拍拖八年求咗婚買咗樓 想分手

1001 回覆
1616 Like 237 Dislike
巴絲打 可唔可以幫幫手俾啲意見 現實中真係搵唔到人傾訴

我同女朋友都around30 一齊差唔多八年我上年因為有一種要負責任嘅感覺求左婚 我依家先慢慢發覺佢唔係我想要嗰種嘅類型

情緒管理 - 佢每一份工仲係成日要OT都唔係好順利 開頭我都會氹吓佢或者講唔開心就轉工啦或者一齊同佢分析下但係轉得一兩次我冇辦法再同情佢或者好似以前咁慢慢分析反而覺得佢咁大個人每份工都屌自己嘅情緒管理好有問題 仲成日將工作或者工作嘅情緒帶到去我哋兩個生活入邊 我好唔鐘意好攰 得你有壓力啊

小鳥依人 - 唔知係咪我性格問題 從來都唔係嗰啲好大男人嘅人 或者平時個人鳩鳩地 佢平時生活上成日窒我或者佢嗰啲「對住你先至係咁樣」謬論去掩飾嗰啲好掘既說話 已經令我好厭倦 我心中其實知道佢冇可能變到我心目中想要嘅小鳥依人 只係七八年前拍拖我覺得呢種感覺舒服 但今日我發現自己變左

量力而為 - 拍拖咁多年我自問都上進有諗將來無拈花惹草但係我睇到嘅佢 對自己嘅人生好似冇咩計劃咁 我記得佢講過想快啲同我一齊住 我就俾心機儲錢啦放棄左自己好多想做想買既野去儲錢喇 點知到上年頭我問佢儲咗幾多錢佢先坦白同我講無咩點儲 得幾皮野(講緊做左6年野有多)到今年年頭我都想話搬出黎住嘅時候佢又堅持唔做租租話要買樓到買樓又嫌人開放式blah blah blah
憑什麼啊?

性生活 - 我就咸濕既 拍拖咁多年都仲未試過女上狗仔 又成日太攰唔拒絕我 要自己出房打飛機 呢樣野我講過好多次但係都係冇改善 加上佢又唔keep好自己嘅身形唔做保養 有好幾次真係射唔出

我記唔起對上一次真心開心嘅回憶係幾時求婚其實都講唔出我愛你 我幻想唔到同佢嘅將來 我開始睇唔起佢嫌棄佢

同佢講親就話我好煩話我嫌三嫌四叫我搵過個

點做好 求屌醒
你覺得佢care唔care你?
乜咁濕滯啊,好彩未有細路
都唔愛啦
宜家既你剩煲睇到缺點
放手吧
放過自己放過對方
你講到咁樣 一齊嚟重有咩意思
就算結咗婚都會離婚
除非佢可以變返你心目中想要嘅人

又或者你會唔會嘗試諗返,你哋兩個當初一齊嘅初衷係乜嘢?你又愛佢啲乜嘢?
佢care 既

我估將上面既大意講佢聽 佢會有改變 但有啲野根本係佢性格
諗下當初點解要一齊,諗下這麼多年,她點忍你,陪你行過的路,男人有時係要新鮮感,但新鮮感過後,很快你就會想念那個同你一起共患難的人
啲人話求婚係衝動 而家真係
分手啦認真
其實都唔愛了
只睇到個女仔嘅缺點
你女友有無逼婚?
你都講到佢衰
重問點做
你自己角度講當然話佢衰
但佢角度睇可能有唔同看法
唔再愛咪唔再愛駛嘜講咁多
大唔大波先?
想分手就當然數另一半缺點
但拍得八年拖
唔通無任何值得留戀優點?
真心,唔好同一個你唔鍾意既人結
到時離婚你仲煩
其實佢唔會覺得有問題或者辛苦

我都唔知係咪自己情緒低落所以淨係睇到負面嘅嘢
分手啦
唔分痛苦埋下半世
你有樓在手,何患無妻
點解可以一齊咁多年都唔知佢儲咗幾多錢
又冇貢獻又唔比sex咁嘅女人要嚟做咩
你之前無同佢講過?

老婆既野呢就對一世,要唔要就自己諗
外人係幫你唔到
性生活唔夾真係好難頂
尤其身材仲要走樣
坐定定認真同佢傾每一個問題 傾之前要講定無論如何唔可以發脾氣 唔可以迴避 唔可以覺得唔好意思 有咩都攤晒出黎照直講 傾完之後你兩個自然會有答案
分了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞