拍拖八年求咗婚買咗樓 想分手

1001 回覆
1616 Like 237 Dislike
咁又求婚?唔覺咁樣好撚仆街咩
女人幾重視自己個婚姻
咁樣俾希望人
原來你係on9

難怪你一直幫女人

因為你比廢老洗腦

邊個話男人天生就要比錢人洗?

邊個話女人天生就坐係屋企唔洗做?

咩概念?
未結婚可以分手

有咩問題?請問
無錯

其實真係唔好上太多連登
貧賤夫妻唔會有好結果
將來一定日日為錢嘈
唔想人地話佢
其實我仲愛佢 但係佢咁做太令人卻步
你估淨係得樓主有諗分手咩,條女一齊咁耐一定都有諗過,你估全香港得佢一個有樓?點解都仲要留向佢身邊?係愛啊,感情嘅嘢有得1:1咁計?唔會企向另一個角度思考。打岀嚟嘅字咪係個怨婦,淨係怨又唔埋辦法解決,對佢嚟講解決方法咪分手囉,無新鮮感啦。

男仔3x歲先係開始咋,仲有大把市場,睇你講嘢就知你係個啲大男人嚟
結婚一向都係責任>愛
如果你冇黎個覺悟就最好一世單身

你地咁多年都冇溝通過儲錢問題都幾大獲,2個都指意對方?2個都hea底
無人叫佢負責 但分就分 唔好扮野求支持
樓主拖左人8 年先諗住分手
又求埋婚 始終個女仔係佢最青春既時候陪左8年喎
其實你要分手可以有一千萬個理由
做咗擔保人
買樓錢8:2咁出
食男人飯? 樓主不如怨自己搵唔到個有錢女朋友算啦
現在先8年,你還有幾十年,分唔分手好睇大家生活協調,生活真係要雙方面
結左婚只係一個開始,唔係結局
如果依家一齊拍拖都睇唔到未來既話
結左婚以後仲有咁多年要對住
會有更多衝突、不滿
咁到時已經唔係分手咁簡單就解決到
哩d野一早就知啦
但又偏偏走去求婚
呢度d人會話你廢
一齊左咁耐都唔知佢爭人錢
點解你搞唔掂之類 個女比左咁多年青春你
做六年幾嘢儲得幾皮嘢仲死都要買樓8:2?畀到咩到時結咗婚肯定仲衰
唔好講咩八年青春條仔唔係付出咗八年?問心個女嘅又為段關係努力咗幾多?
樓主hea極都比到首期
而家咪話一早就應該分
不過樓主都係仆街
俾幾多先 1成?
姐係咁,你覺得你係厭左定係升華左去另一個階段??
是但,好過你得6皮野
拍過拖十年,都係分手收場,有時大家步伐唔同左,想要既野唔同左,呢D野好講timing,唔係話8年後先發覺就太遲就係你錯哂,每個人既感情故事都唔一樣,世人既標準未必適合係你身上,至少你依家有呢個覺悟,對你黎講會係一個解脫,有邊個話拍得耐就要結婚?人生活都係為左開心,點解要係自己仲有選擇既時候,行一條明知會辛苦既路?
但最後要知道,每做一樣野,都係有相應既後果,例如分手後人際關係點處理,家人點睇,旁人冷言冷語,價值觀審判你,呢D野都係好難控制。
利申:同樓主一樣,拍拖拍到某一階段,完全無結婚念頭,只得責任感,到依家分左手大半年,個人開心番好多,有目標左,成個人進化左,係唔同層面上進步左,所以到最後都係睇自己個人心理質素han唔handle到分手果個沉重決定
揾幾多呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞