拍拖八年求咗婚買咗樓 想分手

1001 回覆
1616 Like 237 Dislike
食左8年先知唔岩食
都幾好笑
咪取個私家雞
咁撚多買個私家雞返黎冇得屌
仆街狗屎垃圾港女
你對佢咁多不滿都重可以決定到求婚
我唔係太了解到咩事
如果唔係我有類似經歷
可能我都係叫人分手
去到廿幾頁,唔知樓主仲會唔會睇到
我同ex都一齊左8年,後尾佢話鍾意左第二個分左手...
從一開始佢就唔係我鍾意ga類型
我鍾意白長頭髮有小小肉地,
佢就原全相反,黑瘦平
我鍾意食日本野,放題果啲,或者打下邊爐
佢就原全唔鐘意
同埋同樓主一樣,成日要r西屌,又乞又西咁
宜家呢個女朋友好好,白,長頭髮,小肥有波
小鳥依人,又好砌,大家鍾意ga野又差唔多
但就會鍾意發下小脾氣,要人哄,又會遲大到...
我相信呢個世界上無兩個人真係原全夾
就算係屋企人對左幾十年一樣會磨擦
何況係兩個唔同家庭長大ga人
你地一齊到咁多年,點都有原因,有美好,有優點
茫茫人海,能夠相知相遇,一齊行到入教堂
係一種緣份,唔好咁輕易放棄
你搵過個, 一樣會有佢ga缺點,有唔夾ga地方
同時你又會諗番起你宜家呢個ga好
其實你就下我,我就下你
大家拖住大家,好快就一世
唔好咁輕易就放棄
感情問題一律建議分手

拍左八年先發覺唔岩 係你變 佢變 定拍拉圖
類似情況
最後分左手
而家搵到個價值觀興趣都夾嘅準備結婚
我都試過有一任女友拍左五年半拖
我想講就係性格既野係咁就無得變
比着我係你女友 對方婚又求埋又有樓
我仲洗咩改變?會既會變本加厲變得更差囉
唔好有咁多錯覺會有彎轉啦
一係而家狠下心腸 一係就永遠呑聲忍氣
分啦
買左樓大把世界
過來人勸你唔好咁急落決定,認真傾下解唔解決到先,你地既問題並唔係黃藍個種死結,在乎雙方到底知唔知有幾嚴重,想唔想解決

我ex個性格同樓主女朋友一樣,可能佢只係同你一齊咁多年都好開心幸福,個人冇哂進步/改變動力。你諗下佢係唔係好多野都無條件遷就你?

其實小鳥依人多數=好蝦,如果佢講野1999就死多兩錢重,呢d問題你一齊冇耐已經知,會唔會你咁多年黎努力既方向都唔岩?例如工作,呻下總有,解決唔到既人事問題就更多,點樣去balance 番心態或者改善d言語/做野技巧,唔係個個都學得咁快,睇工作環境多過睇你點開導

雖然你開post 呢下可能你已經諗得好清楚想識新女,唔想從始被困,但呢世界邊有咁多樣靚身材正性格好先......你都要睇睇自己咩料,而且多年感情基礎唔係咁易可以有野比較到。歸根究底到底你鐘意小女人定聰明女人,只有試過先知

利申拍左六年,分左半年仲好後悔做得太少,傾得唔夠deep ,識親女都好似差d野冇開始到
連登仔買過樓未
依家條女係擔保人
分手即係要賣樓加稅,即係連首期果筆都蝕埋
人老無樓又無錢,仲算唔算好條件
所以就要格硬一齊幾十年?
又係內疚論 呢d topic通常都係偏重左個女仔 永遠唔會有人講 如果唔分手 樓主辛苦下半世

感情既野唔岩就唔岩架喇 最錯係拖咁耐先講出黎
自己俾麻煩自己
同佢談吓大家問題,睇吓有冇大家點樣解決。 分手不是最好方法。
不過先聲明不是互數對方不是,也不要情緒化, 所以先用文字發聲,再面對面溝通。
聽你咁講 一齊之後都係痛苦尤其你係上進ge人,佢又份份工搞唔掂又唔草錢 好難搞 又唔係嗲又唔想搞 你好似都諗唔到理由行落去咁.. 定你再同佢傾下 做下最後掙扎? 怕你後悔呀!
其實好多巴絲都講得啱,
你將佢啲缺點無限放大咁一定係唔順眼,同埋我覺得你係淡咗先會咁,有機會係有比較下隔離/其他女女好似好啲。
其實八年時間你地都應該係投放咗唔少時間入去一段關係入面,如果一開頭已經覺得唔啱點解又要行到而家先黎覺唔啱,拍拖唔係一味靠遷就,不過如果遷就咗一次佢係知自己有問題/錯會改返唔再重覆既話就得,有問題一定要拎出黎傾,如果你話你忍咗八年姐係你一直都無理過問題,咁你唔理啲問題唔會自己突然解決咗,問題發生咗咁多次都唔理咁而家積積埋埋爆咗,樓主上得連登問都係想搵方向。
個人覺得你地溝通下先,不過積咗咁耐唔係一兩個月解決到,我覺得你要幾個月甚至一年援沖期去反思溝通同埋重拾返你對佢既感覺。
女仔個邊唔可以話佢無錯,只不過你唔同佢反映問題,通常本人都係無自覺既,又或者係你同佢都未必反思過自己做過既野啱定唔啱,吾日三省吾身。每一段關係有因必有果,因為你唔同佢反映問題又或者你有反映過佢又唔自覺有問題,所以最後搞到樓主想跳船。
平心靜氣坐低一齊傾下,有啲性格上既問題要改未必一時三刻改到又或者品性真係難移,所以你地要傾下你地個底線同目標,為咗自己為咗對方為咗愛你地可以做啲咩改變啲咩放棄啲咩,你地要深入了解下。
利申:我都係戀愛初哥,所以睇唔啱當鳩up啦
同佢講一句「我想分手」

冇錯,分手都要討論,你要比佢知道你同佢講過嘅各種不滿已經到達頂點,去到要諗分手階段。

我覺得佢係愛你,但呢個就係佢真性格,大家要繼續落去你要最嚴重地畀佢知道。

否則就分手啦,你已經唔愛佢,係好痛苦,但你會成長。
到最後我ex搵到個好岩佢嘅
我現任嘅ex都搵到個好岩佢嘅
我同現任都好岩對方

所以有啲野無謂勉強
對大家都會更加好
中間過程係痛苦
但結果係美好嘅
咁你又完全唔提呢啲問題八年來一直存在,直到佢條女做完佢擔保人買咗樓上完車之後突然間出現晒?
上得連登問即係你自己都有咗答案
支持巴打,做你想做的啱架啦,人生預計唔到咁多
睇睇下 佢無啦啦彈出黎之後 完全心諗 佢jm9
最尾先係重點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞