日本Being系音樂討論區2

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
如果真係合作,計埋今年就係麻衣同柯南合作的第二十年,真係好難得
當年廣東話配音超正
係大雄把聲配柯南, 可惜都過左身...
頂佢大台 買啲唔買啲, 追追下變左冇得追, 要自己搵方法睇
好同意你講都係情意結
不過大黑真係要預左自己唔可以去番當年個種光輝時間...間唔中唱下舊歌大家都會受落
佢而家唱歌唔係唔得, 但大家印象中的大黑唔係而家呢把聲...
你啱啊, 當年我上網睇到消息呆左好耐...
跟住個腦不斷浮現佢啲歌...
我而家好憎BEING而家係咁消費ZARD
不過我又好唔爭氣會俾錢落坑...
好鬼死擔心佢下年30週年又唔知玩鋪咩大野...
我搵人代購買左TOWERS RECORDS X ZARD個水樽...除左印左LOGO, 完全冇特別可言...完全被老屈
希望啦, 最近柯南啲歌真係冇以前咁好聽
係最近首sissy sky好少少
我買左大黒的ALL TIME BEST同單曲Lie Lie Lie

其實大黒唱歌真係好好聽Being咁對佢,佢仲返Being,其實真係有種Bittersweet的感覺

而家佢唱LIVE要降key,但仍然感受到佢對唱歌仲有團火

早期Being藝人好低調,冇乜點上電視。而家咁多舊人返Being,多左上唔同媒體,其實係好事
其實Being好鍾意ZARD
姐姐走左咁耐,仍然有咁多人喜歡ZARD

下年就係ZARD 30週年
早期同柯南合作的歌手,而家剩返B’z同麻衣係最耐

唔計B’z SOLO,雖然B’z同柯南合作的歌只有9首,但柯南的OP睇到係好比心機的

睇返以前麻衣同柯南合作的紀錄,早期的大部分都係用最少三個月,近幾年先耐返D
以前日本話90年代的Being係Being Boom,因為Being好多作品都入到榜Top 3

雖然而家Being有返唔少舊人,但已經今非昔比

Giza要隔成7年左右先有藝人的碟入返榜TOP 10,你點睇而家的GIZA studio
首日第5
Being新力軍

其實估唔到上次單曲初動唔過二千的佢, 估唔到銷量到而家已過一萬三千張
一萬
我想問特典送乜? amazon jp Blu-ray 賣 6800 yen
今日第4
因為之前ONE LIFE已經斷左麻衣ALBUM連續TOP 10紀錄

如果安室粉絲唔玩野買返ALARM搏拎單曲TOP 10, 咁麻衣的單曲最多連續TOP 10紀錄就唔會被取代
成日好有興趣果段時間有咩其他album出 搞到個排名得14
因為ONE LIFE當年出的週榜係計兩星期
嗰週有可苦可樂、步姐、EXILE、BUMP OF CHICKEN、德永英明、小田和正、DREAMS COME TRUE等強敵
我唔講我以為GIZA已經收左皮
而家連一個人都捧唔到, 當年小從、GC、三枝等人唔計
CAOS CAOS CAOS、NAIFU、Chicago Poodle都至少做到啲名聲...
最近真係呢...好唔爭氣
諗唔明點解佢又會賣到!?
演歌歌手大部份係咁初動麻麻但在榜週數長

Being可以比佢試下同柯南合作
或者BEING開始要轉型
小松唔係giza出道
CAOS CAOS CAOS、NAIFU、Chicago Poodle 三個得CP仲喺度

Giza得WANDS同SARD UNDERGROUND係主力

其實而家Being都係一個Label集中谷某(幾)個藝人:
Vermillion: B’z
Northern music: 倉木麻衣
B-Gram: ZARD
ZAIN: BREAKERZ、FIELD OF VIEW
Being: 大黒、新浜Leon、VALSHE
Giza: SARD UNDERGROUND
D-go: WANDS

https://youtu.be/P2yzES4-zbQ

大黒新歌好好聽, 有少少似LA.LA.LA專輯風格的歌曲, Summer Breeze
首歌幾好聽, 但感覺唔係好似佢以前啲風格
佢首空, 真係一聽到就起哂雞皮. 好X滾動
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞