拍拖八年求咗婚買咗樓 想分手

1001 回覆
1616 Like 237 Dislike
你覺得佢care唔care你?
佢care 既

我估將上面既大意講佢聽 佢會有改變 但有啲野根本係佢性格
你淡咗,完。

工作際遇嘅嘢每個人條命都唔同,用轉工次數去衡量咩情緒管理,你同經濟日報果啲HR顧問有咩分別。當你條女抗壓真係低,佢死頂到焦慮症,你係咪覺得好啲?你都開到口唔想再係工作上俾支持佢,你仲覺得自己已經做得好好?

小鳥依人就真係性格,唔排除你哋耐咗佢當咗你屋企人,同佢講下你唔鍾意呢啲態度,睇吓有冇好啲啦

儲錢。呢個問題睇你地點deal。如果你哋將來有咁多計劃,點解一開始冇一齊儲錢?好多人理財觀念差,真係要人督促,開個聯名焗佢每個月入錢落去囉。佢有冇家庭負擔係另一因素。唔好同我講咩咁大個人自己應該要識諗,人人都識諗世界就唔會搞到依家咁,你同佢一齊8年,你唔清楚佢嘅金錢概念,你都有問題。你哋要結婚,即係未來你哋要互補不足,合作行完餘生,唔係怪對方做得唔好就完,咁係8年嚟你對佢都仲唔夠了解,定係你馬後炮,只有你自己最清楚。

買樓。你開你盤數俾佢睇,問下佢可以點囉,我夠想住獨立屋,俾佢睇下個budget,順便同佢講佢要夾幾多,佢唔夾都ok,咁咪考慮簽婚前協議,好fair。

性愛,唔識俾comment,但女仔都會有屌厭嘅感覺,試新嘢會痛會唔舒服,要慢慢嚟,等佢都覺得享受,就玩乜都得。條女保守就你唔好彩啦。

一叫到尾都係
你淡咗
感情要經營
趁未結婚,諗下點樣可以將8年感情keep到係三年嘅溫度,如果唔係你只會得到一個家人,你定佢偷食,都只係睇邊個頂到悶啲。

最後,講到自己乜都做到足,條女就乜都係缺點,你嘅性格應該都唔好得去邊。繼續行一定會難過分手,但幾肯定嘅係,換人你都一樣會有淡嘅一日,分別只係眼前人值唔值得你維繫

睇左咁多個回覆大部分都淨係叫人分手
得呢個最中point
愛情無永遠既熱戀期,兩個人相處耐左一定會有變淡既一日
要行到老雙方都要付出
發現問題應該同對方攤開嚟講搵辦法解決 燃點返昔日嘅愛
而唔係一淡咗就諗分手 然後一直數對方缺點等自己良心好過啲呢啲自私行為
真係好奇怪,男人負責晒所有嘢又覺得唔公平,又係咁屌人想分手仆街
連登仔骨子裡其實都係女權社會
1)樓主破產條女要承擔責任
2)條女將來要借錢買樓會有麻煩

條女係承擔左最critical個part
人終須一

樓主正仆街
撇除陰謀論,我自己唔係未見過有類似嘢
做擔保無風險咩 大佬仲要而家經濟咁 樓主有咩事供唔到落去條女點
你會唔會隨便做人哋擔保人先?唔係去到屋企人level都唔敢做啦下嗎
無人做佢擔保人佢一樣買唔到樓啊 而家有咗擔保人 上咗車又突然發覺唔愛?儲咗咁耐錢 睇咗咁耐樓盤 而家先唔愛? 講唔講得通啊
題外話 其實係咪個個結婚嘅都係愛對方一世 聽落都幾難喎
傻啦,呃佢做擔保好過呃錢呀
錢最多咪得幾十萬
擔保人係承擔左幾百萬的風險
尤其現在武漢肺炎和國安法出爐
BNO就黎可以有英藉
樓價就黎大跌
現在佢做左擔保
賺係樓主 蝕係條女
呢樣呃得最甘
放了自己
無錯,女方借名出嚟自然要承擔風險,唔可以一句話為結婚先借就完全無責任
點會唔係呃錢?
擔保人係承擔左幾百萬的風險
尤其現在武漢肺炎和國安法出爐
BNO就黎可以有英藉
樓價就黎大跌
現在佢做左擔保
賺係樓主 蝕係條女
呢樣呃得最甘
加啲美極又一餐啦樓主
重過你 唔係放番出嚟害人呀嘛
樓主不如散下心,改變下心情再諗?可能睇法又唔同呢 呢啲大事就算你聽完人地意見都唔代表你會輕鬆啲
結左婚唔同
離婚有法律手續
法庭可以order樓主賣樓
但分手就唔同
無法律手續要搞
樓主呃左人做擔保就拍拍攞友走人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞