楊潤雄:日本多次發動對華侵略,令數以千萬計同胞喪生,答案只會有弊,不會有利

836 回覆
68 Like 965 Dislike
context唔同
個比喻用字已經有明顯立場
唔使諗都知否
正如如果條題目限死係1937-1945
多數人應該都會答否
類似嘅問題應該係:一二戰對某國家/人類發展利多於弊
文化大革命 利多於弊?
歷史科可唔可以咁出 納粹德國對歐洲共同市場形成利多於弊
佢知唔知乜撚野叫歷史呀 仆街
將條問題改做:
'毛澤東講過:我們要感謝日本......' , 試評論佢既觀點

咁就冇事
1900-1945 中國都經歷左四個時代啦
無野呀 仲話讀歷史 叫佢食屎好過
我答弊答到要加紙 如果取消咁你係咪賠番分俾我
下面個堆全部係外國勢力黎,甚至係嚴重扭曲歷史,你肯定肥佬
香港細路好快變小粉紅
如果你咁都冇野即刻反駁唔到真心要練下思考

條題目係問你大日本帝國二戰侵華期間咩?
佢都未撚讀過歷史
就算紂王負面評價多 都會有正面評價
佢條撚樣就話100%負面 0正面
條題目嘅精髓就係問1900-45年
唔係問侵華嗰8年
你剩係答後期嗰段咪死囉

孫中山190幾年喺日本橫濱
仲要有個日本老婆
明明個思路係想講哂成個民國發展同日本既關係 日本侵華只係成段歷史既其中一環 同埋無日本侵華 又點到你共產黨係延安休養生息啊 仲同蘇聯分左唔少關東軍裝備
獨裁國家思想就係一個過失都會扼殺其他功德
中共下下定性想統一思想 成日昨天的我打倒今天的我 睇班小粉紅同五毛行為就知 估唔到香港班官都會咁 為上位真系禮義廉
根本 條問題 就係引人去用自己資料講 抗日戰爭
再進一步去, 即係要學生認識 抗日戰爭
本身就 sell 緊 "支那抗日戰爭"

反而班on9, 痴撚晒線 批鬥 到所有嘢要 完全正面講
冇日本就冇西安事變

延安共匪晨早比蔣中正捉咗去打靶
你咪撚on9啦
條題目講都無講過屠殺兩隻字
咁都有得比?
我讀左咁多年書先知日本侵華打撚左45年咁耐
屌你 咁答咗有利既考生點撚算
局長及其背後老細可能驚:
考生問利>弊
因為無日本無新中國+引毛主席多謝日本言論,攞咗毛主席上枱
考生答弊>利
因為日本造就共產黨上位

心裏有鬼
唔可以借古諷今
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞