拍拖八年求咗婚買咗樓 想分手

1001 回覆
1616 Like 237 Dislike
唔係真心愛就唔好結婚
多謝巴打

梳 太遲先見到
有冇common friend啊?叫佢地理性分析下?
如果淨係覺得係責任嘅話分手啦
冇話啱定唔啱
但係如果因為責任辛苦自己就真係唔好
要對成世
俾你結完婚過完個蜜月期同佢一齊生活都係辛苦
玩撚殘就飛啦
你=大把世界
仆街講句你咁樣結左婚好易離。。。離左層樓又麻煩不如一開始唔好結
未開始plan好分手
plan緊結婚嘢先嚟分仲大鑊
當唔愛一個人,佢就算做d乜都係多餘
做d乜都唔再包容,眼中只有嫌棄

其實早知自己唔愛就一早好分
拍左八年,到真係要決擇去下個階段,先去處理?!
你所覺得既問題都唔係一朝一夕架啦
而家先黎講?!

人地都三十先去話分,都幾賤下,完

其實個個女人都係差唔多咁既問題,只係你呢個一早對厭左
巴打呀
我都見你盡左力多角度分析消化咁架啦
但你有無發現其實你個態度都仲係

佢高峰時重過我
佢會怨無啦啦拎d 野出黎傾
佢係咁放負(而我盡左力)
佢唔上進
佢leifai

擺左自己係一個高位
而家係我體諒佢
係我去令自己諗得無咁負面
係會我辛苦d 搵份工

唔係話你有心改善自己都屌9你
而係我覺得你呢個角度同態度去諗
會長期處於一個覺得自己好委屈既狀態
比較容易步向'我都已經就晒你'既心理
長遠黎講都係唔多健康

不過我俾唔到解決方法sorry
我諗你自己最清楚成件事係咪真係咁負面

最大問題似係脾氣同埋性格/ 價值觀唔夾
咁如果結婚就係接唔接受到未來一段長時間要日日 loop 呢 d 野
我覺得你可以試下傾下睇佢反應同有冇 willingness 改善
如果唔係你 expect 既, 可能cut loss 好過之後辛苦大家
現實我有 fd 都係埋門一腳收手, 最緊要有將來嘛
你同佢有無試過分析吓佢啲expenses洗晒係邊
佢自己無理財觀念 返份唔辛苦嘅工呢啲其實無補於事
我同你同年
上年結婚,如果無結就同你拍拖年數一樣
我而家依然覺得佢飲啖水都好可愛
所以我覺得應該係無咁愛了
但感覺嘅野無得迫
放過自己放過人
人生咁短,無謂將一個個錯誤不斷扭麻花扭埋一齊,到時要解開就大撚鑊。
只要你呢8年自問無野對唔住佢,問心無愧,你走定唔走起碼都叫理直氣壯,過到自己過到人。
其實有問題係咪應該大家一齊搵出嚟傾?
最少 比佢知道你期望係啲咩
假如佢都認為自己改唔到 又或者唔願望改
再選擇分 雙方都會好過啲

你認為佢滿足唔到你 你覺得下一個又一定滿足到你?
當拍得耐左自然會有問題 冇可能一世對住一個人都係激情
你當初中意得佢一定有佢吸引嘅地方 只係你將一啲缺點放大左 當左事實嘅全部
咁簡單

你打咁多 都應該諗左好耐
咁長痛不如短痛啦

先有分手既心理準備
比半年同比呢篇野佢睇
佢改到就改到 改唔到就唔好格硬嚟

但要公平d
叫佢比番個list你 你自己都要做d改變
因為當左自己係因為呢段關係而交功課
有無意思就樓主先知
我就覺得係浪費時間
認同
咁又求婚?
直接埋葬自己
唔愛既話早啲完結 放過自己同對方啦
都供得起既 辛苦啲啫
簡短咁講
未結都厭到咁
你都仲走去結
咁你即係自己玩鳩自己姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞