拳願奧米加集中討論區7

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
黃金帝果度好似有提過佢經理人(即係現實嘅Don King)有d問題,可能係個經理人出古惑唔比佢繼續打(?)
有套拳擊片好好睇叫cinderella man 個主角係碼頭搬貨 練埋隻左手 後尾左手右手都打到重拳
嗱,陳惠敏果單野其實背後有段故,我聽返黎就係話果陣香港14K同日本山口組係生意上面有d爭執,咁兩邊都唔想開片,就諗住用一場拳賽去分輸贏,咁14K果邊派陳惠敏,結果贏左,成件事亦都安全解決

亦有一說話係山口組欠陳惠敏人情,所以果場拳賽故意輸比佢幫陳惠敏造勢
咁《洛奇》都係,爛仔靠打牛肉練拳,打斷左拳王肋骨
cinderella man 係真人真事
《洛奇》都係真人真事,70年代果陣拳王阿里諗住揀個業餘拳手黎當沙包打造勢(好似鄒市明咁),原本以為可以頭幾round就KO個業餘拳手,結果比友咬住唔放捱足15round (拳擊舊制係15round即係45分鐘),《洛奇》連結局都無改到,洛奇果果個拳手一樣捱完最後都係輸左

得閒又重溫番下d老拳擊片先舊時d拳擊片拍得好有味道
似係
用得don king 黎個角色參考
應該都離不開因為錢而同黃金帝意見不合
Don King搞廢泰臣真係應該要判刑,當時泰臣打拳真係好好睇

d閃搖睇到扯旗

黃金帝可能好似鬥神咁,想搵到個可以拼命既對手,但始終係職業世界達成唔到,轉戰裏格鬥界,之後幾集可能會回憶佢退出拳擊界既孤獨
如果D'Amato冇咁早死
泰臣成就會有幾高
佢兩個既關係
令我諗起王馬同二虎
係唔係即係呢招?
咁咪即係拳願種玩法?
冰室咁撚廢,點解要用李小龍既截拳道,李小龍既一生都算傳奇,堂堂一個華人竟然可以得到咁多外國人尊重

btw ,上網好多人鳩up 阿里同李小龍私底下打過
話說吳雷庵係邊間公司請佢 唔係同一夫個仔完左約? 點解可以代表拳願會出戰
乃木做左會長 但初見唔見左 依家個代表係邊個 ?
拳願現實版
仁王駒田
差唔多啦,當賭拳姐,咁樣好過開片,開片打完又要洗多一大筆去善後,搵兩條友上台做代表咪算囉
講開電影 個人覺得southpaw好撚正 creed都唔差 前者啲人話好撚老套 後者就食洛奇舊水

狼人套robot都正
仲有演員都有用過
李小龍私底下同好多人打過,果陣拍龍爭虎鬥果陣同石堅試招(石堅用戰術贏左)、同洪金寶過招(大哥大話佢連李小龍一腳故都接唔到)

其實果個年代好多武師都成日係街頭打架,例如洪金寶由細打到大、梁小龍(火雲邪神)經常一個打幾個(所以佢拳頭有好厚嘅繭)、丹爺係尖東出手一個打十個最後比警察拉左(因為有爛仔騷擾萬綺雯)
Creed 2都好撚正,兩對父子、師徒關係詮釋得好好,順便串鳩埋蘇聯
二段解放?
死神咩
巴打應該有返咁上下年紀
聽你講打拳幾開眼界
可唔可以講下你點睇manny pacquiao
我好中意佢
算唔算the greatest of all time?
屌你老母係咪睇緊Marvel
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞