日本Being系音樂討論區2

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
係咪Being印得少
FOV今年真係雷聲大雨點小
首日24位, 做乜事賣得咁差
https://www.oricon.co.jp/rank/js/d/2020-09-08/p/3/
Oh My God做乜突然間爆上第3位
https://www.oricon.co.jp/rank/js/d/2020-09-09/
其實幾吸引, 不過真係太貴...除非係死忠
如果麻衣或zard再出呢種我就一定買
個名次靚, 但其實可能連1000都冇
今次being都算交到功課, 至少我覺得都開始有人留意到wands又招人
但being總係停留90年代宣傳模式, 真係要努力啲
例如好似lisa搵到好tie-up就一夜爆紅
其實我反而覺得WANDS訪問唔算多,始終仲有人唔知WANDS換新主音上原大史

being總係停留90年代宣傳模式<-有咩
但佢地柯南OP51個MV點擊好高

WANDS新cover的Secret night係新碟主打之一,但個TIEUP好似唔勁
今日34
Being真係勁

喺度分享下自己喜歡的專輯, 就係小松未歩的首張專輯 謎

2首單曲主打謎、輝ける星 好搶耳, 而且亦能吸引大眾留意。
輝ける星 單曲c/w 傷あとをたどれば 亦有收入首張專輯, 風格偏向POP Rock 風格

出道專輯新曲只有4首同4首self cover歌曲, 可能會有人覺得self cover係湊夠數出FULL ALBUM
我絕不認為, 4首self cover歌曲 錆びついたマシンガンで今を撃ち抜こう、青い空に出逢えた、この街で君と暮らしたい、君がいない夏 係未歩的曲詞創作
原版已經係Hit, 要唱得比原版獨特係唔容易, 但小松未歩做到, 4首都唱到佢自己的風格, 同原版一樣好聽

而4首新曲各有各獨特之處, Dream’in Love節奏輕快, おとぎ話 帶點搖滾風格, alive抒情歌, MY SOUL帶點迷幻風

呢張專輯10分滿分, 我比9分, 遺憾在沒有收 謎c/w 言葉にできない

個cover使唔使抄考都咁

MY FRIEND單曲同ZARD BEST REQUEST MEMORIAL
真係無對比就無傷害...姐姐啲衫真係幾蝦人著
不過好欣賞都扮得幾有心機, 望到會即刻聯想到係邊隻碟
我都分享一張, 因為小松我只得一張

呢一隻碟最佳部分就係大部分小松為人熟悉既歌都齊
仲Keep得好好
我都有

lyrics呢隻精選我都有,亦好喜歡,雖然隻碟收的歌唔Hit,但首首歌都好高質,regret、One Side Love真係好正有D真係聽到
https://youtu.be/eH74hjuq19E
https://youtu.be/EAgD3gUQoB0
估唔到你會聽咁多佢既歌❤️
我覺得小松啲歌正在 佢唱到好似好冇感情 但其實個感情又表達到好深
あなたがいるから真係好正啊
唔止咁少我聽好多小松的歌佢把聲真係好吸引我
佢self cover歌特別正,勁有佢自己風格

非主打歌,我都喜歡 MY SOUL、I don’t know the truth、傷あとをたどれば、alive、夢と現実の狭間

其實佢的音樂造詣好高,比而家近幾年出道的日本女歌手,形象近鮮明。
好可惜佢冇上媒體宣傳

聽緊呢首
呢首歌的柯南版ED 小蘭真係好慘
如果講我喜歡的Being系女歌手
我咁排:麻衣=未歩>大黒>姐姐>敬子>Rina=GC

BREAKERZ首週20位
如無意外, 今次係佢地最差的初動成績

不過對比其他Being歌手, 佢地賣過2000已經好好
係咪第一次唔過一萬?!
佢地衰極都有一萬
唔係, 但初動計係最差的
如果你俾我排BEING女歌手
我會:
ZARD > 麻衣 > 里菜 > 夕夏=GC=未步 > 大黑=敬子(其實因為佢出得太少歌, 我到而家只係識回憶的九十九里浜同埋柯南首光與影的浪漫, 但其實佢把聲幾正)
話時話, 宮川愛李首SISSY SKY都唔錯
好表達到灰原既感受
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞