[短篇]香港都市傳說 - 一筒歸西

536 回覆
109 Like 8 Dislike
今日夜啲有
點解出隻一筒四家食糊

一筒之後流局喎
Between,唔好quote文
多謝支持
你唔係第一個諗起
一起心巴舞
(五十二)安映的危機(13)

三人緊張地看著那隻怪手,但那隻手伸出來後便沒有了動靜,眼前的情形就像是土裡突然生出了一隻怪手出來,狀甚詭異。

「子鋒,唔會係個道士啩?」

「應該唔係,佢頭先擺明想玉石俱焚,就算佢捅唔死自己,都應該監生活埋咗佢先啱。」

子鋒回應了正宇的提問後,示意兩人停在原地,自己則走上前觀察情況。

當子鋒走近後,看到那隻泛紫的怪手,從外觀看起來應是男性的手掌。

子鋒看這怪手再沒有任何動靜,便嘗試再靠近一點。

「無反應,你兩個自己小心,我依家試下拉佢出嚟。」

「吓?萬一佢真係個道士,你拉佢出嚟襲擊你點算?」

「唔駛擔心,隻手雖然係男人手,但比起頭先個道士粗糙得多。而且佢隻開始變紫,估計應該死咗。」

子鋒無視了正宇的勸告,走近那隻怪手,用力地嘗試把那隻怪手的主人給拉出來。

「仆街,咁鬼死重嘅!我唔信拉你唔出!」

子鋒大喝一聲,運用全身的力量把那怪手給拉出來。

只見拉出來的真的是一具屍體,而且這具屍體,小詠和正宇剛剛才跟他接觸過。

對,這具屍體正正是阿邦。

只見他整個人腫脹起來,口裡亦被塞滿了一隻又一隻的麻將。

「點解會咁,佢頭先唔係走咗嘅咩?」

正宇不敢相信眼前的屍體竟會是阿邦本人。

「我諗最奇怪嘅係,佢點會有咁多麻雀塞到落佢個身入面。」

小詠對阿邦死去並沒有表現得很錯愕,反而更著眼於作為致死原因的麻將從何而來。

子鋒也沒有顯得十分錯愕,畢竟歷練多了,甚麼東西也接觸過,屍體對他來說已算不上甚麼。

此刻的子鋒,看來也對屍體裡被塞滿了麻將的情況產生了疑問。

他把屍體拉上來後,仔細觀察嘴巴內的東西,以及阿邦手上緊抓著的麻將。

「全部都係真嘢嚟......到底點解會有咁多麻雀喺度呢?」

子鋒沉思了一會,把屍體輕輕挪開後,便開始搜尋著屍體背後的位置,然後發現了不尋常的地方。

「小詠,你頭先咪問啲麻雀邊度嚟嘅,你自己睇下。」

小詠走到子鋒旁邊,然後竟發現泥土裡放了好幾個用來存放麻將的膠盒。

「吓?好地地邊個會放啲麻雀盒喺度呀?」

「我估係阿邦嚟呢度嗰陣無意識咁拎過嚟,你睇下啲盒同麻雀幾新淨。」

「但唔係話個道士會控制到個詛咒咩?到時啲麻雀咪無用囉?同埋個道士無理唔察覺阿邦拎啲麻雀過嚟㗎?」

「可能由始至終,就算我哋唔插手,個道士都無辦法控制到個詛咒,所以阿邦可能註定點都係要死。至於個道士有無察覺到阿邦拎呢啲嘢過嚟,同埋點解無阻止佢,我諗得佢先知。」

正宇聽兩人說到這裡,忍不住搭話。

「你哋咁講,啫係個道士其實都無辦法轉移到詛咒去第二度?咁安映哥哥係咪無得救?」

子鋒和小詠對望了一眼,然後有默契地搭著正宇的肩膀,兩人一起說。

「放心啦,天命叔話有得搞就有得搞㗎啦。」

雖然只是簡單的一句說話,但正宇卻能感受到說話中的份量,不安的心情亦馬上平靜下來。

在白車來到後,小詠便離開了安映的身體,正宇和安映二人便登上白車前往醫院接受治療。

而子鋒則留在現場跟調查的人員進行協調,熟練地回答著他們的問題。

大概阿邦死亡的情況,亦會像輝仔和阿榮一樣,被強行壓下去吧。

子鋒對這樣的處理當然十分感激,畢竟並不想因此而惹上甚麼麻煩。

而這漫長的一夜終於迎來終結,雖然阿邦是救不回來,但至少安映保住了性命,這應該算是順利地完成了任務吧。
留名
(五十三)消失的韋洛

正宇和安映到達醫院後,經診斷後正宇只是疲勞過度,沒有大礙,隨時可以出院。

相反安映的情況則比較嚴重,送進醫院的同時便被送進手術室去。

「安映佢點呀?」

出現在正宇面前的,正是安映的哥哥 — 韋洛。

正宇正奇怪為甚麼韋洛會出現在這裡,然後他看到緊隨其後的阿軒、哲瑋和怡欣,三人臉上帶著一片歉意,正宇馬上理解到應該是告知三人現況時,韋洛亦聽到有關情況,所以才會出現在醫院。

「安映佢......做緊手術,不過應該無事嘅。」

韋洛聽到後,看著亮了燈的手術室,用力地打向牆上,然後對著空氣大喊。

「個詛咒係我惹返嚟,要搞就搞我!做咩要搞我阿妹!點解?」

韋洛的叫喊聲惹來了旁人的側目,鄰近的護士亦想靠近了解情況,阿軒三人見狀便主動跟對方解釋,才沒有引來不必要的麻煩。

「你......你冷靜啲先,我頭先同安映一齊搭車過嚟,雖然佢有受傷,但佢臉色唔錯,應該完咗手術就無事㗎啦。」

聽到正宇的說話後,韋洛嘗試逼使自己冷靜下來。

「嗯,希望佢真係無事,如果唔係,我會內咎一......世......」

韋洛說到最後時,聲音低得幾乎沒有人能聽到,語氣中充滿了不確定性,大概是想到了他的所謂一世,可能還剩下短短數天而已。

正宇察覺到韋洛的不妥,正想安慰韋洛時,手術室的門被推開了。

只見安映躺在床上,韋洛馬上跑向安映,卻被醫生和護士攔下來。

「我,我係佢哥哥,我想問佢依家點呀?佢無事呀嘛?」

「先生你冷靜啲先,啱啱嘅手術非常成功,只係病人嘅身體比較虛弱,暫時要留院觀察。」

目送著安映送入病房,卻未能在身邊照顧她,韋洛顯得有些無奈,卻又不敢大吵大鬧,怕影響了安映的休養。

強壓下心中的不安,韋洛向醫生詢問。

「我可唔可以去陪下我阿妹?」

「等護士安頓好佢之後,會話你知病床號碼同探病時間,依家你可以幫佢登記咗入院先,登記完成應該可以探病㗎啦。」

韋洛聽罷便打算跟從醫生的指示前往登記處,正宇本想陪同韋洛一起,卻被韋洛婉拒。

「唔駛陪我去啦,如果陣間可以入去探病,你代我去陪下安映,同佢講聲係阿哥唔好,搞到佢咁。」

「呢層無問題,但你親口同佢講好似好啲。」

韋洛搖了搖頭,迴避了正宇的說話。

「雖然安映同你只係識咗幾日,但我感覺得到你對佢好好,同埋安映睇人眼光一向都唔錯,而且發生啲咁嘅事你都肯去幫佢同陪住佢,我真係好多謝你。希望你可以繼續對佢好好啦。」

正宇聽到這番說話,想起自己過往曾離棄過安映,加上現在對安映的感情,便對韋洛堅定地點了點頭。

「咁就得啦,我幫安映登記入院先,你陣間去陪下安映啦。仲有,你身邊呢幾位朋友,我都好多謝佢哋,安映識到你哋真係太好啦。」

話畢,韋洛便獨自乘坐升降機返回大堂。

阿軒他們在韋洛離開後,便靠近正宇詢問他的情況,大家聊了一會,大致上了解情況後,一名護士慢慢接近他們。

「你哋邊位喺蔡安映屋企人?」

「我哋係佢朋友,佢哥哥落咗去同安映搞入院手續,請問係咪可以入去啦?」

「病人依家仲瞓緊,等麻醉藥過咗之後就會慢慢醒返。佢身體狀況應該無乜太大問題,但要靜靜地休養,你哋如果要探病嘅可以入去,但注意唔好太大聲,會阻到病人休息。」

護士交代完畢後,四人便進入病房。

正宇看到安映那稍為恢復了血的臉容,心裡頓時輕鬆了不少。

在確認了安映沒有大礙後,四人商量了一下,決定只留下怡欣陪伴安映,如果安映清醒了四人亦能馬上得知。

「韋洛佢咁耐都未上嚟嘅?」

「可能要填啲咩入院表格同對資料啩。」

「咁我哋不如落去大堂搵佢,話聲佢知安映無事,順便可以搵個地方畀正宇休息下。」

三人來到醫院大堂,卻不見韋洛的身影,向護士查詢後,只知道安映的入院手術早已辦妥。

那韋洛到底哪裡去了?
(五十四)尋找韋洛

「安映阿哥無啦啦走咗去邊?」

「係囉,安映依家仲喺醫院,佢唔留低照顧佢走咗去邊?」

阿軒和哲瑋感到奇怪,而正宇則在回想剛剛韋洛跟他的說話。

「你代我去陪下安映,同佢講聲係阿哥唔好,搞到佢咁。」

「我真係好多謝你。希望你可以繼續對佢好好啦。」

正宇想到這邊,便向醫院入口處跑去。

走到醫院外,正宇漫無目的地在醫院附近尋找著韋洛的身影。

「正宇你搞咩呀?無啦啦跑出嚟,你身體仲未好返晒㗎。」

「唔係呀!阿軒你聽我講,頭先韋洛喺醫院同我講咗幾句好奇怪嘅說話。就好似.....」

「好似咩呀?」

「好似係道別,又好似係遺言咁。話咩多謝我哋,又叫我好好睇住安映。」

「吓?」

正當正宇三人在入口處找尋韋洛時,便感到手機震動一下,是怡欣發來的訊息。

「安映醒咗,可以上嚟。」

三人互相對望了一下,決定先上去看看安映的情況。

「陣間,暫時唔好同安映講佢哥哥唔知去咗邊。」

正宇稍為提醒兩人,便向病房前去。

只見安映臉色比剛剛有好了一點,微微張開的雙眼,明顯感到十分疲累。

「安映,你醒啦?」

正宇來到安映旁邊,用手輕輕摸了摸安映的頭。

大概因為剛醒來的關係,安映還不能說些甚麼,但正宇像是會讀心般,了解安映的意思。

「我無事,其他人都無事。」

安映嘴唇微微動了一下,做了「阿邦」的口形。

「佢......走咗啦。」

安映聽到後,閉起了雙目,輕嘆了一下。

「不過你放心啦,我哋已經搵咗個師傅幫手,佢好犀利㗎,佢話一定可以幫手解開到個詛咒,所以你可以放心。」

正宇的說話傳到安映的耳內,雖然因為麻醉藥的影響下,未能好好表達出自己的感受,但旁人都能明顯感到安映露出了久違的淺笑。

「好啦,安映你再休息下,我哋都要去搵師傅商量下跟住落嚟點做啦,你安心休息啦。」

正宇為免安映提起韋洛的事情,便打算盡快離開。

安映好像察覺到有甚麼不對,使盡全身的力氣,輕輕抓著正宇的右手。

「放心休息,醒返嘅時候會有好消息話你知㗎啦。」

正宇再次輕撫了安映的頭,安映感受到正宇手心的溫暖後,緩緩地又進入了夢鄉。

離開了病房後,三人馬上跟怡欣說明了現況。

「吓?唔見咗?佢唔係覺得自己連累咗安映,所以自己走咗去呀?」

怡欣的一句話,點出了韋洛突然消失的原因。

「咁依家點算呀?」

「仲點算,梗係分頭搵啦。」

「人海茫茫,點搵呀?」

「我哋不如去一次天命道堂,搵佢哋幫手啦。」

阿軒想了一想,便向三人提議,三人也認同這方法,於是便再次向天命道堂出發。
今日仲有冇文
希望仲有
咁多文,正呀
可唔可以講下子峰既故事出場次序😭第一次睇你d故,一晚就追晒啦
多謝支持

子鋒次序係
紅衣 -> 十不思議 -> 澳門 -> 無能子鋒 -> 子鋒完結篇 (預定八月開始連載)
預定翻外篇
天命叔中山遊(時間軸:十不思議期間)
拯救黃炎冰(時間軸:無能子鋒後 , 完結篇前)
暫定係咁

至於呢篇文嘅子鋒已經係畢咗業,過晒以上時間軸,純粹出嚟 宣傳 客串下

另外有啲散文會不定時放下紙言,FB
有時間可以去我FB望下支持下
#1 有FB連結,唔重複啦
Lm
live左
好鍾意睇你啲文但希望子鋒可以快啲完 已經唔記得咗之前個啲講乜了
live左 好好睇
天命叔
推po
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞