拍拖八年求咗婚買咗樓 想分手

1001 回覆
1616 Like 237 Dislike
分手啦,你自己都頂唔順
千祈唔好為結而結
結婚只係一張紙

重點係你想唔想同哩個人一齊
我睇到依句都覺得假膠

如果係真
咪分囉
有咩好問
字裡行間你都完全唔鐘意佢啦
有乜留戀?
多謝巴打!
要諗諗個時機
我記得有人講過—-

問自己可唔可以 對住呢個人30~40年而唔會想嘔:
1. 可以— 可以結婚
2. 唔可以—分手唔好晒大家時間

In my opinion, 因為內疚 而強迫自己結婚 會造成另一個家庭悲劇。

goodluck
多謝巴打!會消化一下你最尾嗰兩句
而家一次同佢講清楚哂,再係咁落去就分手
咁多問題,真係結埋 就大撚獲,
日對夜對遲早爆
我fd 同條女認定左大家係要一起走落去
而家大家都為左搵錢買樓 條女就算搵得小
得萬幾蚊一個月 但都儲左 30幾個
佢地一齊左都係幾年

但你個條我真係唔識講

講真 呢d野真係好睇大家 有冇想一齊行落去既諗法
如果冇既就 真係早走早著
你會得到
‘咩都係我唔啱啦而家,同我結婚你好委屈啦’
既回覆

行申 9估
屌你

其實你地既聆聽9up都已經幫咗我好多
諗都唔洗諗 依家個關係都係咁, 結左婚你要對多佢幾十年人,咁倒不如自己快活過仲好, 如果層樓係你名就更加唔洗諗
多謝巴打 我會搵個好嘅契機去傾
主要係頭幾年出嚟做嘢搵得少 同中間真空左一排
感情冇得勉強
你地兩個係咪本身外表一般,所以開頭果陣都係大家算係唔抗拒對方,又想有拖拍就一齊?
睇你態度其實你應該係由頭到尾冇愛過佢,只係稱得上喜歡。
至於你話冇試過女上狗仔,如果係真,我諗真係要極度老套保守既人先會咁樣wor
你幻想下冇左佢既日子會點,會唔會唔捨得先?不過你講到咁應該都唔似會
老老實實男人最有心有力既呢個時期, 大家性方面夾唔到, 結左婚都會心郁郁出去玩, 要後生有後生, 要技術有技術, 邊個唔心動, 最後都係對住屋企嗰個越睇越唔順眼, 仲要大家性格唔夾

你自己都有答案啦
多謝巴打!等我從啲簡單嘅結慢慢解開佢
"同佢講親就話我好煩話我嫌三嫌四叫我搵過個"

咁就成全佢啦
有比較先會。。。。。
多謝巴打!關於優點嗰樣嘢 我會認真撚撚
True,真喺夾硬結都會離,趁大家未簽紙前諗清楚
你淡咗,完。

工作際遇嘅嘢每個人條命都唔同,用轉工次數去衡量咩情緒管理,你同經濟日報果啲HR顧問有咩分別。當你條女抗壓真係低,佢死頂到焦慮症,你係咪覺得好啲?你都開到口唔想再係工作上俾支持佢,你仲覺得自己已經做得好好?

小鳥依人就真係性格,唔排除你哋耐咗佢當咗你屋企人,同佢講下你唔鍾意呢啲態度,睇吓有冇好啲啦

儲錢。呢個問題睇你地點deal。如果你哋將來有咁多計劃,點解一開始冇一齊儲錢?好多人理財觀念差,真係要人督促,開個聯名焗佢每個月入錢落去囉。佢有冇家庭負擔係另一因素。唔好同我講咩咁大個人自己應該要識諗,人人都識諗世界就唔會搞到依家咁,你同佢一齊8年,你唔清楚佢嘅金錢概念,你都有問題。你哋要結婚,即係未來你哋要互補不足,合作行完餘生,唔係怪對方做得唔好就完,咁係8年嚟你對佢都仲唔夠了解,定係你馬後炮,只有你自己最清楚。

買樓。你開你盤數俾佢睇,問下佢可以點囉,我夠想住獨立屋,俾佢睇下個budget,順便同佢講佢要夾幾多,佢唔夾都ok,咁咪考慮簽婚前協議,好fair。

性愛,唔識俾comment,但女仔都會有屌厭嘅感覺,試新嘢會痛會唔舒服,要慢慢嚟,等佢都覺得享受,就玩乜都得。條女保守就你唔好彩啦。

一叫到尾都係
你淡咗
感情要經營
趁未結婚,諗下點樣可以將8年感情keep到係三年嘅溫度,如果唔係你只會得到一個家人,你定佢偷食,都只係睇邊個頂到悶啲。

最後,講到自己乜都做到足,條女就乜都係缺點,你嘅性格應該都唔好得去邊。繼續行一定會難過分手,但幾肯定嘅係,換人你都一樣會有淡嘅一日,分別只係眼前人值唔值得你維繫。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞