楊潤雄:日本多次發動對華侵略,令數以千萬計同胞喪生,答案只會有弊,不會有利

836 回覆
68 Like 965 Dislike
老實講
當年考中屎好驚要答現代屎既問題
因為真係對比朝代複雜好多
共產黨同國民黨搞屎搞棍太難記了
人地問緊 1900-1945
係咁講1937之後做乜,你就咁答1937侵華咪唔岩

正路咪答手1900-1937 對反清有咩影響
1937之後發動侵華

再睇總結
高官送自己仔女去外國接受教育,而不送上中國接受教育,是否利多於弊?
有手足整合左510警甴行刑式襲擊記者及香港市民

https://youtu.be/okoY6s37JlQ

幫手推上 Reddit, RT Twitter, Facebook, Instagram, Telegram 唔該
圍爐討論冇乜意義,唔好比佢spin走差佬販毒單嘢,對手出錯就要攻,比人一帶風向就散晒,要進步呀
有其他巴打講咗可以點駁我就唔多講了
既然你話你個藍絲親威成撚日拋書包即係熟歷史啦,叫佢講下1949年至1976年中共啲歷史嚟聽下先
唔洗你講埋64
高中HISTORY應該有教WW2既話應該真係咁答就最好
所有野為左政治正確,連正反立論都唔俾,只可以講支那鐘意聽嘅說話
然後再屌9香港教育出現問題,係支那眼中香港教育出現嘅問題就係冇得好似新疆咁用洗腦嘅教育,扭曲左嘅歷史書,令支那灌輸唔到佢地想要嘅思想係香港人身上
屌,局長如果考試咁答實肥硬啦,連題目都否定埋
正解
明明一條正正常常嘅大路題目
就係要咁先多野寫架
如果淨問二戰時期呢題比盡咪3-4分
屌 岩呀
DSE 問 1900-1945年間,日本侵華係1937-1945,1900-1937年間中日仲有其他交流。你個藍屍親戚問德國納粹二戰時殺害猶太人,construct得好窄喎

同埋DSE問對中國既影響,又唔係問殺中國人對中國利多於弊

佢想比喻都唔該睇清楚題目啦9下9下咁 就係有呢d人先會搞到而家香港咁大頭佛 以為自己好撚醒目看透一切
衝出黎柒
楊潤雄:奶共只有利沒有弊,汪汪
都唔明題目有乜問題。

dse 啲問題不嬲都係咁問架啦。

你話無利就無利咩 ? 咁我真係覺得有利丫麻。

你覺得無利就要取消, 痴9線,重要個題8分咁多。 重考啦不如。
點解唔比人答不同意?

咁同禁聲有咩分別
資料題8先拎1,長題又唔識審題,有考都肥硬拎U
大陸比香港更有言論自由
呢題應該要講晒日本侵略同佢為中國建設過嘅嘢,然後從sustainability , direct/indirect 呢類去compare個影響 帶出你個立場係支持同反對,所以兩個答案都得,呢個局長忽上腦
要講埋

國共內戰,共軍殺咗幾拾萬抗日國軍,條數重多過南京大屠殺,條數點計
用得中共呢d字眼大家都明啦
德國對猶太人只有屠殺 有咩利可言
但日本係二戰前30年代統治東北嘅時候的而且的確係幫中國工業發展貢獻唔少 連佢地自己人都話有利有弊 只係弊遠遠大於利啫
https://3g.163.com/dy/article/E606R1RJ0523KDC7.html
再出過份卷
叫班學生重考
考生唔奶共就全部無分好無?
#243都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞