[短篇]香港都市傳說 - 一筒歸西

536 回覆
109 Like 8 Dislike
幾吸引留名
奇幻潮
等緊
原來都有人知呢套嘢
(三)迎新營

「一同歸西?咁唔吉利啲人見到會唔會走㗎?」

「係囉,陣間無人參加點算。」

「同埋會唔會過唔到學校㗎?陣間唔批我哋無得招人,我唔想啱啱成立就解散囉。」

三人你一言我一語,盡是反對的聲音。

「你哋冷靜啲先,我哋個學會本來就係去探討啲奇聞異事,入得我哋學會嘅,相信都好似我哋四個咁,對啲奇奇怪怪嘅嘢有興趣先加入啫。」

阿軒嘗試說服大家,但大家眉頭深鎖,看來還是有點顧慮。

「仲有,我話『一筒歸西』做主題,其實都係想用啲大家有興趣嘅活動去吸引人。你哋諗下有幾多大學生係唔打牌㗎?應該好少啦。至於個名怕過唔到學校嘅,咪改做『傳統牌類奇聞探究』呢啲類似嘅名囉,而且話就話『一筒歸西』做主題啫,其實咪又係迎新營其中一個活動,到時等大家打下牌玩下增進下交流,第時啲活動先有學生肯參加㗎嘛。」

在經過阿軒那長篇大論後,三人最終都被說服,便開始著手準備迎新營的事情。

「好多謝大家參加我哋嘅迎新營,相信加入我哋學會嘅,都係某程度相信呢個世界有啲嘢,係現今科學難以解釋嘅。呢兩日三夜嘅迎新營,除咗希望你哋可以了解下我哋學會之外,亦都希望可以同大家一齊分享,經歷一下一啲平時唔夠膽,或者唔夠人數做唔到嘅活動,希望大家可以玩得開心啦。」

阿軒以會長的身份歡迎各位新生後,迎新營便正式開始。

迎新營的活動跟其他學會沒有太大的分別,只是遊戲內容和一些問題,會以世界各地的奇聞異事做主題而已。

例如在傳統的Treasure Hunt裡添加了香港都市傳說的完素,營火舞的歌曲都是一些曾經傳出過奇怪傳聞的歌曲,例如Gloomy Sunday。

迎新營順利的迎來第二個晚上。

「好啦,相信經過噚日,大家都已經熟落咗好多,亦都應該知道我哋做嘅都係一啲體驗。而今晚呢,我哋會有幾個項目,分別係『百物語』、『一個人捉迷藏』同埋『一筒歸西』。」

接著阿軒的發言,怡欣向在座的人補充。

「為咗大家更加了解呢幾個項目,呢度有啲資料係關於呢幾個都市傳說嘅。當然,我哋學會係以體驗為主,每個項目我哋都會有工作人員睇住你哋,亦唔會真係跟晒所有步驟,舉例『百物語』我哋唔會真係講到一百個鬼故先完,所以大家可以放心,呢次活動都係絕對安全嘅。不過,中間為咗增加氣氛,我哋會添加啲驚喜畀大家。當然,呢幾個活動唔係強制參加嘅,如果有人係唔想參加嘅,可以同我哋講聲,我哋會再有安排。無問題嘅話,我哋九點再喺度集合啦。」

就在其他人都離開後,會場內有一位女同學留了下來。

阿軒看她的樣子有點發白,身體在微微發抖,便跟怡欣一起走到她身旁。

「你好似係正宇個組女,蔡,蔡安映?」

女生微微點了一下頭,身體仍然在發抖。

「你係咪有咩唔舒服呀,駛唔駛返房休息一陣?或者去醫院?」

怡欣擔心地看著安映,安映只是輕輕搖頭,但沒有說話。

阿軒看到剛剛發給同學的資料都散落一地,只有「一筒歸西」的資料被她緊緊握在手裡。

「你無事呀嘛?你如果唔鍾意呢個『一筒歸西』嘅活動,可以參加其他,或者唔參加都得㗎喎。」

「我......我......」

安映努力地想說話,但全身發抖的她無法再擠出下一個字。

「怡欣,你同佢去我哋個活動房先,畀啲熱嘢佢飲,我去同其他組員講聲等佢哋繼續進行活動,搞掂會過返嚟搵你哋。」

「我入嚟啦,蔡同學,你有無好啲?」

阿軒跟正宇一起進入活動室,安映的臉色雖然仍然有點蒼白,但已比剛剛好多了。

「叫我安映得啦,我......我好啲啦,唔好意思,麻煩到你哋。」

「唔好咁講,最緊要你無事啫。正宇你點做嘢㗎?唔睇住你組女!」

怡欣看著正宇,正宇則露出一臉無辜的神情,不知如何應對。

「唔......唔關佢事,係我自己問題。」

「聽到未呀怡欣,唔關我事呀。不過安映,如果你真係有咩唔舒服出聲得㗎啦,唔駛收埋㗎。」

「我,其實......」

「係咪同『一筒歸西』個活動有關?」

阿軒看著說不出口的安映,拿出了剛才發給會員們的資料,安映看到後,身體又開始微微發抖。

怡欣在旁邊嘗試安撫安映,好一會後安映總算停止顫抖。

「你哋......信唔信『一筒歸西』,係......真有其事?」
好耐無見
都有差唔兩年
你知就好啦
心巴安好嗎
(四)安映的恐懼

三人聽到安映的說話,沒有即時回答,而是認真思考。

「我唔敢講相信或者唔相信,始終未經歷過嘅嘢都好難講。但比起白或者黑,我諗我哋幾個嘅諗法都係偏向灰色。」

伴隨著阿軒的說話,兩人都默默點頭。

「咁講法,其實你哋都係唔信啦......我仲以為......算啦,我都係有啲唔舒服,我想返房休息先。」

安映看到三人的反應後,明顯露出了失望的表情。

「咪住先安映,雖然我只係做咗你一日組爸,但你畀我嘅感覺唔係啲會隨便亂講嘢嘅人。如果你真係有煩惱,或者有啲嘢驚我哋唔信而唔敢講,我可以應承你,我哋幾個唔會一嚟就否定你講嘅嘢,我哋只會同你一齊分析返個實際情況,再去做判斷。你唔介意嘅,不如同我哋講下你係咪有啲咩煩惱啦?」

安映想了一想,又搖了搖頭。

「算啦,就算講出嚟,你哋都幫唔到我。對唔住,阻住你哋,我返房先啦。」

三人只好無奈地看著安映離開。

「你哋點睇?」

「我同佢都叫相處咗一日,佢比我感覺雖然有啲靜,但都玩得幾投入,無咩奇怪嘅感覺。」

「我啱啱陪佢嗰陣,都覺得佢無咩嘢,又唔似係啲會整古做怪嘅人。」

「啫係你哋都覺得,佢可能真係知道啲關於『一筒歸西』嘅嘢?」

兩人互望了一眼,便點了點頭。

「而且我覺得,佢可能已經同其他人講過,不過無人信佢。所以頭先我哋唔係好肯定信唔信佢嗰陣,佢好似都幾失望。」

「你估我哋依家同佢講返,其實我哋信佢得唔得呀啦?」

「咪玩啦怡欣,幾分鐘前我哋先一齊話有懷疑,依家又話信佢,比著你都唔信啦。」

三人又再討論了好一陣子,但也得不出任何有用的結論。

「算啦,既然佢唔想講都無辦法,呢件事就咁算啦。怡欣你陪正宇去搵安映睇下有無嘢要幫手,我諗有個女仔喺度會方便啲。我去同其他工作人員打點下,希望今晚無其他事啦。」

「收到。」

就在三人準備各自去處理事情時,房門突然被哲瑋推開。

「正宇!咦,你哋三個都喺度?快啲過嚟啦,出事啦。」

三人一臉茫然,哲瑋則拉著他們邊走邊說。

「發生咩事?」

「我咪負責『一筒歸西』嗰部份嘅,本來都好哋哋,跟住輪到個女仔嗰陣,佢突然好似發咗癲咁掃晒啲牌落地,搞到其他人都嚇親。」

「個女仔唔會係安映啩?」

「應該唔係啩,佢話返房休息㗎嘛。」

「但唔係佢仲有邊個?」

「你哋三個講咩呀?安映係邊個?」

「陣間再同你講返件事,咁依家嗰邊點?」

「我已經同其他人講咗個女仔係我安排嘅Spy,負責搞驚嚇部份,雖然啲人仲有懷疑,但大致上個活動都仲進行緊,應該無太大問題。個問題在於個女仔,你哋見到佢就明。」

哲瑋把我們帶到遠離其他活動的休息室,還未開門已聽到室內傳來人聲。

我們跟在休息室外的工作人員打了聲招呼後,便推門進去,只見安映瑟縮在一角,頭髮髒亂,口中不斷重覆著「係真㗎、係真㗎」。

而最令我們三人震驚的是,和安映分開後不過一小時不到,她的臉色明顯變得比之前蒼白,而且感覺上好像比之前消瘦,簡直像是突然惡化的病人一樣。

「安映,安映,係我呀,你組爸呀,你冷靜啲先。」

正宇慢慢靠近安映,半蹲在她的面前,以溫柔的聲音嘗試安慰她。

但安映似乎沒有意識到正宇的存在,仍然喃喃自語,近距離看著她,更能感受到她的眼神空洞,應該是受驚過度。

「我頭先好辛苦先帶到佢過嚟,到底佢發生咩事?」

阿軒簡單交代了剛才安映的事後,便向哲瑋提問。

「佢頭先話返房休息,但點解會去咗你個場度?你有無留意到啲咩奇怪嘢?」

「我記得頭先佢入去場嗰陣,仲有兩個人陪住佢。我諗係佢同組啲人或者朋友啦,佢除咗臉色有啲差之外,都無咩奇怪嘅地方。因為係我負責佢嗰組,帶佢同另外兩個人去咗預先準備好嘅位置,我照舊講解個遊戲嘅細節,嗰陣佢個人開始有少少震,但佢又無出聲話唔玩嗰啲我咪無理佢繼續講囉。」

哲瑋頓了一頓,回想著剛剛的情況。

「你哋都知為咗畀佢哋體驗個傳說,規則係會試打五鋪,有西就一定要打西,如果開局嗰個無西或者中間斷開咗就開另一局。咁最後一局係設定好每人有一隻西㗎嘛,頭四局我已經見佢好似愈嚟愈驚,到最後一局佢做尾門,但等極佢都唔肯打隻西出嚟。我見佢應該真係好唔想打出嚟,咪諗住打圓場話如果真係唔想打嘅就算啦,我都未講出聲,佢就已經推開晒啲麻雀,不停話『一筒歸西係真㗎、一筒歸西係真㗎』。好在我即刻當成件事係事先安排好,先無引起好大騷動。」

「阿軒咁依家點呀?佢真係好似好唔掂咁喎?」

怡欣擔心地看著安映,阿軒則眉頭深鎖,看來也想不出甚麼好辦法。

正宇看著一直顫抖著的安映,實在看不過去,緊緊地把安映抱在懷裡。

「冷靜啲,冷靜啲!無事嘅,無事嘅,有咩我哋都會幫你,無事嘅!」

三人看到正宇的舉動,不禁嚇了一跳,畢竟正宇一向都是比較冷靜和守規矩的人,身為組爸的正宇應該不會像這樣擁抱著自己的組女才對。

雖然在此時不應該想太多,但怡欣還是露出了意會的微笑。

就在三人的思緒被正宇的舉動扯到其他地方的時候,安映總算有所回應,她抓著正宇的手臂,眼泛淚光地說。

「『一筒歸西』係真㗎!」
所以出返嚟寫下嘢等大家盡量唔好忘記我

呢一年都無乜正常人會覺得好㗎啦,愈動蕩靜落嚟嗰陣愈想寫嘢
(五)恐懼的緣由(1)

「安映,你冷靜啲,深呼吸先。」

正宇扶著安映到梳化位置,讓她稍為安定一下情緒。

「正宇,我哋出去同其他人處理埋啲嘢先,你睇住安映。」

阿軒向兩人示意後,便一起走到屋外,亦好乘著這機會向哲瑋交待之前的事情。

「唔係呀?唔係一嚟我哋就遇到堅嘢呀?」

「堅唔堅我都唔知,始終要聽安映講晒成件事我哋先可以分析,我依家反而諗緊,應唔應該跟落去。」

哲瑋和怡欣難以置信地看著阿軒,仿佛不相信他會說出這樣的話。

「你哋唔好咁望住我先,我有原因㗎。因為佢係入咗我哋學會,仲要喺迎新營入面做咗啲咁嘅嘢,有咩事上嚟我哋學會,特別係哲瑋你,可能會好麻煩。」

「吓?點解係我?」

「你唔記得頭先同其他人點講咩,你話安映係你安排嘅Spy嚟㗎。」

哲瑋這才如夢初醒,明白自己的立場。

「第二個原因,我哋幾個話就話對啲奇怪事有興趣啫,但係我哋又可以幫到啲咩先?」

阿軒的說話其實不是沒有道理,但事情發生在自己眼前,要完全無視也是很難做到。

「不如咁啦,我哋聽下安映究竟發生咩事先,之後先決定繼唔繼續跟囉。」

「係囉係囉,我覺得怡欣講得有道理。」

阿軒眉頭緊皺,明顯不能完全認同,但還是無法改變兩人,只好點頭認同。

就在三人勉強獲得共識後,正宇剛好推門走了出來。

「安映佢點呀?」

「佢冷靜咗啲啦,同埋......佢話想我哋幫佢手。」

三人聽到後,心中都打了一個突,安映和他們認識才不過兩天,嚴格來說連朋友也稱不上,但竟然要求助於他們,事情絕不簡單。

「佢話佢已經搵過好多人,但根本無人信佢。」

正宇看著三人,等待著回應。

阿軒雖然仍然有點勉強,但在怡欣和哲瑋的眼神脅逼下,亦只好無奈點頭。

「我講多次,我聽下佢講嘅嘢先咋,無話做啲咩㗎。」

「得啦得啦,入去啦入去啦。」

阿軒的最後掙扎被他們無視,半推半就地進入休息室。

安映看到四人進來,眼神卻是在水裡看到最後一根稻草一樣,恢復了一點生氣和希望。

「安映,我同佢哋傾過,大家都應承可以幫你,不過都要先知道到底發生咩事先。」

正宇走到安映身旁,緊抓她的雙手說出這些說話,阿軒看到這個樣子,也無法說出不會幫忙。

怡欣和哲瑋則偷偷看了阿軒一眼,像在暗示現在只好硬著頭皮上了。

「無錯,我記得頭先你都講話『一筒歸西』係真嘅,我想知道,到底發生咗咩事?」

阿軒的話音剛落,安映便又顫抖起來,看來『一筒歸西』這事對她造成的心理創傷十分嚴重。

「其實,呢件事係發生喺我阿哥,韋洛同佢啲朋友身上。雖然我無親身經歷,但......我同阿哥親眼睇住,佢嘅朋友......離奇死亡......」

安映簡單交代了韋洛和朋友在家打麻將的情形,在打出了『一筒歸西』後,牌局所發生的異狀,導致最後沒有完成牌及發現不見了四隻「西」的情況。

韋洛發現麻將離奇失踪後,也緊張了好幾天,但眼見一直也沒有奇怪的事情發生後,也慢慢放下了那種莫名的不安感。

就在以為事情落幕時之際,韋洛卻接到了一通電話。

==

「阿洛,呢次大鑊啦!」

「咩事呀?咩大鑊呀?你講清楚啲先啦。」

「輝仔,輝仔佢死咗呀!」

「吓?唔係呀?發生咗意外呀?」

「唔係意外,係自殺!總之今次麻煩啦,你出嚟先講啦!學校見。」

「喂!喂!」

韋洛還想追問更多細節,但不料對方已經掛斷了電話。

然後即使韋洛發出訊息,也沒有得到任何回應。

無計可施下,韋洛只好先回到學校。

本來韋洛還在擔心不知道怎樣才找到他的朋友,但甫來到校園的正門,便已看到有兩個人看似在爭吵著甚麼似的。

「都話咗嗰日要打完四圈㗎啦,依家出事啦。」

「嗰日你自己都話走㗎仆街,仲成晚講埋啲鬼鬼怪怪嘢,講咗打牌唔好提呢啲㗎啦。」

「你咪一樣又搭膊頭又十三么。」
「喂!阿邦,阿榮,你哋兩個喺度做乜呀?叫我出嚟又唔講邊度等,發生咩事啫?」

「輝仔死咗呀!」

「我知,阿榮電話講咗我知啦,我係問到底有咩咁大鑊先得㗎?」

兩人聽到後臉上像是蓋上了一層灰似的,神情變得異常緊張。

「我頭先咪話輝仔係自殺嘅,佢......佢好似係夾硬塞啲麻雀落肚自殺。」

韋洛聽到這裡差點要笑了出來,畢竟自殺方法成千上百種,誰會選擇吞麻將自殺。而且吞了一隻麻將下肚也會不舒服吧,哪有可能繼續吞下去。

但兩人緊張的模樣亦不像在撤謊,而且亦不用這樣去說一個可以一語道破的謊言吧。

「我唔係好明,你話佢......吞麻雀自殺?我想像唔到點樣可以吞麻雀吞到......死。」

「我都估到你唔會信㗎啦,你嚟之前阿榮同我講我都唔信,不過......阿榮你畀張相佢睇啦!」

「吓?呢度?」

「咩呀?咩相咁神秘呀?」

「你睇完冷靜啲,唔好太大反應呀。」

韋洛點了點頭,三人在校園內找了一間閒置的房間後,便把手機螢幕展示到韋洛眼前。
摩牙
(六)恐懼的緣由(2)

「點解你會......」

韋洛嚇得差點大喊出來,阿榮和阿邦像是預料到一樣,邊捂著他的嘴巴邊示意他冷靜下來。

擾攘了一會後,韋洛總算回復了冷靜。

「點解,你會有輝仔,輝仔死嗰陣啲相?」

雖說回復了冷靜,但驚嚇的部份仍然沒有改變,剛剛阿榮手機顯示的,正是輝仔死時的模樣。

只見輝仔雙目反白,臉色發紫,嘴裡被塞得滿滿的,白沫和鮮血在嘴邊溢出,死狀甚是可怕,但全身看起來卻是完好無缺。

而最詭異的,可以看到輝仔在死前,右手還緊緊地抓著數隻麻將不放,若是他殺,要做到讓輝仔完全不掙扎怕是不可能的;若是自殺,誰又能把麻將一直往嘴內塞直至氣斷身亡啊。

韋洛想破頭也想不通這個情況是怎麼發生的,亦想不通為甚麼阿榮會持有輝仔死亡時的照片。

「我有輝仔死嗰陣啲相,係因為,佢係喺我面前自殺。」

「咩話?」

韋洛難以置信地看著阿榮,如果真如阿榮所說,輝仔是在他眼前自殺,那阿榮為甚麼沒有阻止他?

「你唔駛望我啦,我有試過阻止佢,但當時佢簡直好似大力士咁,點拉都拉佢唔住。」

原來那天四人從韋洛家裡離開後,也是很擔心有甚麼事情發生,最初數天還是有互相通話或者發送訊息。

特別是輝仔和阿榮,兩人本來就是中學同學,而且住的地方也十分靠近,所以兩人連續數天都有碰面。

在過了大約一星期,所有人都開始忘記那天牌局發生的事情,亦沒有再特意互相聯絡,各自回到自己的生活中。

怎料牌局後的第七天,阿榮接到輝仔的來電。

「喂,點呀?」

電話裡沒有傳來輝仔的回應,但隱約能聽到很小的聲音。

「喂,輝仔,做咩唔出聲呀?喂!」

沒有得到回應的阿榮,再次仔細聆聽電話裡的聲音,他總算弄清楚,那是在打麻將時,洗牌的獨有聲響。

「輝仔你係咪揞錯制呀?再唔出聲我收線㗎啦!」

阿榮以為輝仔誤撥打了給他,正準備掛線之際,阿榮卻發現電話裡傳來輝仔的聲音。

「西。」

聽到輝仔的聲音,阿榮沒有像剛才一樣作出回應,而是豎起了耳朵仔細聽著輝仔的說話。

電話裡一直傳來輝仔那緩慢又帶點詭異的聲音,總共說了四次「西」。

「輝仔你咪玩嘢啦,嗰日單嘢完咗,完咗㗎啦!咪再玩啦!你再玩朋友都無得做呀!」

阿榮以為輝仔特意打給他惡作劇,又想起已經提心吊膽了一星期,不禁有點生氣起來,話也說得比平常嚴厲。

「唔係玩,『一筒歸西』係真㗎。」

輝仔用毫無起伏的聲音說話,感覺令整件事更加詭異。

「痴線,你知唔知自己講咩呀?唔好再玩啦,朋友都無面畀!」

「我無玩,你哋唔信只係你哋無知,『一筒歸西』肯定係真嘅,你唔信嘅話,你過嚟搵我就知道㗎啦。我喺屋企等你。」

「痴線,我唔會過嚟㗎,你聽唔聽到呀,我話唔會過嚟呀!喂!」

沒有待阿榮把話說完,輝仔便已自行掛線,也不曉得到底有沒有把訊息傳達給輝仔。

阿榮在掛線後,本來鐵了心不會過去找輝仔。

但掛斷電話後,阿榮有點放心不下輝仔,因為平常的輝仔絕不可能開這種玩笑。而且剛剛輝仔在說話的時候,不管是語氣、用詞還是態度,都不像是認識的他。

經過了好一陣子的內心掙扎後,阿榮還是決定到輝仔家裡一趟,畢竟兩人就住在附近不遠處,而且阿榮亦很想證明,輝仔只是不知道受了甚麼刺激在胡言亂語而已。

阿榮就這樣懷著複雜的心情,出發到輝仔的家裡。
留名 樓主文筆好好! 之前個個故都追到好心寒 仲要最近成日打牌
Live 咗
多謝多謝
啱睇就好
未完
你應該習慣Live咗
三萬,thanks!
咁又係時候追文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞