[短篇]香港都市傳說 - 一筒歸西

536 回覆
109 Like 8 Dislike
有文
天命叔都仲係咁過癮
推!
(三十七)天命道堂(4)

天命叔熟練地拿著卜卦用的道具,默默地在操作著。

三人看著天命叔,跟他們印象中的卜卦不太相同,很想詢問但又怕阻礙到天命叔。

「呢套嘢係呢個維園阿叔自己整嘅,聽佢講係用咗咩五行呀、易經呀呢啲嚟整嘅。類似係整理出你嚟緊嘅命運可能性,然後將最有可能發生嘅事顯示喺卦象度。」

子鋒看三人想問又不敢發聲的樣子,便代替正在卜卦的天命叔進行說明。

「自己整都得嘅咩?」

「得,其實每個師傅用咩工具都唔太大影響,重點係睇個師傅功力啫。好似佢咁,佢自己寫咗個程式放落iPad度,一樣做到個效果。」

子鋒聳了聳肩,不以為意地指著天賜。

「電子程式都得?」

「我寫呢個程式其實只係將傳統嘅易經放咗入嚟啫,用嘅方法同傳統易經卜卦無分別。同埋我堅信無論係鬼神定科學,兩者一定有佢哋可以互相配合嘅地方,所以我先整呢個程式出嚟。至於有無用呢,就仲要搵多啲樣本嚟試下先知。」

「咁啱啦,橫掂你老豆起緊卦,你用個App幫阿軒起支卦睇睇咪知囉。」

子鋒打趣地說,天賜則露出一副無可不可的表情。

「咁我即管試下,幫你起支卦睇睇你呢幾日嘅情況。子鋒,你唔一齊?」

「我唔啦,卜卦呢啲咁麻煩,留返畀你哋啦。」

子鋒說話的同時,眼神移到道壇旁邊一個神主牌位置,好像這番話在對誰說似的。

「好啦,搞掂啦。一句講晒,今次仆街了。」

三人沒有預計到天命叔突然這樣說,均露出錯愕的神情。

「做咩咁望我?你哋唔係好鍾意用呢啲潮語嘅咩?」

「潮語畀啲後生用㗎,你呢啲維園阿叔唔啱......」

子鋒還未說完,腹部便傳來「啪」的一聲,不知道甚麼時候桃木劍打到子鋒身上。

子鋒右手上托,明顯誤判了桃木劍的來勢,但中了桃木劍的他卻沒有露出疼痛的表情。

「估到你啦,好在運定功啫,如果唔係又中你招。」

「哼!廢事理你,講返你哋幾個。阿軒,啱啱支卦話,嚟緊呢幾日,如果乖乖地留喺屋企,唔好周圍去,咁你哋幾個就會無事。不過,如果你哋繼續多管閒事嘅話,就未必好似上次咁好彩㗎啦。」

天命叔簡單說出結論,同一時間,天賜亦已完成卜卦。

「我都卜好啦,你哋嘅處境的確好危險,如果繼續叉隻腳埋去分分鐘命都無。不過,如果有人幫手就唔同講法。」

天命叔盯著天賜,像在怪責他把多餘的話說出來。

「幫手?天命叔,求下你幫下我哋啦!」

「衰仔講咁多做咩?」

「扮咩嘢啫,你係咪都諗住幫㗎啦。」

「我原本諗住等佢哋驚下先,定好決心先再幫佢哋,依家畀你兩個搞禍晒啦。」

天命叔把眼神從天賜移到子鋒身上,怪責兩人如此多口。

「天命叔,你可以唔駛懷疑我哋嘅決心,我哋插手得呢件事就會幫到底。」

阿軒說話的同時,怡欣和哲瑋都點頭表示同意。

「唔係信唔信你哋嘅問題,只係講到有生命危險嘅話,係人都會重新諗一次個情況,呢個係人之常情。我只係想你哋經歷一次呢種狀態,不過......唉,算啦,正如子鋒所講,我點都會幫你哋。」

天命叔話音剛落,便又拿出了兩個符咒,和錦囊一起放到道壇上。

只見他口中念念有詞說了幾句話後,三人看到符咒和錦囊發出了些許亮光,然後有一種神聖的感覺。

「個錦囊我重新施過法㗎啦,阿軒你拎返住先啦。呢兩度符咒就畀你兩個,自己好好袋住,可以保你哋一命。」

「係咪咁樣就可以幫到我朋友?」

阿軒接過錦囊,緊張地詢問。

「梗係無咁簡單啦,呢幾樣嘢係畀你哋保命,等你哋唔駛死咋。至於你朋友,跟嗰個道士走嘅,應該就救唔返㗎啦。至於剩低嗰個,我可以幫到佢,但首先要解決咗道士個問題先,否則無從下手。」

「但憑我哋幾個,點樣阻止佢?」

「係啦,佢啲法術好犀利,佢一用我哋連郁都郁唔到。」

「天命叔你可唔可以陪我哋去搞掂個道士?」

三人期待地看著天命叔,到底天命叔會否答應出手相助呢?
維園阿叔
突登隔幾日先入嚟 咁快又睇完!
好睇好睇 一次過追曬
我都覺
多謝支持
巴打 依家係keep住寫 定已經寫好?
同以前一樣,都係一路寫一路出
有幾多出幾多
(三十八)天命道堂(5)

「要我幫你哋?呢層就難啲啦。」

本以為天命叔會一口氣答應三人的請求,未想到竟會得到這樣的回覆。

就連在旁邊的子鋒和天賜也感到錯愕。

「點解呀?係咪因為報酬?頭先你有講過要做嘢一定要有報酬先可以出手,我哋雖然都係學生,但我哋都有做下兼職同有啲儲蓄㗎。」

「錢呢,我就唔在乎嘅。如果我決定幫你哋,收一蚊同收一萬蚊都係一樣,你哋搞錯啦。」

天命叔語氣雖然沒有不滿,但阿軒不禁為自己的想法而感到一絲羞愧。

「咁係咩原因呀?係咪驚我哋唔夠誠心?」

「定驚我哋交晒啲嘢畀你拍下籮柚走咗去?」

怡欣和哲瑋搶著詢問,深怕他們的最後希望就此遠去。

「唉,既然你哋問到,我都唔怕老實同你哋講。其實呢,我幾年前為咗幫一個細路,將佢十年嘅死劫打破,結果大傷元氣,搞到依家要每日定時定候打坐復原,如果中斷嘅話唔單只法力全失,仲可能有生命危險。」

天命叔提到往事時,聲量明顯增大,眼神則一直盯著子鋒。

「哇哇哇,你咪吹得就吹呀,明明你一早恢復晒啲功力仲勁過以前,唔好扮晒嘢呀。」

子鋒知道天命叔正在暗示幫助過他的往事,馬上反駁。

「唉,我老啦,體力已經無以前咁好,依家每日依時打坐先勉強可以保住自己條命。同埋嚟緊我個仔結婚,我仲想有命飲佢同新抱仔杯茶。」

天命叔邊說邊搭著天賜的肩膊,說得好不感人。

「你哋唔好中佢計呀,佢扮嘢㗎咋。」

子鋒見三人眼神帶點擔憂和同情,像在對天命叔說「不要勉強自己」一樣,子鋒的說話半點也沒有聽進耳內。

「我哋明白,或者你可以教我哋點樣對付個道士,咁你咪唔駛親自陪我哋去囉。」

阿軒提出了最能解決現況的辦法,靜候天命叔的答覆。

「唉,如果得嘅我早就做咗啦。嗰個道士能夠操控咁多鬼仔,亦有能力將詛咒從人體上抽離,你哋無返三五七年功力係鬥佢唔過㗎。」

三人聽到天命叔的說話,內心不禁一沉。

「咁......係咪無其他方法啦?」

「唉,我想幫都幫唔到㗎啦。不過呢,其實就仲有一個方法嘅。」

天命叔說到這裡時,子鋒突然站了起來。

「呀,我醒起屋企未閂水喉,我要走先啦,Bye!」

拋下這句話的子鋒一下子衝到門口,但天命叔卻是紋絲未動,臉上則露出淺笑。

還未明白的子鋒來到門前終於知道原因,原來天賜不知道甚麼時來到大門前,阻止了子鋒的去路。

「哇,你個死仔,我識你咁耐你唔係咁都要阻我呀?」

「我都唔想㗎,嚟緊我同阿詩結婚,好多嘢要老豆一齊先搞到㗎。你唔係想睇住我個婚禮一鑊粥咁㗎?」

天賜對子鋒動之以情,果不期然,子鋒態度馬上有了轉變。

「唉,你都講到咁,我仲可以唔幫手咩......」

子鋒無奈地轉身走向天命叔,天賜看到這裡亦跟隨子鋒往前走。

「不過呢,諗諗下你哋離結婚仲有咁多時間,都唔差在少咁呢幾日啦。」

原來子鋒剛剛的都只是演技,把天賜引離大門後,突然轉身想撲向大門。

天賜也沒有料到子鋒竟會再次逃走,反應過來時子鋒已越過了天賜。

「今次仲唔係我贏!」

而當子鋒再次來到大門時,竟突然停下了腳步,難道是突然良心發現,願意幫忙了?
lm
子峰呢條衰仔
仆街仔畢咗業出嚟做嘢都仲係咁仆街
咁就要推吓post
一開有多一篇
好睇!
留名
今晚搞掂晒啲嘢再寫
聽日再入黎 睇下有未
加油樓主
(三十九)天命道堂(6)

雖然子鋒停了下來,但停頓的樣子狀甚滑稽,因為仍維時著跑動的姿勢。

阿軒雖然沒有意會發生了甚麼事,但在一旁的怡欣及哲瑋馬上反應過來,因為他們也設身體驗過被無形的力量截停了的狀態。

「小詠,連你都企喺維園大叔嗰邊?」

只見子鋒口中念念有詞,像在對誰說話似的,但三人看在眼裡只以為子鋒在唸甚麼咒語。

然後只見子鋒身上發出一陣微弱的金光,原本停住了的身體又能動起來。

雖然緩慢,但仍然能一點一點地前進。

「如果我行到出門口,就係小詠你輸啦。」

子鋒艱難地向大門走去,正當他想打開大門之際,身體突然浮起在半空中,然後像斷線風箏般飛向天命叔。

眼看子鋒快要撞向天命叔之際,天命叔雙手一托,子鋒的身體在翻了一整圈後,整個人狠狠地跪在地上。

「點呀?係你輸啦今次。」

天命叔笑看著子鋒,子鋒則是一臉不服。

「三對一已經唔公平,你仲要借力量畀小詠,點玩啫。」

「總之你依家就係輸咗,點呀,係咪想唔認數呀?」

天命叔盯著子鋒,子鋒抓了抓頭髮,一臉無奈地說。

「唉,得啦,我幫手啦好未?」

「喂,仲爭啲嘢喎,唔好諗住咁樣過到骨。」

天命叔示意子鋒轉向阿軒一行人,子鋒亦乖乖照做。

「得啦,煩。我陳子鋒願意幫你哋對付嗰個不知名嘅道士!你哋三個每人拎張廿蚊紙出嚟啦。」

三人猶豫了一會,天命叔對著他們點了點頭,三人從身上各自拿出了二十元的紙幣。

接過紙幣的子鋒,口中默念了數句後,便點起了三支香插在香爐上。

「一早肯幫手咪唔駛我搞咁多嘢囉。」

天命叔笑著拍了拍子鋒的肩膊。

「明明你去幫手仲快啦,做咩係都要我去啫?」

「我畀機會你同其他道士過招咋,同埋呢次對你嚟講都係一個修練嘅好機會。唔好咁多嘢講啦,你快啲同佢哋幾個去搵佢哋位朋友好過啦,個道士快則今晚,慢則聽日就會嚟對付佢哋。」

「知啦,你哋幾個都唔知好彩定唔好彩,我跟親啲個案都係大大鑊嘅,未試過輕輕鬆鬆搞得掂。」

子鋒的說話令三人略帶不安地看著天命叔求救。

「你個死仔包又亂講嘢!你哋放心,子鋒呢個人雖然衰衰格格同好黑仔,但跟親啲個案都無甩漏嘅。死仔包快啲去執埋啲嘢去幫佢地手啦!」

「好。」

子鋒進入剛剛天命叔打坐的房間收拾行裝,不消一會,子鋒便揹著一個大背囊出來。

「好啦,時間無多,我哋出發啦。天賜,小詠,我走啦,下次見。」

子鋒邊說邊打開大門,然後向道堂揮了揮手進行道別。

「死仔包又唔同我講聲咁無禮貌。算數,你哋幾個記住跟實個死仔包就無事㗎啦。就算有咩事都好,你哋都仲有符咒同錦囊,唔會有事嘅。」

「我哋明啦,但可唔可以問多一條問題。」

阿軒小心翼翼說,天命不知可否地看著阿軒。

「我想問,邊個係小詠?」

天命叔沒有直接回答,而是指了指道壇旁邊一塊神主牌。

三人意會到是甚麼一回事,故沒有進一步詢問。

而當他們離開時,仿佛看到神主牌上方有一個淡薄的人影向他們揮手道別。

「行啦,唔好再望啦,等我快快趣趣搞掂個死道士啦。」

三人加上子鋒,一行四人向安映家裡進發。
好耐冇見小詠喇 仲以為佢唔再喺度!
努力啲寫呀 係道壇到拖咗幾篇
留個名先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞