[短篇]香港都市傳說 - 一筒歸西

536 回覆
109 Like 8 Dislike
同之前一樣,都係香港都市傳說,都係短篇
未睇過之前啲文或者唔知我係邊個都無所謂
鍾意嘅留個言跌個like
唔鍾意嘅留個言unlike下之後上一頁

希望大家睇得開心啦

好睇嘅去fb跌個like留個言支持下,仲可以睇埋我之前寫嘅故
https://www.facebook.com/insidemyheart2015

去故
嘩有新故
故事前言/導覽

打麻將,或稱打麻雀,一款傳統的牌類遊戲
是一款集合記憶、策略、計算及需要運氣的遊戲
在亞洲地區,麻將的玩法有不同,禁忌亦有不同
而在香港,我們習慣玩的是廣東麻將
一般也會有以下禁忌:
搭肩膀:基本上不只是打麻將,在賭博時搭肩膀會影響運勢

四圈為一局:四圈牌一定要完成才能解散,不能中途離場,否則會招來惡運

三人麻將:有傳言說如果只有三人打麻將時,沒有把椅子拿走和沒有抽起一人份的麻將,在過程中會有靈體加入和大家一起打麻將

自摸十三么或天糊:雖然發生機會率十分低,但據說只要糊出後,會變得倒霉和輸錢

除了以上禁忌外,其實還有很多不同的禁忌。
而其中最為人所熟悉的,應該可以算是「一筒歸西」。
筒,在此又作同,就是取其諧音一同歸西的意思。
一筒歸西有不同說法,有說是在開局時四人連續打出西,便是一筒歸西或稱四人歸西。
另一說是,開局時第一個玩家打出西,之後那位玩家打出一筒,便是一筒歸西。

而其實,一筒歸西比較正宗的說法,是在開局時,四人打出西後,回到第一位玩家再打出一筒,才是一筒歸西。

由於機會率其低,而且較少人會在開局便打出這種「番牌」,所以實際上發生的情況少之有少。

傳聞若真的出現一筒歸西的情況,四個玩家會死於非命。

但實際情況如何,亦沒有人能夠知道,因為實際體驗過這種情況的玩家都已不存在了。

如果在打牌時真的遇上一筒歸西的情況,作為開局的第一人,你在最後,會打出這隻一筒嗎?
(一)一筒歸西

「碰!九章!睇路啦,四索。」

「超,九章咋嘛,三萬!」

「三萬,thanks!清一色!」

「屌,咁都食得出,唉,算數,豪畀你睇醫生。」

「快啦,等天光咩!」

四人洗牌後,各自心裡都暗喜,因為四人都已經是聽牌的狀態。

牌過一輪後,才發現每人各自都打出了一隻西。

「哇,四隻西咁邪?你唔係會有一筒呀?」

在半開玩笑半緊張的狀態下,開局的人摸了一張牌。

「咦?我......真係突咗隻一筒喎。」

「嗱,你咪打一筒呀!」

「真係唔好打,呢啲嘢玩唔過。」

「痴線,我輸緊錢囉好無。」

雖然嘴上是這樣說,但內心也有點猶豫要不要把這隻一筒打出才好。

「頂,清一色大對對,無理由拆牌㗎......」

「喂,算啦,真係唔好打,錢銀嘅嘢大家玩下啫,無謂啦。麻雀嘅嘢,真係好邪。」

「係囉,寧可信其有呀。」

「屌,你三個今晚又十三么又講啲死人嘢,咩禁忌都齊啦!我就唔信邪啦,一筒!」

一筒打出後,空氣像是凝結了般,四人靜默不語,仿佛誰先說話誰便會受到詛咒似的。

沉默的狀態持續了約一分鐘,但四人卻感覺已經過了好幾小時一樣。

「無......都話無事㗎啦,繼續打牌啦!」

在打出了「一筒歸西」後,沒有任何特別事情發生,牌局亦以流局收場。

本以為事件就此結束,卻沒有想到現在才是開始。

「大四喜!」

「大三元!」

「十三么......」

「天......天糊......」

四人面面相覷,自那局打出一同歸西後,每局的牌局都變得很奇怪。

「你哋覺得唔覺得有啲......古怪?」

「無,無事嘅......」

「係囉,都北圈尾啦,打埋呢鋪大家返屋企啦?」

「好,都好。」

四人看了看手上的牌後,心裡都不禁嚇了一跳,因為四人已經聽牌了。

幸運的是,這局沒有出現天糊或地糊,四人也頓時鬆一口氣。

正當以為很快便可以結束,但卻一直沒有人糊牌。

「流局......」

「咁,當唔當打完?」

「再嚟過啦,打多鋪啫,快快趣趣搞掂佢。」

四人便馬上洗牌再來,但持續了三局也是流局。

「屌,搵人食咗佢啦。」

「我夠想啦屌!」

「你哋究竟叫咩牌呀?」

四人翻開手上的牌,發現四人聽的牌是已經對死了。

「你哋頭先兩鋪......叫咩呀?」

縱合了四人的說詞,發現三局也是出現同樣的情況,四人聽的牌是互相對死,正常情況下根本不可能糊出,好像就是不想讓他們完結牌局似的。

「唔係咁邪啩......」

「由佢啦由佢啦,大家都攰啦,不如走啦?」

「但係唔打完一圈好似唔係咁好喎。」

「屌,算啦,唔通打唔完四圈真係會死咩?唔打啦唔打啦,返歸!」

三人各自懷著不安的心情回家。

「三條友打完又唔幫手執牌,以後唔同班契弟打牌。咦?爭咁四隻牌嘅?四隻......西?」

收拾的同時,才發現原來四隻西都不見了,只是,這四人永遠不會只道這四隻西的下落了。
會唔會太快手

順便講聲,不定期更新
希望做到一星期三更啦
幾時會再有子鋒故
答唔實喎,暫時希望今年會收埋個尾啦
好耐冇新故
我等你
留名 對上一次係睇腸粉
一排無嚟出故,好在仲有人
雖然個「一排」都好長下
我記得樓主你呀
一起心巴舞
我都認得你
來吧跳吧
我同屋企人大前日打麻雀,由頭打到落尾一開就差三隻就十三么,仲要咁多局都食唔出,真喺好撚邪,仲要一直流局喺西圈
麻雀嘅嘢真係邪
試過鬧完啲牌一直黑到尾
(二)奇聞異事學會成立

「霍振軒~~~你有無睇呀?有無睇呀?」

怡欣推開房門,無視在場的其他人,一下子衝到振軒面前。

「乜事呀張怡欣?睇咩先得㗎?」

「我哋個學會,學校批咗,批咗啦!」

怡欣拿出一大疊文件,上面蓋上了大學的校印和代理人的簽名。

「哇,真係批咗,我仲諗住啲咁古怪嘅學會唔會批添。」

「食屎啦哲瑋,古怪得過你!不過估唔到咁快批就真。」

阿軒拿著怡欣帶來的文件,仔細翻閱著,彷彿也不相信學會成功獲得批准。

「仲睇咩呀?快啲搵人啦!」

「吓?搵人?」

阿軒還沒有反應過來,怡欣跟哲瑋已經拿出手機準備跟其他人聯絡。

「內閣呀,得我哋三個點組內閣呀,快啲搵人啦。」

幾經波折後,三人終於把內閣成員湊齊,亦把週年計劃、財務預算等等麻煩事都處理好。

「唉,終於搞掂晒啲麻煩嘢,辛苦晒大家。」

阿軒把桌上的文件全數塞到入櫃內的盡頭,仿佛不想再看到似的。

「大咩家啫,咪又係得我哋四個。」

新加入的正宇笑著說,其餘三人也暗自點頭。

「咁我哋呢啲細學會,又唔係好多嘢做,四個做嘢都夠啦,其他都係湊人數啫。其實得我哋四個咪仲好,熟之餘又同一科,傾嘢夾嘢都方便啲啦。阿軒,哲瑋,你哋話係咪啦。」

「講真,我哋呢個學會有人肯掛名都算係咁啦。」

哲瑋指著「奇聞異事學會」的名牌笑著說。

「有咩咁奇怪啫,呢個世界咁大,有咁多不可思議甚至科學解釋唔到嘅嘢有幾出奇啫?」

「阿軒,我唔係話呢樣嘢奇怪。我係指,有人會嘥時間去探討呢啲古怪事,仲要學校承認呢下奇怪囉好無。」

「咁我又唔意外喎,呢間學校本身都發生過好多奇怪嘢。你哋三個有無聽過我哋學校嘅都市傳說?」

正宇看著其餘三人,三人都點了點頭。

「你想講唔可以掂四不像單嘢呀嘛,呢單嘢傳咗好耐,不過如果真係咁易出事應該死好多人先啱。」

「我同意阿軒,而且四不像個位置咁開揚,有外人掂到點算?」

「又唔係喎怡欣,我聽聞四不像好似淨係對城大人有效,同埋好似唔係真係掂下就中咁兒戲。」

三人各自有各的看法,但並未就此事得出任何結論。

「算啦,講返正經嘢先。嚟緊要招募會員同埋搞迎新營嗰啲,有咩好建議?」

正宇拍拍手,把大家帶回今天真正的討論內容。

「大致上方向都決定好啦,咁我哋個迎新營主題係咩先?」

三人有默契地看著阿軒。

「其實我已經諗好,如果真係搞得成個學會,我希望可以探討一下『一筒歸西』呢個主題。」
我屋企流局係過莊北風尾如果流局就代表打完
打開流局過莊
奇幻潮
我都打開流局過莊
不過北風尾就一定要有人食先完
我搵資料嗰陣都睇咗次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞