[短篇]香港都市傳說 - 一筒歸西

536 回覆
109 Like 8 Dislike
係咪順住校園故事睇?
打錯咗
返去執返晒啲字
原來有子峰 一開頭以為無
子鋒次序係
紅衣 -> 十不思議 -> 澳門 -> 無能子鋒 -> 子鋒完結篇 (預定八月開始連載)
預定翻外篇
天命叔中山遊(時間軸:十不思議期間)
拯救黃炎冰(時間軸:無能子鋒後 , 完結篇前)
暫定係咁
客串下
炎冰呢個名好耐無聽過
我啱啱都睇返自己寫嘅嘢
跟手再望下被我自己睇嘅大綱,我發現我只係update到去澳門篇,啫係我要更新返個故事大綱先可以寫
(四十八)安映的危機(9)

正宇看著眼前這一幕,不敢相信竟會出現這種狀況。

原本手腳應該被釘著,身體十分虛弱的安映。

在發出了慘叫聲後,硬生生把被釘著的手腳拔了出來。

而且,她更用那穿透了手掌,沾滿了鮮血的釘子,刺向阿邦身上。

「點解......」

阿邦完全沒有想過安映會發動如此奇襲,腹部被釘子一下貫穿了。

受了安映的一擊後,阿邦掩著腹部跪在地上,大量鮮血從腹部流出。

「發生咩事?」

正宇還沒有從如此震撼的場面恢復過來,眼前又發生了異變。

只見阿邦整個人倒在地上,身體因失血而抖動著,臉上的表情仍是一副無法接受的模樣。

安映靠近了倒在地上的阿邦,把藏在身上的符咒貼在阿邦頭上。

然後便看到一絲黑氣從阿邦身體裡慢慢跑出來。

雖然正宇沒有親眼看到那道士把詛咒轉移給安映哥哥的過程,但從阿軒他們口中已經了解到當時的情況,正宇大概猜到現在的情況,心裡暗叫不妙。

這時正宇才發現子鋒沒有追上來,雖然不知道原因,但現在也只能由他想辦法了。

看到安映右手一直按著阿邦的頭,正宇嘗試慢慢靠近,希望能阻止安映。

「企喺度!」

安映的說話仿佛帶有魔力一般,正宇聽到後竟真的停下了腳步。

「你......唔係安映,你到底係邊個?」

正宇聽到安映的聲音,但本能地感到她有點不同,大膽地提出質問。

「哈,明明我係用緊佢把聲,點解你會發現?」

此時的安映,聲音不再是那甜美怡人的感覺,而是變成了一種低沉,略帶滄桑的感覺。

而更重要的,是正宇有聽過這把聲音!

「臭道士,係你?放咗安映!」

「你都傻傻地,我咁辛苦帶佢過嚟成為呢個詛咒嘅容器。邊有可能放過佢,你都係慢慢企喺度睇戲啦。」

正宇在聽著的同時,一直嘗試移動他的身體,但身體卻不受控,一步也無法前進。

「大師......點解......」

躺在地上的阿邦,聽到了二人的對話,他廢盡了全身的力氣擺動右手,抓著安映的手腕,氣若遊絲地質問對方。

「傻仔,怪就怪你信錯人啦,由始至終,你都係我嘅實驗品。我原本就諗住如果你失敗咗,我就再捉埋呢個女仔個阿哥過嚟去轉移呢個詛咒。呢個詛咒被我學過嘅降頭強大太多啦,我一定要得到佢。而你,我都好感激,感激你將你嘅血肉分畀我,等我嘅力量可以恢復得咁快。」

阿邦聽到後,兩眼死死地盯著安映,既後悔,又無奈。
只是,當中亦有一點愧疚,大概是人之將死的關係,阿邦突然覺得,如果他沒有聽那道士的說話,至少不會連累到安映。

「安映,韋洛......對唔住......」

「死到臨頭都仲幫其他人諗,真係太感人啦。為咗你好,我會好好咁善用呢個詛咒同呢個女仔嘅身體。」

安映手上用力一按,黑氣從阿邦體內激發而出,阿邦徹底失去知覺,暈死過去。

只見黑氣被之前從阿榮體內抽出時更加巨大。

「果然,每殺一個人,個詛咒力量就會增強。真係好想知道放任呢個詛咒一直殺人,會成長到咩地步。」

安映雙目發光地看著這團黑氣,仿佛看到甚麼寶藏似的。

「過嚟啦,呢個軀體係你㗎啦!」

安映張開雙手,迎接著飄向她的那團黑氣。

難道正宇只能在旁邊看著這一切的發生?
好緊張 子鋒去咗邊
心巴今日早咗喎
Happy Friday ar ma
新讀者一嚟就live咗
提提樓主執返好啲被/比/俾(/畀)
早兩日睇咗頭十章 見個故未完就出返去廢事live
但始終心掛掛屎忽痕走返入嚟 然後live咗
想睇呢篇完咗先開子峰嘅故事嚟睇呀
(四十九)安映的危機(10)

子鋒在看到正宇跑走後,亦立即從後追上。

當子鋒來到分岔路口前,卻停下了腳步,並且仔細觀察兩條道路。

子鋒眉頭緊皺,像是不太確定應該往哪邊走才對。

想了一下後,子鋒拿出了一道黃符,口中默念口訣數遍後,便把黃符拋到半空之中,以桃木劍刺向黃符。

桃木劍刺向黃符,這一劍並未刺穿黃符,因為在觸碰到黃符之前,符咒已燃燒起來。

黃符燃燒的時間十分短暫,大約一秒後便已消失不見。

但在火炎熄滅前,黃符已替子鋒指出了道路。

「右邊嗎?唉,點好呢,佢走咗去左邊......」

子鋒嘴上嘀咕了幾句,抓了抓頭,看來有點下不了決定。

「算啦,有人睇實佢應該無事嘅。擒賊先擒王,就呢邊啦!」

子鋒在說了一句語意不明的話後,便獨自往右邊走去。

右邊的道路不如左邊般順暢,除了經常出現分岔路,亦佈滿了不少機關和小鬼,目的不在於收拾入侵者,而是在於爭取時間。

如果修為稍有不足的人,要通過這漫長的道路想必也是十分困難,而且即使能安全通過,只要走錯一步,所花的時間至少要多兩到三倍。

如果是數年前的子鋒,可能還會受到一定的考驗,但經過了大學的一役後,再加上畢業後的持續修行,這些雕蟲小技已不可能對付得了子鋒。

把那些機關陷阱一一拆解後,子鋒總算來到一個寬闊的空間,目測大概有半個足球場大吧。

而在這片寬闊的空間裡,正中間的地方,有一個人正閉目打坐,他正是子鋒正在追尋的元兇,把安映擄走了的道士。

子鋒看到他在打坐,並沒有貿然靠近,而是撿了一顆小石子,用力扔向那道士。

這一下的勁道絕對不容忽視,要是命中要害,雖不致死但也肯定能對對方造成不小的傷害。

只是,這狡滑的道士怎可能任由自己曝露在危險之中,小石子來到道士身前約兩米處,突然碎成了粉末,就像在道士前方有一道無堅不摧的屏障一樣。

「唉,垂死掙扎。臭道士,你依家投降嘅話我可以放你一馬。」

子鋒邊說話邊繞著道士慢慢移動,像在觀察著甚麼似的。

「臭小鬼不知天高地厚,憑你就想對付我?」

那道士的嘴唇分明沒有移動半分,但他的聲音卻清楚地在這個空洞之中響起。

「我就係不知天高地厚,以前先會過得咁慘。不過呢,依家嘅我要對付你係綽綽有餘,我講多次,投降罷啦。如果你肯投降,我應承你唔會破你法,只會驅走你身上嘅邪道。只要你肯乖乖地接受懲罰,改過自身,之後仲有機會修成正果。」

經歷了十年生死劫的子鋒,早已不像從前般莾撞。而出來工作後,經過了世間人事的歷練,現在即使面對懷著敵意的人,亦不會咄咄逼人,反而會替對方留一條活路,大概,這就是所謂的成長吧。

「投降?改過自身?修成正果?哈哈哈哈,唔好引我笑啦!要我放棄咁多年嘅修為接受懲罰,仲要再嘥十幾廿年去修成你口中嘅正果?無可能!」

道士語氣變得強硬,說話的同時,子鋒能清晰地感到洞內那強烈的震動,那不是地震,而是道士利用他的靈力影響子鋒身邊的氣,對子鋒作出威嚇。

而這樣的舉動,亦等於道士不接受子鋒的建議,並向子鋒正式發出戰帖。

「唉,你我本是同道,又何苦要走到呢一步呢?」

子鋒搖了搖頭,深深嘆了一口氣。

「同道?我係暗你係光,我係黑你係白,我哋永遠都係相反嘅存在,唔會有交錯嘅一日!」

「既然係咁,我都無辦法。」

子鋒說話的同時,在道士四周的地方突然冒出了好幾道光芒。

仔細觀察後便能發現,剛剛子鋒移動過的地方,都貼了黃符,看來子鋒已料到道士不會合作,在說話的同時已準備好對付他的方法。

光芒所到之處,能聽到一些像是玻璃破碎的聲音。

直到光芒消失後,子鋒慢慢走近道士,剛剛保護著道士的屏障已然消失。

「好啦,投降啦。」

子鋒來到道士前方,給多他最後的機會。

「投降?我承認你嘅功力比我高,不過,今次係你輸咗!」

道士臉上露出了自信的笑容,看來還隱藏了甚麼把戲。
多謝提醒啲錯字,我要慢慢搞
呢篇應該今個月會完
嗚啊越來越想追返子峰嘅故事
等你埋呢個故嘅尾呀樓主
子鋒依家咁堅揪
呢個時間線嘅子峰係咪已經過咗終結篇嘅時間線?
係,出嚟做嘢兩三年
好 睇到兩篇
其實讀落去有啲奇怪 有陣時有個角色話心入面/本能上要做啲野 好似之前救個中咗咒既人 點都要拎埋個骨灰龕 上一篇就本能上覺得唔係安映

仲有好多個都係咁 哩啲話係伏筆又唔係 好似係無啦啦安插落去既一啲冇編排過既轉折位

一黎上面既情節好突兀
二黎啲故事線其實對比以前啲故好亂 好似無啦啦諗啲劇情出黎 冇編排
三黎出文慢(明白作者係提供免費娛樂 感謝)加埋8個難記既冇咩特色人名 追得/記得好辛苦... 決定等樓主一次過出曬再追!真係每睇一篇都要重新諗過邊個打邊個...
好啦,我寫完之後重新執一次啦
執完會抆走子鋒嗰部分
到時會變返以前嘅都市傳說
利申:會寫完先再搞
(五十)安映的危機(11)

「你話我輸咗?」

「無錯,我相信你一早已經察覺,我做咁多嘢都只係為咗拖時間。而依家,時間到啦,你再唔係我對手。」

道士自信地看著子鋒,然後手中結印。

「臭小鬼,去死啦!」

道士完成結印後,兩手指向子鋒,但子鋒卻沒半點緊張,只是靜靜地看著。

時間一秒一秒的過去,過了短短數秒後,道士終於發現了不妥。

「點會咁?無可能......再嚟,急急如律令,欶!」

道士發現手印無效後,臉上馬上蒙上了一層陰影,頭髮亦以肉眼可見的速度在變白,他仍不明白為甚麼結印會失效。

「一早叫你收手㗎啦,又唔聽。依家你控制唔到個詛咒仲被反噬,就算後悔都嚟唔切㗎啦。」

「無理由,明明我已經操控咗個女仔......係你,你做咗啲咩?」

「你唔駛咁激動,我咩都無做。」

「無可能,如果無人阻止,個詛咒應該已經為我所用!一定係你!」

子鋒看到道士像瘋了般看著自己,不禁輕輕嘆了口氣。

「其實本來你拖延嘅戰術係成功嘅,天命叔喺我出發前已經提咗我,對付道士同鬼怪唔同,唔可以太仁慈,但結果我都係被你成功拖延到時間。呢次我都叫上咗一課,既然你咁想知道點解會無效,不如你直接問佢啦。」

子鋒向入口位置指了一指,只見安映和正宇已經來到入口處,慢慢走向子鋒。

「哇,乜個女仔傷成咁呀?」

子鋒看著安映的四肢血跡斑斑,臉色蒼白如雪,不禁皺了皺眉,然後看了道士一眼,像在後悔沒有早早收拾他一樣。

「你唔好淨係望啦,快啲幫下個女仔啦。」

只見安映對著子鋒大喊,語氣中好像在說別人的事一樣。

「得啦,你唔好再郁啦,我依家過嚟。」

子鋒聽到後馬上來到安映身旁,緊急處理安映身上的傷口。

「搞掂,你唔好喺佢度啦,快啲出返嚟等佢抖下啦。」

「知啦,正宇你過嚟扶實安映。」

正宇聽到「安映」的呼喚後,馬上過來扶著安映,然後一秒前仍在說話的她,此刻卻像脫力了般暈倒在正宇身上。

三人分明在處理著安映的事情,但根據談話內容,卻像是有四個人一樣,到底怎麼回事呢?

「原來......原來係咁!仲話咩正派邪派,你自己咪又係用鬼仔嚟幫你!」

道士在旁邊看到三人,突然明白了甚麼。

「鬼仔?唉,你真係搞錯晒。」

「我先唔係咩鬼仔,臭道士!」

在子鋒回應的同時,他的身旁顯現了一個模糊的影像,慢慢的,那影像變得愈來愈實在,甚至能看到她的外觀,是一名樣貌清秀的少女。

「你唔係鬼仔係啲咩?唔通......無可能......」

「就算係靈體,只要行正道一樣可以修煉成仙,關鍵睇你選擇行條咩路。不過,你啱啱已經放棄咗呢條正路。」

道士難以置信地看著子鋒,不願意相信他的說話。

「我咪講咗我唔係咩鬼仔囉!不過你啲邪門歪道,唔覺得我哋可以修成正果一啲都唔出奇。」

「算啦小詠,唔好同佢講咁多啦,中咗『一筒歸西』嗰個人呢?」

「你話阿邦呀嘛,喺我上咗安映身之後,佢就走甩咗,我諗佢應該唔得㗎啦。」

「連你都阻唔到佢?」

「無辦法啦,個臭道士用鬼仔操控住安映,我又要趕走隻鬼仔,又要保住安映嘅靈魂同軀殼,無辦法之下只可以任得佢走。」

「唉,唯有盡力試下搵佢啦,唔好講啦,我哋快啲出去,仲要送安映去醫院。」

「咁個道士點?」

小詠指了指仍在混亂狀態中的道士。

「帶埋佢出去啦,睇怕佢都做唔到啲咩㗎啦。等佢出去接受應有嘅懲罰啦。不過佢咁嘅狀態......小詠,要拜託你幫幫手上佢身啦,我想盡快離開呢度。」

小詠聽到後露出一臉嫌惡的神情,然後望向子鋒。

「乖啦,呢度得你可以上佢身帶佢走㗎咋。」

「唉......好啦。」

正當小詠準備動手之際,道士突然發狂。

「我無輸!我唔承認!我唔承認!就算我要死,都要拉埋你哋陪葬!」

子鋒和小詠察覺到不妥,便想馬上制止那道士。

只是道士的動作比他們更快,當他們意識到道士有異時,他已用小刀刺穿了自己的心臟。

然後地洞裡傳來猛烈的震盪。

「仆街,臨死都要搞咁多嘢!正宇,我哋要即刻走啦,跟實我;小詠,安映就交畀你啦!次次都唔畀我輕輕鬆鬆搞掂!」

子鋒話音剛落,所處的洞穴便開始出現崩塌,三人一靈體只好馬上逃走。
尋日追到live左就睇左樓主頭2個子鋒故
好正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞