楊潤雄:日本多次發動對華侵略,令數以千萬計同胞喪生,答案只會有弊,不會有利

836 回覆
68 Like 965 Dislike
楊潤雄視毛主席為無物,已成中共頭號敵人,必須立即下台!
你想講甲午戰爭?明明甲午戰爭就係中日兩國為咗爭邊個管韓國而打 唔夠人打就話唔公平
咁樣取消條題, 晒多左時間答呢條既考生真係慘
梗係弊多於利啦,冇日本中共都唔會上到位,令到未來幾十年中國都比中共蹂躪
老實講條題目出得好似有d怪
中共仆街係人人都知 但係一件事還一件事 日本侵華殺害中國人好難洗白架wor even你話係戰爭使中國進步 但係真係冇人想靠戰爭進步ah mah
侵華令中國進步 咁考評局下年出歐洲欺凌 納粹屠宰猶太人對猶太人利弊會唔會都合理jor
呢條題目正啊, 完全睇利同弊定義
南美原住民國家被消滅
淪為殖民地
最先由歐洲國家獨立出黎
19世紀南美洲發展已經比大清國先進
清末時,日本對中國影響好深,無論思想(明治維新) 及行動(好多人著草避難) ,孫中山革命黨日本故事都聽唔少。

但假如我考都未必選依題,唔係怕政治,考個刻亦無可能諗咁多,係驚自己眼高手低,寫得唔好難攞分,不過現在好囉,樣樣政治正確先行,真係再出依類題目,仲好,咪跟佢marking scheme,唔駛諗,必答送分題。

不過只能講,現在係香港讀人文科學就算9數把。
題目問1900-1945年喎 侵華係1937-1945... 咁1900-1937年 37年時間其實中日都有好多交涉既 .............
今日可以硬性貫輸仇日情感, 明日就可以硬性貫輸愛國愛黨情感, 因為共產黨建立新中國, 帶領中國走向富強, 中共對中國影響 無正反討論性可言
問題唔係問日本人殺中國人係好定壞, 係問1900-1945日本對中國
其實你有冇睇題目?
人哋問1900-1945年,幾時齋問侵華呀?
不如以後d題目全部畫晒出腸啦
考生照抄條題目一次,作答一色一樣就好了

果D廢老藍屍就係無腦,人俾乜就信晒乜
無思考
1900至1945年發生嘅事關一個1949年先出世嘅人咩事
咁佢地都叫有份打既雖然無人地咁多囉
臨打完個期就搶定先

藍屍又點會知抗戰既另一面係自肥行動
1900-1945呀白撚痴
侵?你會唔會話打ISIS係入侵中東呀?
都話一睇留言就知個人有無讀歷史
睇唔順眼就話人有問題
日本多次發動對華侵略,令共產黨得到喘息機會,間接令數以千萬計支那人喪生,答案只會有弊,不會有利
係咪有官員仔女參加今次考試唔識答(因為黨內教育無提過),所以特登質疑否決問題
煲大老毛感謝日本
楊潤雄強調:我的子女已在澳洲讀書
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞