楊潤雄:日本多次發動對華侵略,令數以千萬計同胞喪生,答案只會有弊,不會有利

836 回覆
68 Like 965 Dislike
教育局局長識唔識分乜係野
positive reinforcement
positive punishment
negative reinforcement
negative punishment
?
聽國家領導人毛主席的說話,難道有錯嗎?
中國人不是我同胞
他又指,兩份資料只提及20世紀初期日本對中國的援助,具有引導性,容易引導考生向利多於弊的立場作答,得出與歷史和民族理解不符的結論。

咁多年第一次題目會陰人?
咁不如全部直接啲啦,大把人拎*
唔在行嘅人係到亂咁up
中國嘅現代化,開頭唔係抄日本明治維新套野改咩。。。咁都冇利老實講,其實可以最後個part比較完啲利弊,跟住話人命傷亡係唔可以單靠呢啲野彌補,所以唔同意。跟本份題目冇逼你答同意,發曬顛咁做咩?
你都on撚鳩,家陣考試呀,
冇利咪答冇利,
條題目講埋答案俾你聽?
冇比49年後嘅資料
cancel得
建國果個都話要多謝日本,班奶共狗識唔識歷史呀
曲線話共產黨係弊
夠膽就拎呢題出黎插
中共先係殺得最多中國人喎
如果仔細閱讀資料,不難發現資料D未有偏向顯示日本對中国的援助,考生大可指相關合同是一份「不平等條約」,這亦是中国人評價歷史時最喜歡的說法。

教育局認為資料片面,可見局方根本未有認真閱讀資料,評價歷史時缺乏批判性思考。

圖片來源:
https://www.facebook.com/715486135226112/posts/3456407887800576/

#香港新聞

credit from 氣象巴
呢題比紅藍絲學生答
咪放大二戰嘅衰野
再狠d咪好似佢咁講話不平等條約
成班人上綱上線搏出位
On99
毛澤東多次發動社會運動,令數以千萬計同胞喪生,答案只會有弊,不會有利,題目無討論空間
佢好明顯考埋你反清革命點幫手
之黎軍國主義侵略

問得好中肯
在社會這麼大的討論下

你睇而家中共港共政策咁撚on99,就知呢班人從來無熟讀歷史
教育局局長考試得lv2是常識吧
多難興邦呀焗腸
成班港英餘孽打着紅旗反紅旗
殘體注意
革命战争是一种抗毒素,它不但将排
除敌人的毒焰,也将清洗自己的污浊。凡
属正义的革命的战争,其力量是很大的,
它能改造很多事物,或为改造事物开辟道
路。中日战争将改造中日两国;只要中国
坚持抗战和坚持统一战线,就一定能把旧
日本化为新日本,把旧中国化为新中国,
中日两国的人和物都将在这次战争中和战
争后获得改造。

《论持久战》(一九三八年五月),《毛泽
东选集》第二卷第四四七页
係咪想毛主席係地獄上返泥拉晒你班仆街落去
共產黨殺左幾多支那人?
好驚日後啲卷,會變曬死背書
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞