,放過人放過自己
唔愛又拖住人真係遲早落地獄
我成日都話d女人要保養,男人既耐性係同對像有關
8年先咁多嗲
而唔諗返啲回憶仲會唔會有感覺?

我個case係 對條女已經唔愛 什至反感
但一諗起啲回憶 就覺得好唔開心 點解唔可以行埋落去

好似已經無咗個人同我回味呢啲回憶 明唔明呢種感覺
你係呢刻「醒覺」係好事
好過結左婚再諗離唔離婚
係唔岩就唔岩,千祈唔好為左責任結
結婚係唔會自動解決問題,相反只會加速揭露晒啲問題出黎
再加速玩完
分手啦
你睇佢兩條友要擔保 按到盡先買到樓就知
將來按少左會係大問題啦
由其條女都拍左八年都3張
又話身材走樣 要揾個有錢既都唔易
到時買樓借唔夠就唔會買到樓
自愛真係好緊要

現在是2020 不是1960 好多人都不再係為左一頭家去涯一世人
所以先更加有條件去遲婚
分硬架啦,你都已經唔愛,成世咁長只要你遇到個你有興趣既女仔你都實會出軌,到時先離婚有咩謂
香港啲女仔普遍係咁
結左婚總有一日變師奶嫁啦
根本係樓主覺得未玩夠
Ching點減的
直接代入去,若果你係樓主,你女朋友無論係性、日常生活唔夾,你仲會唔會同你依家老婆結婚?
睇左咁多留言支持樓主你
如果萬一真係分手比返條女應有嗰份+賺咗+利息比返佢無拖無欠
講真嗰句一定要認真同條女傾一次
傾完條女肯改未一齊
都係難頂未分
唔通結婚後先分先好
咁多人企女人嗰邊有冇人企下樓主角度諗
錢已經出最大份 氣又要受 樓主夠要打工 一樣都返工辛苦
都經歷過你個階段既,會唔捨得一段經營左咁耐既感情,沉醉係曾經有過既開心,同意分手果一刻好冷靜,因為知自己做左一個岩既決定

雖然之後頹左個幾星期,之後開始接觸健身,同埋見番好多舊朋友,又識左好多新朋友,我覺得分手係一個好好既成長機會黎既,接受感情失敗從來都唔易,但一走出個陰霾,就會覺得自己成長左,認識自己多左,睇你點睇架姐

到依家諗番以前,已經完全無感覺了,又無愛又無恨

利申雖然佢仲Block哂我所有野,但我都唔care了
求婚我愛你都講唔出就咪鬼求啦當初
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞