[短篇]香港都市傳說 - 一筒歸西

536 回覆
109 Like 8 Dislike
痴線嫁樓主一次過出曬
三萬
而家每次打牌打到三萬一定加句thanks
嗚啊一返嚟就可以睇到尾 好幸福
可以安心開返子鋒嘅故事嚟睇了
多謝你
嚟緊會將子鋒故埋尾,應該有排寫
多謝支持
我都覺得自己痴咗線
三萬一定thanks
子鋒啲故都多多地,慢慢睇
你嘅短篇竟然咁快完
好期待下一個
好多文 一陣慢慢睇
真.短篇
好快睇晒
個小彩蛋係咪安映同正宇嘅故事
想追返之前啲故但又驚... 我琴晚追完你個故真係發惡夢
有諗過寫,但可能暫時留白
主要因為呢一次嘅都市傳說,整咗個 奇聞異事學會 出嚟,係為咗之後可以寫啲圍繞住佢哋幾個,以及用呢個學會嚟帶出更多都市傳說
嗚 樓豬快啲出子鋒篇 好想睇
度緊度緊,歡迎繼續追稿
彩蛋:一筒歸西 - 尚未結束(一)

「喂,正宇,點呀你,又話十點鐘中環碼頭等?」怡欣那高分貝的聲音響遍整個中環碼頭。

「Sorry呀,我好似有啲唔舒服,未必同到你哋去長洲。」電話另一邊傳來正宇聽來有些虛弱的聲音。

「唔好扮晒嘢喎,溝到女就唔識人呀?」哲瑋在怡欣旁邊大喊。

「無扮呀,堅唔舒服,可能噚晚送安映返屋企淋咗少少雨,依家個人有啲攰。」

「正宇你唔駛理佢兩個,真係唔舒服就唔好嚟啦。」阿軒的回應總算比較有人性。

「我陣間會去睇醫生,食少少藥睇下有無好啲啦,有好啲我再入嚟搵你哋。」

「記得入嚟呀,我哋等你打牌呀!」怡欣說出去長洲的其中一個目的。

「係呀,三缺一唔好玩㗎。」哲瑋也附和。

「你兩個咪嘈啦,畀正宇抖下。正宇你睇完醫生之後休息下,入唔入到嚟都無所謂,我哋去到拎完渡假屋再Whatsapp你啦。」

「好啦,對唔住呀......咳咳,咁我瞓陣再睇醫生。」

怡欣和哲瑋再說了兩句廢話後,便掛斷了電話。

「咁依家點呀,得我哋三個?」

「點?梗係照入去啦,我預咗入去燒嘢食㗎!」

哲瑋和怡欣看著阿軒,等待著他的決定。

「渡假屋都訂咗,行啦。」

阿軒以行動代替回答,兩人亦隨之而跟著。

大約一小時後,三人便下船,亦在碼頭附近找到負責人拿到渡假屋的鑰匙。

「鎖匙交畀你哋啦,有咩需畏打畀我啦,聽日一點前退返條匙就得㗎啦。」

「唔好意思呀,我哋幾個無入過嚟住,可唔可以帶我哋過去?」

怡欣那正常的提問,負責人臉上卻露出了些許遲疑的神色,雖然稍縱即逝,卻仍然被阿軒看在眼內。

「我要看住個檔口唔係咁方便,你哋沿住呢條路直行上去再問人啦,好易搵㗎咋。」

既然負責人這樣說,三人也不便再說甚麼,便拿著鑰匙自行尋找東堤小築的位置。

「你哋兩個有無留意頭先個人,聽到我哋叫佢帶路之後,面色變得有啲難睇?」

怡欣和哲瑋搖了搖頭。

「可能天氣熱唔想行嚟行去啫。」

「可能係啦。」

雖然哲瑋說的也有可能,但阿軒還是有點放不下心。

三人走了一會,總算來到東堤小築的入口處,哲瑋看到這外表,忍不住說。

「終於到啦,哇,呢個東堤小築都幾......幾有個性喎。」

然而這邊的渡假屋外觀看起來十分破舊,雖然明顯看得出來有經過翻新,但仍無法掩蓋那種殘舊的感覺。

「話唔定屋入面會好啲呢,行啦。」

怡欣雖然也有點被這渡假屋的外表嚇到,但仍對屋內抱有一絲希望。

阿軒拿著鑰匙,走到租用的房間前。

打開房門後,屋內傳來一陣舊樓獨有的氣味,應該是那種類似發霉的味道吧。

「哇,呢陣咩味嚟?咁臭嘅!」

站在阿軒身後的怡欣也感受到那股怪味,不期然吐出心聲。

「哇,係喎!有無得換房呀?」

哲瑋也捂著鼻子,看來不是很好受。

「等我開燈同開返晒啲窗先。」

阿軒走進屋子裡,把窗簾拉開和打開窗戶,再把屋裡的抽氣扇和風扇等都一一啟動。

過了一會後,屋裡那種奇怪的氣味總算消失。

「望落間屋都無乜問題。」

阿軒在房間內逐一檢查,確保電器都能正常運作。

「係囉,睇落啲嘢都幾新淨。」

雖然一開始是被房內那奇怪的氣味嚇到,但仔細看房裡的傢電,能發現房裡明顯經過翻新,傢具甚至是全新的感覺。

「咁點先,我哋係住呢度啦嘛?係嘅我就放低啲嘢啦。」

哲瑋說完,阿軒和怡欣對望了一眼,便開始放下行裝。

三人整理好後,時間已然來到正午。

「好肚餓,我哋出去食嘢啦。」

「係囉係囉,出去食海鮮啦。」

「好啦,咁我哋依家出去食啲嘢,行一陣再去街市買料今晚燒嘢食。」

決定好後,三人便瞬速離開,殊不知離開的同時,屋裡的落地玻璃門悄然無聲地打開了。
用左一個星期,不眠不休咁睇晒作者所有都市傳說同陳子鋒系列,都係個句,大佬幾時寫埋佢睇完無能鬼覺得好空虛,同埋可唔可以bbq做結尾,想睇子鋒同啊奶好返
同埋成個故事令我諗起死神 子詠就係lugia rukia 子鋒就係一護,一樣有黑同白
睇完都係好掛住阿奶 唔知結局篇會唔會有多啲戲份
新讀者留名 好好睇
之前啲故可以係邊到追番
彩蛋:一筒歸西 - 尚未結束(二)

「長洲啲海鮮餐都幾平,每人都唔駛百五蚊。」

「平就平啦,不過唔係咁好食啫。」

「咁嘅價錢食到五樣餸,差唔多啦。點呀,你哋想依家去買定嘢食先,定周圍行下先?」

三人吃過飯後,便捧著大肚子離開,阿軒詢問二人意見的同時,亦給正宇發了訊息。

「食到咁飽,天氣又熱,嗱嗱聲買完嘢返去抖下吹下冷氣啦。」

「今次我就贊成哲瑋啦,不過我哋預幾人份好呀?正宇又唔知嚟唔嚟。」

「我啱啱Whatsapp咗佢,佢連睇都無睇,應該唔嚟多㗎啦,我哋預三人份量先啦。最多佢真係入嚟嘅話,再去超市買啲肉返去燒囉。」

三人商議好後,便出發去搜購燒烤的用具。

「哇,痴線㗎,熱到我呢!都叫你唔好掛住睇衫㗎啦,間鋪又細又無冷氣,搞到我同阿軒要喺出面等你。」

「咩啫,難得入到嚟見到有啱心水梗係要睇下啦。」

「就係入到嚟呢到你都仲要睇衫嗰下好嘢,阿軒你話係咪啦?」

「唔好嘈啦,唔熱都熱咗啦,快啲入去嘆下冷氣再整埋啲嘢食,之後咪可以慢慢抖下囉。」

阿軒邊說邊拿出鑰匙,打開門後又一次嗅到那種像是發霉的氣味。

「哇頂,點解又有嗰陣味嘅?」

哲瑋滿心歡喜跑進屋裡,準備淋浴在冷氣之下,卻發現室內又一次充滿了那種發霉的味道。

「係喎,又係頭先嗰陣味。咦?點解露台個玻璃門開咗嘅?」

怡欣進屋後,繼氣味後,便注意到玻璃門被打開了。

「哦,係咪你頭先無閂門?」

「痴線,肯定唔係我,最尾出間屋嗰個係你,肯定你無閂門唔記得咗!」

阿軒無視二人在吵鬧,默默地走到露台位置。

「奇怪,我好肯定走之後係閂實咗度門同埋有鎖㗎喎,點解會咁?」

阿軒沒有把心裡所想告訴二人,畢竟說了也是無法證實,他只好仔細地觀察露台。

「你哋嚟睇下。」

二人聽到阿軒的說話,便一起走到露台。

「做咩呀?哇,咁臭嘅?」

「哇,點解咁臭㗎,頭先都唔覺咁臭㗎!呢袋係咩嚟?」

怡欣捂著口和鼻,指了指地上一個膠袋,內裡長滿了像是霉菌的東西。

「我都唔知,但頭先好似唔覺有呢袋嘢。」

「咩都好啦,即刻掉咗佢啦,好臭呀。」

「係囉,咁哲瑋你快啲拎去掉啦。」

「痴線,你去唔好?頭先你咪買咗新衫嘅,呢套整臭咗都無所謂,你快啲拎去掉啦。」

二人你一言我一語,都不想去接觸這袋長滿霉菌的垃圾。

「等我嚟啦,你哋幫手洗下嘢同清下陣味,我一陣返嚟再幫手。」

二人聽到阿軒自動請纓,馬上點頭,恨不得阿軒立刻行動。

阿軒戴上手套,把那袋不知名的垃圾拿到屋外。

「咦?奇怪,出到嚟袋嘢又好似無咁臭。」

阿軒邊走邊想,為手上的垃圾感到有點奇怪。

就在他走出東堤小築範圍,他突然感到脖子被甚麼人吹了一口氣,回頭一看,甚麼人也沒有。

「搞咩呀?唔係撞鬼呀?」

阿軒心裡一驚,馬上伸手往褲袋。

「仆街,個錦囊呢?唔係無拎入嚟呀?」

阿軒努力回想起早上出門的情況,然後他總算想起錦囊被他安好地放在書桌上。

「無事嘅,唔好自己嚇自己,應該係太早起身太攰先有呢啲奇怪感覺,同埋都係一日半日啫,無事嘅。」

阿軒努力地安撫自己,邊把垃圾拿去遠處的垃圾桶,邊祈禱著一切順利。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞